9 Ocak 2012 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Bakanlığı Tamamen Kağıtsızlaşıyor

Tüm işlemlerini online hizmet şekline çevirecek olan Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) gelecek üç yıllık dönemde 4,2 milyon dolarlık tasarruf yapmış olacak.

Online olarak internet ulaşımı olan herkes www.cic.gc.ca adresinden istediği başvuru formunu ücretsiz, hızlı ve kolay bir biçimde indirebiliyor. Hatta birçok form daha indirilmeden içi doldurulabilir haline getirildi. Forma online olarak ulaşan kişi artık formu doldurabiliyor ve öylece yazdırabiliyor. Bakanlığın internet adresi aynı zamanda çeşitli bilgi ve duyurularla da dolu. Bazı Kanada göçmenlik başvurularının online olarak takip edilmesi de mümkün.

Daha önce talep halinde Bakanlık göçmenlik başvuru formlarını isteyen kişinin adresine posta yoluyla gönderiyordu. Internetin yaygınlaşması ile 1 Aralık 2011’den itibaren formların basılı hali adrese gönderilmeyecek.

Körler alfabesiyle yazılmış (Braille) formlar ve büyük formatlı basılan formlar veya belgeler Bakanlıktan posta yoluyla istenebilecek. Ayrıca internet veya bilgisayarı olmayan veya sakatlık durumu yüzünden bilgisayar kullanamayacak olanların istediği formları posta yoluyla isteyebileceği de belirtildi.

Ayrıca IMM 5401 Handling of Public Money ödeme makbuzu, IMM 5412 Yetersiz Ödeme Makbuzu, IMM 5455 Daimi İkamet Başvurusu Suplementary Indetification formu gibi belgeler Bakanlıkça yazılı olarak posta yoluyla isteyenlere gönderilecek.

Bir anlamda çok iyi bir uygulama olmasına karşın bazı mahzurların da ortaya çıkması olası. CIC çağrı merkezini arayıp posta yoluyla başvuru formunu isteyen kişiye artık formun online olarak Bakanlığın internet adresinden indirilmesi gerektiği hatırlatılacak. Arayan kişi en azından çağrı merkezi görevlisinden istediği formun linkini kendi mail adresine istemesi gerekiyor. CIC’nin web sitesinde birçok form var ve tüm formların sol alt tarafında özel numaralar var. Yanlış form doldurulmaması hayati derecede önemli.

Son yıllarda ayrıca bazı formlar 2D barkod formları haline getirildi. Bu formlar online olarak doldurulduktan sonra Validate yapılıyor ve böylelikle formun altında bir barkod numarası ekleniyor. Bu barkoda girilen bilgilerin bir kopyası işleniyor. Bakanlığa gönderilen formlar bu barkod kaydı sayesinde daha hızlı işleme alınabiliyor.

Internet çok yaygın olarak hayatımıza iyice girmiş durumda. Eskiden CIC’ye telefon edip form siparişi veriyor ve en az 10 beklemek durumda kalıyordum. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Teknoloji geliştikçe insanlar nasıl kendilerini güncelliyorsa Bakanlıkta kendini sürekli güncelliyor.

Internet çağının tüm nimetlerinden çokça faydalanmanız dileğiyle.

Murat Kandemir ( CMI & ICCRC üyesi), 9 Ocak 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder