6 Şubat 2017 Pazartesi

Kanada’da Okuyan Çocuklu Yabancı Öğrenciler

Her sene binlerce yabancı öğrenci Kanada’ya okumaya geliyorlar. Bugün size Kanada’ya çocuklarıyla okumaya gelen yabancı öğrencilerden bahsetmek istiyorum. Çoluk çocuk Kanada’ya okumaya giden öğrencilerden. Foto: Gerry Kahrmann/PNG.

Bu öğrenciler diğerlerinden çok farklı. Evliler ve çocukları var. Ve Kanada’da hem çocuklarına bakııyorlar hem de okullarına devam ediyorlar.

Asya’daki Kanada göçmenlik ofisleri Kanada’ya okumaya gelen orta yaş öğrenci sayılarındaki artışı kaydediyorlar. Asya’dan gelen öğrenciler daha çok Metro Vancouver bölgesini tercih ediyorlar.

Yetişkin öğrencilerin Kanada’da okumaya iten sebep ise yine Kanada hükümetinin kendisi. Kanada’nın federal ekspres giriş programı dışında bazı öğrenciler eyalet aday programları sayesinde Kanada göçmeni olabiliyor.

Kanada’ya dünyanın her yanından gelen yabancı öğrenciler çok çeşitli eğitim programlarında öğrenim görüyorlar.

Artık otuzlu yaşlarda çocuk sahibi yabancı öğrenciler de lisans üstü eğitimi için tekrar öğrenci oluyorlar.

Vancouver Sun gazetesinde çıkan bir haberde İzlanda’dan, Bangladeş ve Çin’e kadar çok farklı ülkelerden gelen çocuklu yetişkin öğrencilerin ilginç hikayeleri yayınlandı.

Yetişkin öğrencilerin Kanada’da okuması az rastlanılan bir durum olmamasına rağmen şimdiki trend daha çok eş ve çocuklarıyla Kanada’da okuyan yetişkin öğrenciler. Gazetedeki haber Filipinlerde yapılan eğitim fuarında evli ve çocuklu öğrencilerin okuma izni talebindeki artıştan bahsediliyor.

Bu trend yeni bir norm haline geldi. Kanada’da lisans ve lisans üstü eğitimler Kanada göçmenlik şansını arttırması yüzünden daha çok talep görür hale geldi. Özellikle okulunu bitirmiş, meslek sahibi, evli ve çocuklu yetişkin öğrenciler bu talebin bir kanıtı.

Öğrenci kişinin eşine sorunsuz çalışma izini verilmesi ve çocuklarının lise seviyesine kadar ücretsiz devlet okuluna gidebiliyor olması bu trendi daha da arttırıyor.

Kanada’da bitirilen önlisans, lisans ya da lisans üstü programlar için göçmenlik başvurularında ek puan veriliyor. Bu durum Kanada’da okuyan mezunu göçmenlik başvurusunda daha da avantajlı hale getiriyor.

Eğitim esnasında öğrencinin çocuğu olursa o da otomatik olarak Kanada vatandaşı oluyor.

Metro Vancouver bölgesinde çocuklu yetişkin yabancı öğrenci sayısında muazzam bir artış sözkonusu. Kanada’da okuyan yetişkin yabancı öğrenci artışı Vancouver şehrini Kanada’nın en çok yetişkin yabancı öğrenci sayısının en çok olduğu bölge haline getirdi.

Ülke nüfusunun onda birinin yaşadığı British Columbia eyaleti ve Vancouver şehri Kanada’da okuyan toplamdaki 400.000 civarındaki öğrencinin 130.000’ine ev sahipliği yapıyor.

Vancouver Sun gazetesinde çıkan haber bölgedeki yabancı öğrencilerin nereden geldiği hakkında da bilgi veriyor. Yabancı öğrenciler daha çok Çin’den geliyor. Çin’i Hindistan, Kore, Fransa, Nijerya ve Suudi Arabistan ülkelerinden gelenler takip ediyor.

British Columbia Üniversitesi (UBC) ve Simon Fraser Universitesi (SFU) öğrencilerinin dörtte biri Kanadalı olmayanlardan oluşuyor.

Kanada’da okumanın artı sonuçlarından birisi de öğrenciler okul esnasında hem kültüre hem de ekonomik hayata tam entegre olmuş olarak mezun oluyorlar. Kendilerine göre bir çevresi ve Kanada yaşam tecrübesi sahibi olarak daha rahat iş arıyorlar ve buluyorlar.

Fakat Kanada’da okul okumak hiç te ucuz değil. Yüksek okul ücretleri yıllık 15.000 Kanada dolarından başlıyor. İki yıllık yüksek okul (college) diploma programı ücreti ortalama 30.000 Kanada doları ediyor. Buna yaklaşık 36.000 dolar iki yıllık kira ve yaşam maliyeti de eklendiğinde Kanada’da okumanın tam maliyeti ortaya çıkıyor. Kanada’da okuma bu maliyeti karşılayacak kişilere özel bir yol oluyor.

Bu kadar maliyeti karşılayıp iki yıllık okul bitirenlere üç yıllık çalışma izni otomatik olarak veriliyor. Bu esnada ailenin de statüsü garanti altında olduğundan tüm aile beş yıl Kanada’da statü sahibi olarak yaşayabiliyor. Tüm bu haklar ailenin Kanada göçmeni olmasına yardımcı oluyor.

Kanada’da daha fazla ücret ödeyerek okuyan yabancı öğrencilere mezun olmaları durumunda çalışma izni ve sonrasında göçmenlik şansı verilmesinin dünyada bir benzeri yok.


Murat Kandemir, 06 Şubat 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder