23 Kasım 2018 Cuma

Kanada Eyaletleri Ekspres Giriş Aday Havuzundan Göçmen Seçerken Farklı Yöntemler Kullanıyor


Kanada’nın herhangi bir eyaletinden göçmen olarak aday gösterilmek göçmenlik başvurusu yapan için 600 puan anlamına geliyor. Bu puan dışında göçmen adayı alacağı kendi puanı ile birlikte aday havuzundan seçilmeyi garantilemiş oluyor.

Kanada’nın eyaletleri aday göçmen olarak kabul etmek istedikleri ekspres giriş göçmen adaylarını seçerken farklı yöntemler kullanıyorlar.  

Kanada’nın federal ekspres giriş (express entry) adayları eğer herhangi bir eylaetten aday olarak gösterilirse kendi aday göçmenlik puanının yanı sıra 600 puan kazanıyor ve aldığı toplam puanla Kanada göçmenlik başvurusunu tamamlaması için davetiye (ITA) kazanmayı garantiliyor.

Kanada federal göçmenlik sisteminde kabul edilmek için gerekli minimum puanın şu sıralarda 440’larda olduğunu hatırlattığımızda eyalet adaylık puanı ile alınan ek 600 puanın ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacaktır.

Eyaletlerin şu ana kadar ekspres giriş sistemine uyumlu eyalet göçmenlik programlarıyla aday seçerken şu yöntemleri uyguladıklarını gördük.

-İlk gelen ilk seçilir,
-İlgi beyanı;
-Pasif

Kanada’nın eyalet aday göçmenlik programları (PNP) eyaletlere istedikleri nitelikte olan yabancıları göçmen olarak seçebilme yetkisi veriyor. Eyaletçe seçilen göçmenler önce aday gösteriliyorlar ve bu onlara artı 600 puan kazandırıyor. Daha sonra da federal göçmenlik sisteminde kabul edilerek Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapıyorlar.

Her eyaletin PNP göçmenlik programında federal ekspres giriş sistemindeki adaylardan göçmen seçen en az bir göçmenlik kategorisi bulunmaktadır.

2017 yılında göçmenlik başvurusunu tamamlayan 109.497 adayın 17.000’den fazlası eyaletçe aday gösterilen göçmenlerden oluştu. 2016 yılında bu göçmenler sadece 4.000 civarındaydı.

Eyalet adaylığı artı yüksek puan kazandırdığı için ekspres giriş adayları için çok önemlidir. Federal ekspres giriş sisteminde her adayın çeşitli faktörlerden aldığı bir aday puanı (CRS) olmakta ve bu puan onun seçilip seçilmeyeceğini belirlemektedir.

Geçen hafta üç PNP kategorisinde ekspres giriş adayları arasından iş teklifi olmayanlardan ya da minimum CRS skoru olmayanlardan adaylar seçildi.

Şimdi bu eyaletlere ve seçme yöntemlerine bakalım.

Nova Scotia (NS) eyaletinin ilk gelen ilk seçilir sistemi uyguladığını görüyoruz. 17 Kasım’da Nova Scotia ekspres giriş B Kategorisini tekrar açtı.

B kateogorisi ilk gelen ilk kabul edilir sistemiyle göçmen seçiyor. Program açıldığında adaylar kayıt sırasına göre kabul ediliyor ve kota dolduğunda program kapatılıyor. Bu programlarda kota çok çabuk doluyor. 17 Kasım’da açılan program iki saatten az bir zamanda 225 başvuru kabul etti.

B kategorisinden kabul edilebilmek için ekspres giriş adaylarının herhangi bir iş teklifine ihtiyaçları bulunmuyor. Buna karşın eyaletin belirlediği 11 meslekte iş tecrübeleri olması gerekiyor.

Prince Edward Island (PEI) eyaleti göçmen seçerken ilgi beyanı sistemini kullanıyor.

PEI PNP tarafından 15 Kasım’da seçmeler yapılmış ve kabul edilen adaylar ilgi beyanı (Expression of Interest -EOI) ile göçmen kabul edilmişti. Bu sistemde ekspres giriş adayları ayrıca eyaletin göçmenlik sistemlerine profil oluşturarak başvuru yapıyorlar. Eyaletin göçmenlik sisteminde oluşturulan profillerden dil, eğitim ve iş tecrübesi gibi faktörlerde iyi puanı olanlar seçiliyor ve kendilerine EOI gönderiliyor.

PEI tarafından seçilen adaylar başvurularını tamamlıyor ve eyaletçe aday olarak gösteriliyorlar. EOI sistemini kullanan diğer eyaletler ise British Columbia, Manitoba ve Saskatchewan.

EOI sistemi aynı zamanada Kebek kalifiye çalışanlar programında da kullanılıyor.

Ontario seçimlerinde pasif sistemi kullanıyor. İnsan sermayesi öncelikleri kategorisi, fransızca konuşan kalifiye çalışanlar ve zanaatkar kategorisi olmak üzere Ontario’nun üç kategorisinden pasif sistemle göçmen seçiliyor çünkü ekspres giriş adayları bu kategorilere direk başvuramıyorlar. Bunun yerine Ontario göçmenlik aday programı (OINP) federal ekspres giriş aday havuzuna bakıyor ve orada kayıtlı adaylardan kendi istedikleri adayları seçiyorlar.

OINP, daha çok ekspres giriş ayarlı kategorilerine güveniyor. Eyalet 6.600 kişi olan aday seçimlerinin yüzde 95’ini bu kategorilerden yaptı. Sadece insan sermayesi öncelikleri kategorisinden 3.534 aday seçerken Fransızca konuşan kalifiye göçmen kategorisinden 1.476 aday ve kalifiye zanaatkarlar kategorisinden ise 1.445 adayı göçmen kabul etti.

Federal ekspres giriş göçmenlik programında profili oluşturmak OINP tarafından seçilebilmek için ilk adımdır.

Kanada’nın federal ekspres giriş ve eyalet aday programları Kanada’nın göçmenlik stratejisinde çok önemli bir yere sahip.

Kanada’nın ekspres giriş uyumlu PNP göçmenlik programları ile ülkeye kabul edilen göçmen sayısı her sene artış gösteriyor. Kanada göçmenlik bakanlığı rakamlarına göre 2017’de 13,528 kişi bu programlarla kabul edilirken bu sayı 2016’da 7.818’di.

Murat Kandemir, 23 Kasım 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder