31 Ekim 2015 Cumartesi

Güle Güle Harper, Hoş geldin Trudeau

“Kanadalılar söyleyeceklerini söyledi. Bir vizyonu ve bu ülke için pozitif, istekli ve umut dolu bir gündemi olan hükümet istediğinizi belirttiniz. Size söz veriyorum işte öyle bir hükümeti yöneteceğim.” Justin Trudeau, Kanada Başbakanı.

Sözlerime Kanada’nın çiçeği burnunda yeni başbakanının insanı umutla dolduran ifadelerini alıntı yaparak başladım. 4 Kasım’da resmi olarak Kanada’nın yeni seçilmiş başbakanı olacak olan Justin Trudeau Kanada siyasetinin yeni bir yüzü olmayı hedefliyor. Liberal Parti’nin lideri Trudeau söylemleriyle hükümetini önceki başbakan Stephen Harper’ın sağ çizgisinden çok farklı yöneteceğinin sinyallerini verdi.

‘Çok kültürlülük’ programını devletçe destekleyen Liberaller bu kavramı ‘yeni gelenlerin kendi kimlik ve kültürlerinden vazgeçmeden büyük Kanada ailesine entegre olabilmeleri’ anlamında kullandı. Çok kültürlülük zaten göçmen toplumu olan Kanada’nın göçmen yapısının resmi kurumsal adıydı.   

Biz Kanadalılar için Trudeau’nun göçmenlik politikaları açısından ne demek olduğunu incelemeden önce Liberal Parti’nin göçmenlik konusunda özellikle altını çizdiği 10 seçim vaatlerine bir bakalım.

1-Anne-baba ve/veya dede-nine sponsorluk başvurularda izin verilen başvuru sayısı 5.000’den 10.000’e çıkarılacak.
2-Aile sponsorluğu göçmenlik başvurularının işlem süresini kısaltmak için kullanılacak bütçenin iki katına çıkarılması.
3-Kanada’da kardeşleri olanların ekspres giriş sisteminde daha fazla ek puan alması.
4-Meksikalılar için vize uygulamasının kaldırılması.
5-İş teklifinde gerekli olan LMIA’nın 1.000 dolarlık belge ücretinin fiziksel ya da zihinsel engelli aile üyelerine bakmak isteyen bakıcılardan alınmaması.
6-Siyasi sığınma başvurusu yapmış olanların ücretsiz olarak sağlık bakım kapsamına tekrar alınması.
7-Uluslararası öğrencilerin Kanada vatandaşlığına kolayca edinmeleri konusunda çalışmalar yapılması ve uluslararası öğrencilerin Kanada Tecrübe Sınıfı programından (CEC) daha etkin olarak yararlanabilmelerine olanak sağlanması,
8-Uluslararası öğrencilerin okudukları sürenin Kanada vatandaşlığı için gerekli olan ikamet süresinden sayılması.
9-Yeni evlenen Kanadalıların sponsor oldukları eşlere verilen iki yıllık geçici ikamet izni uygulamasının kaldırılması ve
10-Daha önce 22 olan ve 19’a indirilen minimum çocuk yaşının tekrar 22’ye çıkarılması.

Son günlerde sık sık Avrupa ülkelerine giderken botlarda hayatlarını kaybeden mülteci haberleri ve özellikle Aylan bebeğin ölmesi olayından sonra krizle ilgili olarak görüş beyanında bulunan Trudeau 2015’in sonuna kadar 25.000 mültecinin Kanada’ya getirileceğini beyan etmişti.

Harper hükümetinin gereksizce sonuna kadar savaştığı peçeye dokunmayacağını da belirten Trudeau vatandaşlık seremonilerinde peçe takılabileceğini de ifade etmişti.

Kanada’nın yeni başbakanı Trudeau ilk olarak Obama’yı arayarak Suriye’deki IŞİD hedeflerini vuran Kanada jetlerini ve personelini geri çekmeyi planladığını iletti. Koalisyon güçleriyle birlikte hareket eden Harper’in aksine jetleri ve personeli geri çekecek olan Trudeau, Kanada’nın eski barış gücü ülkesi misyonuna dönüşü simgeliyor.

Uluslararası öğrencilerin ve geçici ikamet sahiplerinin Kanada’da bulundukları sürelerinin onların lehine kullanılacağı müjdesini verdi. Konuyla ilgili yaptığı bir basın açıklamasında uluslararası öğrencilerin ve geçici ikamet sahiplerinin Kanada vatandaşı olabilmeleri için gerekli olan ikamet kuralının esnetileceğine işaret etti. Uluslararası Tecrübe Sınıfı (CEC) programının yabancı öğrencilerin yararına olacak şekilde revize edileceğini de teyit etti.

Çokça tartışılan ve kişilerin hak ve özgürlüklerine bir tehdit olduğu iddia edilen anti-terör yasasının kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı duyacak şekilde revize edileceği de açıklandı. Ayrıca çifte vatandaşların Kanada vatandaşlıklarının terörizm suçlamaları sebebiyle iptal edilmesine olanak veren C-24 yasasını fes edeceklerini açıklamıştı. Yeni Adalet Bakanı’nın C-24 Anti Terör yasasını revize mi edeceği yoksa hepten fesih mi edeceklerini zaman gösterecek.

Noel’den önce parlamentonun toplanması beklenmezken yeni kabinenin açıklanmasının da önümüzdeki seneye kalması muhtemel. Kanada Göçmenlik eski bakanı Chris Alexander’in yerine gelecek olan yeni göçmenlik bakanını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yeni başbakan Trudeau’yu kutluyor görevinde başarılar diliyoruz. Kanada ondan çok şey bekliyor.


Murat Kandemir, 31 Ekim 2015      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder