16 Haziran 2016 Perşembe

Kanada’da Üzeri Arapça Yazılı Polis Arabaları

Kanada’da üzerinde Arapça yazılar olan polis arabaları görürseniz sakın şaşırmayın. Bu tür arabalar 2009’dan beri trafikteler ve düşündüğünüz gibi bunun mültecilerle ve şeriatla alakası yok.
2016 yılı itibariyle Kanada’daki polis arabaların üzerine Arapça yazılar konmaya başlandığı iddia edilmişti. Sosyal medyada Ontario eyaletinde çekilen bazı Arapça yazılı polis arabalarının resimleri bolca paylaşılmıştı. Paylaşılan resimler kesinlikle gerçek fakat bilinmeyen nokta 2009 yılı sonrasında polis arabalarında İngilizce veya Fransızca dillerinin dışında ki dillerde de bazı ibarelerin konması uygulamasıydı. Yani bu uygulamanın Kanada hükümetinin kamplardan ülkeye getirdiği 2016 Suriyeli mülteci operasyonu ile alakası yok.
2016 Mayıs ayından beri Facebook ve diğer bası sosyal medya platformlarında Kanada’da “şeriat polisleri” paylaşımları yapılmış ve üzerinde Arapça kelimeler olan bazı polis arabalarının resimleri paylaşılmıştı. Paylaşılan resimler sadece Kanada değil Amerika’da da ilgi görmüş ve oldukça fazla yorum almıştı.
Bazı Facebook kullanıcıları paylaştıkları bu tür fotoğrafların Kanada kültürüne karşı yeni ve kabul edilemez bir uygulama olduğunu iddia etmişlerdi.
Paylaşılan resimlerin gerçek olmadığı ve photoshop benzeri uygulamlarla yapıldığı iddia edilmişti. Sosyal medyada paylaşılan ve üzerinde Arapça kelime bulunan Ontario polis arabaları resimlerinin hepsi gerçek.
Olayla ilgili olarak 2 Haziran 2016’da CBC televizyonunda Ontario London şehrinde üzerinde Arapça yazılı polis aracı fotoğrafının Facebook’ta çok paylaşıldığı ve insanların verdiği tepki konusunda haber yapılmıştı.
Resimler hakkında çeşitli yorumlar yapıldı. Kebek’ten birisi Facebook’ta paylaşılan resmin altına “Evet işte başladı. Kapının eşiğine ayak kondu” diye yazarak Kanada’ya şeriatın geldiği imasında bulundu ve sordu. “Bu nasıl kabul edilebiliyor?”
Kızgın insanların nefret dolu yorumlarının yer aldığı benzer resimler sosyal medyada 12.000 kez paylaşıldı. London polisine yazıların arabalardan çıkarılması çağrısı yapıldı.
Sonunda polisler konuştu. CBC’ye konuşan polis şefi Sandasha Bough polis arabalarına çeşitli dillerde yazı yazılması uygulamasının birkaç yıldır var olduğunu ve bunun sadece Arapça diliyle sınırlı olmadığını söyledi.
Bough durumu açıkladı ve Arapça’nın 2009 yılında büyük bir kampanya dahilinde seçilen dillerden birisi olduğunu fakat tepkileri çeken tek dil olduğunu ifade etti. Kampanya için Kanada İstatistik Bürosu bilgilerinden yola çıkılarak Kanada’da en çok kullanılan diller belirlendi ve Arapça’nın dışında Vietnamca, Çince, Farsça ve Lehçe gibi diller seçildi.
Tüm dünyada İslam ve Müslüman karşıtı bir algı oluşmuş durumda. “Radikal İslam” kelimesi artık bolca kullanılıyor. Sosyal medyada çeşitli asparagas haberler yer alıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Kanada’da Fort McMurray bölgesindeki geniş ölçekli orman yangınlarının IŞİD tarafından çıkarıldığı iddiaları sosyal medyada oldukça yer almıştı.
Artık İslamın suçlanmasının bırakılması gerekiyor.

Murat Kandemir, 16 Haziran 2016     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder