8 Ocak 2012 Pazar

Ciddi Suç İşleyenler için Kanada’da Sponsorluk Yasağı Geliyor

17 Kasım 2011 tarihinden itibaren Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmeliği (the Immigration and Refugee Protection Regulations) 133. Maddesi (1)(e) paragrafında yapılan değişiklikle aile üyelerinden birisine sponsor olmak isteyen kişiler paragrafta belirtilen herhangi birisine karşı bazı suçlardan hüküm giymeleri halinde sponsorluk işlemleri yapılmayacak.

Daha önce 3 Mayıs 2011 tarihinde yayınladığım Kanada Aile Sponsorluğu Programı İçin Düşünülen Değişiklikler adlı makalemde anlaşmalı evliliklerin artması ve bazı kötü niyetli kişilerin Kanada vatandaşı veya göçmenleriyle evlenerek Kanada’ya gitmek istemeleri üzerine Kanada Göçmenlik Bakanlığının konu üzerinde planladığı değişiklikleri anlatmaya çalışmıştım. Bu değişikliklerden birisi Şartlı Daimi Göçmenlik Başvurusu projesi olduğunu ve bazı cezai hükümler giyenlerin de aile sponsorluğunun engellenmesi projesi olduğunu anlatmıştım.

Yeni düzenlemeyle ilgili paragrata yapılan bu değişikliğin Kanada’ya sponsor edilen kişilerin aile içi şiddetten korunmasını sağlamak, daha önce aile içi şiddet uygulayan veya diğer ciddi suçlardan hüküm giymiş kişilerin aynı suçları tekrar etmesini engellemek ve Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasasının Kanada’lıların sağlığı ve güvenliğini korumak olan asıl amacına ulaşmasını hedeflemek olarak özetlenebilir.

Bu Yönetmelik aile içi şiddetin daha sonra sponsor edilen kişilere de uygulanmasını önlemek amacını taşıyor. 2008 yılında Federal Mahkemede (CIC v. Brar, 2008 FC 1285) görülen bir dava bu konudaki eskikliği işaret etmişti. Federal Mahkeme erkek kardeşinin karısını öldürmekten hüküm giymiş bir adama daha sonra kendi karısını sponsor etme şansı verilmişti. Adamın baldızı Kanada göçmenlik kanunları uyarınca adamın aile üyelerinden birisi sayılmadığı için başka birisini sponsor edebilmişti.

Federal Mahkemenin bu davasında başkalarına karşı çok ciddi suçlar işleyen kişilerin aile sponsorluğu haklarından mahrum olmadıkları ve bunun da ilerde çok ciddi sonuçları olacağı not edilmişti. İşte yeni düzenleme bu tür kişilerin başka birisine aile üyesi olarak sponsor etmelerini engelleyecek.

Birçok sivil toplum kuruluşunun ve kamuoyunun da tepkisini alan ve aile içi şiddetin engellenmesi konusunda baskı yapılan departman bu konuda düzenleme yapmak zorunda kaldı. Daha önce sadece aile üyelerine karşı işlenen ciddi suçlar, cinsel taciz ve diğer suçlar kişilerin tekrar sponsor olabilmelerini engelliyordu. Yani kişinin hiç akrabası olmayan birine karşı işlediği suçlar ilerde başka birisine sponsor olmasına engel teşkil etmiyordu.

Yeniden düzenlenen ilgili paragrafın kapsamı herhangi bir kişiye cinsel tacizde bulunan veya bu tür bir suça kalkışan veya bu tür bir suçu işlemekle tehdit edenler ve en fazla 10 yıllık bir cezayı gerektirecek ve şiddet içeren bir mahkumiyet giyen veya böyle bir suça teşebbüs edenler ve Ceza Yasasının 2. Maddesinde belirtilen şekilde yaralanmaya sebep olacak suçları işleyenler, işlemeye kalkışanlar veya bu suçu sponsorun işlemekle tehdit edenler olarak genişletildi.

Herhangi birisine karşı işlediği cinsel taciz içeren bir suçtan hüküm giyenler ve Kanada Ceza Kanununda belirtilen ve herhangi birisine karşı işlediği: patlayıcı kullanmak, silah kullanarak suç işlemek, ölüme sebebiyet vermek, adam öldürmek, cinayete teşebbüs, intihara teşebbüs, yaralanmaya sebebiyet vermek, dikkatsizce silahla yaralanmaya sebep vermek, işkence, ağrı yaralam, zorla alıkoyma, soygun, kundakçılık vs gibi ağır suçlardan hüküm giyenler artık sponsor olamayacaklar.

Hüküm giyen kişilerin mahkemede aldıkları cezalar, mahkumiyetleri, tahliye süreçleri, ve pardon alıp almadıkları onların ne kadar daha sponsor olup olamayacaklarını belirleyecek.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı halkın ve diğer baskı gruplarının (sivil toplum kuruluşları ve sosyal gruplar) fikirlerini ve görüşlerini dinliyor ve Kanada göçmenlik programını ona göre tasarlıyor. Zaten olması gereken de böyle değilmi?

Bir sonraki makalemde buluşmak üzere.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC)

8 Ocak 2012

“Kanada Aile Sponsorluğu Programı için Düşünülen Değişiklikler” adlı makalem

http://muratkandemir25.blogspot.com/2011/05/kanada-aile-sponsorlugu-program-icin.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder