31 Temmuz 2012 Salı

Göçmenlik Sahtekarlığına Karşı Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık İşbirliği


Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya ortak bir basın açıklamasıyla ülkelerine gelmek isteyen tüm ziyaretçileri ve göçmenleri yanıltıcı ilan ve vaatlerle insanları kandıran sahtekar göçmenlik ve vize firmalarına karşı uyardı.

26 Haziran 2012’de Hindistan’da bir konferansta buluşan Kanada Göçmenlik Bakanlığı, Birleşik Krallık Sınır Güvenliği ve Avustralya Göçmenlik Bakanlığı yetkilileri insanlara yüklü miktarlar karşılığında vize ve statü sözü veren dolandırıcı göçmenlik ve vize firmaları konusunda bilgilendirme yaparken bu tür hizmetlerin en çok verildiği Hindistan’da yetkililerle vize sahtekârlığına karşı mücadele konusunda ortak çalıştıklarını belirtti.  

Öylesine güçlü olan bu sektörde dolandırıcı olan firma yetkilileri Hindistan’ın birçok eyaletini dolaşıyor ve insanlara hızlı bir şekilde yurtdışı vizesi sözü veriyorlar. Birçok sahte evraklarında kullanıldığı bu sistemde vize başvurularında gerektiğinde yalan ifadeye de başvuruluyor. Sahtekar göçmenlik ve vize firmaları başvurularda gerçek dışı bilgi ve sahte evrak kullanmaktan çekinmiyor.

Ülkemizde de böyle firmalar geçmişte vardı. Özellikle Avrupa ülkelerine kolay vize alacaklarına ve gittikten sonra da dolgun ücretle çalıştırılacaklarına inandırılan bir çok kişi böyle kimselere paralarını kaptırdı. Hatta bu durum birçok Türk filmine konu da oldu.

Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık yetkililerin yaptığı duyuruda kendi ülkelerindeki göçmenlik kanunlarına aykırı olarak ülkeye girmek isteyenlere karşı yaptırımların sert olduğu ve vize veya göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

  • Başvuru evraklarınızın içine sahte veya üzerindeki bilgilerle oynanmış belgelerin sunulabileceğini söyleyen kişilere itibar etmeyin. Evrakta sahtecilik veya başvuru belgelerinin içine sahte belge konulması ciddi bir suçtur.
  • Para karşılığında göçmenlik ve/veya vize başvurularının hızlandırabileceğini söyleyen kişilere inanmayın. Vize müracaatları ilgili ülkenin göçmenlik memuru tarafından incelenir ve sonuca bağlanır.
  • Elçiliklerde çalışan vize memuru gibi davranan kişilere de kanmayın. Elçilik çalışanları elçilik binası dışında vize başvuru sahipleri ile buluşmaz ve onlardan para talep etmez.
  • Devlet sitesi gibi tasarlanmış ya da devlet hizmeti verirmiş gibi görünen sahte ve gerçek dışı bilgilerle dolu olan web sitelerine de inanmayın. Göçmenlik kategorileri ve başvurular ile ilgili en doğru bilgiye ilgili ülkenin resmi web sitesinden ulaşın.
  • Yurtdışında Dolgun Ücretli İş veya Hızlı Vize gibi sahtekârlıklara karşı da dikkatli olun. Birçok insan yabancı ülkelerde gerçek olmayan dolgun ücretle iş teklifleri ile dolandırılır. Kişisel bilgilerinizi, pasaportunuzu ve paranızı vermeden önce düşünün. Eğer dolgun ücretli iş teklifi gerçek olamayacak kadar cazip görünüyorsa bu bir sahtekarlık olabilir.
Sahte evlilikler de aslında bu sektörde hala en çok başvurulan yöntemlerden birisi. Bazen evlilik sayesinde statü alınması vaadiyle bir Kanadalı göçmen veya vatandaş ile evlendirilen kişi başka birçok kişinin de kendisiyle evlendirilen kişiyle evlendirildiğini görünce şok oluyor. Sahte evlilik tekliflerine de sıcak bakılmamalı.

Özellikle orta Asya ülkeleri (Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Çin vs.) için Kuzey Amerika ve Avrupa çok cazibeli görünüyor. Batıya veya Kuzey Amerika’ya bir şekilde kapağı atmak isteyen ve kendince birçok haklı sebebi olan bu kişiler maalesef kötü niyetli kişi ve kurumların tuzağına düşüyorlar. Hayallerin satın alınmak istendiği ve insanların tüm birikimlerinin acımasıca ücret olarak alındığı göçmenlik ve vize sahtekarlığı sektörü insan kaçakçılığına kadar gidiyor.

Küresel ekonomik durumlar yüzünden son zamanlarda Kanada göçmenlik sistemindeki değişikliklerle Kanada’ya göçmenlik bir hayli zorlaştı. Göçmenlik sisteminde revizyon olacağı ve sistemin daha etkin olarak çalışmasına olanak sağlanması gibi sebeplerle koskoca Kanada Federal nitelikli eleman sınıfında önce kabul edilecek meslekler listesi oluşturuldu daha sonra iyice daraltılan meslek sayısı ile Federal göçmenlik sınıfı programı Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın Haziran 2012’de yaptığı bir açıklama ile yeni bir döneme girdi. 1 Ocak 2013’e kadar başvuru kabul etmeyecek olan program Kanada’ya başvurmak isteyenlerin hayallerini yıktı.

Federal nitelikli eleman başvurusunun yanı sıra girişimcilik ve yatırımcı programlarının da bir süreliğine askıya alınmasıyla Kanada’ya başvurulabilecek federal düzeyde bir daimi göçmenlik programı kalmadı dense yeridir. Ayrıca federal başvuruların azalması ile eyalet aday programları öne çıkmaya başladı. Göçmenlik kuralları küresel ekonomik ve sosyal olaylara göre değişiyor. Muhafazakar bir federal devletin iş başında olduğu Kanada’da kendini değişen dünyaya uydurmaya çalışıyor.

Murat Kandemir 31 Temmuz 2012 (Member of ICCRC)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder