19 Ocak 2018 Cuma

Toronto Üniversitesi Yabancı Öğrencilerin Doktora Eğitim Ücretini Düşürdü

Toronto Üniversitesi uluslararası öğrenciler için doktora eğitimi ücretlerinde indirim yaptı. Yönetimce alınan ve pekte alışık olunmayan bu adımın üniversiteye daha çok yabancı doktora öğrencisi getirmek için atıldığı bildirildi. (Foto: Vince Talotta / Toronto Star)

Üniversitenin uluslararası öğrenciler için doktora eğitim ücretleri şu sıralar 21.560 dolar civarında. Doktora eğitim ücreti Kanadalı öğrenciler için ise 6.960 dolar seviyesinde. Önümüzdeki eylül ayından itibaren uluslararası öğrencilerin doktora eğitim ücreti Kanadalı öğrencilerle aynı olacak.

Toronto Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Fakültesi dekanı Joshua Barker 17 Ocak 2018 tarihinde Toronto Star gazetesine verdiği mülakatta Toronto Üniversitesi’nde yabancı öğrenci sayısını arttırmak için çabaladıklarını ve ücret indirimi adımının bunlardan birisi olduğunu beyan etti.

Öğrenciler ücret düşüşünden beşinci sınıfa kadar yararlanamayacak. Eğitimlerinin ilk dört yılında olan lokal ya da yabancı öğrenciler ise üniversitenin fon paketinden yararlanıyorlar. Fakat dördüncü senesinde olan doktora öğrenciler eğitimlerini bitirmek için beşinci seneyi de bitirmeliler. Bu durumda öğrenci yararlanacak mı yoksa yararlanamayacak mı orası hala net değil.

Akademik dünyanın sınırları yoktur. Eğer bir üniversite uluslararasılaşmak ve dünyanın her tarafından daha fazla parlak öğrenci istiyorsa ücret indirimi gerçekten akıllıca bir adım.

Toronto Üniversitesinden mezun olan öğrencilerin bazıları Kanada’da kalacak ve çalışacaklar. Doktora derecesi ile mezun olacak bu öğrenciler Kanada göçmenliğinin de hedeflediği kalifiye göçmenler olarak görülmektedir.

Kanada’daki yüksek okullar ve üniversitelerde okuyan yabancı öğrenciler eğitimleri için Kanadalı öğrencilerden yaklaşık beş katı daha fazla ücret ödüyorlar. Toronto Üniversitesinin yabancı öğrencilerin ücretini lokal öğrenci ücretine düşürdüğü bu adımı ekonomik açıdan dikkate değer.

Yabancı öğrecilerin yüksek ücret ödemesini destekleyenler üniversitelerin devletten fon aldığını ve bu fonla Kanadalı öğrencilere destek olunduğunu belirtiyorlar. Tüm Kanada’da yaygın olarak yabancı öğrencilerden daha fazla okul ücreti isteniyor. Bu oran bazen beş katı olabiliyor.

McGill Üniversitesinin uluslararası öğrenciler için doktora ücreti yıllık 17.198 dolar iken Kanadalı öğrenciler 4.141 dolar ödüyorlar. Western Ontario Üniversitesinde ise yabancı öğrencilerin doktora ücreti 11.796 iken lokal öğrenciler sadece 4.660 dolar ödemektedirler.

Gelirlerinde indirim olmasına karşın Toronto Üniversitesi bu adımla daha fazla uluslararası öğrenciye ve bu öğrencilerin akademik çevresine sahip olacak. Daha fazla yabancı öğrenci hem araştırma ekosisteme katkıda bulunacak hem de okuldaki lisans öğrencilerin eğitim çevresine katkıda bulunacaklar.


Murat Kandemir, 19 Ocak 2018 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder