7 Temmuz 2012 Cumartesi

Kanada’da Mültecilerin Federal Sağlık Kapsamı İyice Kısıtlandı


Muhafazakar hükümetin son hamlesi bazı siyasetçileri, doktorları, tıp çevrelerini ve bazı sivil toplum kuruluşlarını çileden çıkardı.

Tüm bu grupların eleştirisine hedef olan kişi Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenney. Yılın Nisan ayında göçmenlik programında “reform” adı altında bir çok karara imza atan Kenney’nin son icraatı mültecilerin tüm sağlık kapsamlarını garanti altına alan Federal Sağlık Programı, IFH’in (Interim Federal Health Program) kapsamını iyice daraltmak oldu. IFH artık “temel” ve “acil” sağlık hizmetlerini kapsıyor.

Kenney bu kararla sahte iltica iddiaları ile Kanada sağlık sistemini kötüye kullanımının önüne geçileceğini ve hükümetin önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon dolar tasarrufa geçeceğini iddia ediyor.

Tabii Kenney’in teklifi protestolara ve özellikle Doktorlar ve Cerrahlar Odası (Royal College of Physicians and Surgeons) ile Kanada Diş Hekimleri Birliği (Canadian Dental Association) gibi tıp çevrelerinin de hışımına uğradı. Kabul edilen teklif 29 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girdi. Kanada Göçmenlik Bakanlığı CIC’nin (Citizenship and Immigration Canada) web sitesi de konu ile ilgili olarak güncellendi.

Hükümet destekli mülteciler, GAR’lar (government-assisted refugees) gerçek mülteci olarak tanımlandıkları için bu karardan etkilenmeyecek.  Sayıları her sene 7.000 olarak belirlenen GAR’lar Federal sağlık kapsamından yararlanan 100.000 kişilik mülteci sayısının içinde küçük bir bölümü oluşturuyor.

Artık iltica etmiş olup iltica davaları görülmekte olan ya da temyiz aşamasında bulunan ya da özel ya da kilise grupları tarafından sponsor edilen tüm mülteciler 1 Temmuz 2012’den itibaren sağlık hizmetlerinin çoğundan ücretsiz olarak yararlanamayacak.

Yararlanamayacakları hizmetlerin içinde Kanada’ya geldikten sonraki rutin olarak yapılan sağlık ölçümleri/taramaları, diş ve göz bakımları ve insulin veya kalp ilacı gibi hayat kurtaran reçeteli ilaçlar vs. bunlardan bazıları. 

Eleştirilerden bazıları yeni gelen ve yardıma ihtiyaç duyan bu mültecilerin sağlık kapsamlarını daraltmanın hem etik olarak yanlış olduğu hem de koruyucu sağlık sisteminin federal tarafından ödenmemesiyle eyalet sağlık harcamalarını artacağı ve bunun sonuçlarından birisinin de hastanelerde acil servislerinin dolacağı yönünde. Her ne kadar temel ve acil sağlık hizmetleri hala IFH kapsamında karşılansada bunun nasıl uygulanacağı da tam açık değil.

Davenport bölgesinden NDP milletvekili Andrew Cash kararın eyalet sağlık sistemine ek yük getireceği konusunda hemfikir, Cash Eyalet sağlık harcamaları artacak çünkü artık daha fazla insan acil servisleri kullanacak.... Aslında yaptıkları gayet basit, bir çok sağlık harcamasını eyaletin üstüne yıkmak diye konuştu.

Ontario Sağlık Bakanı Matthews’de aynı görüşü paylaşıyor. Bayan Matthews Göçmenlik Bakanı Kenney ve Federal Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq’a yazdığı mektubunda, “Toplumun en bakıma muhtaç olan gruplarından birisine (mültecilere) karşı olan  sorumluluğunuzdan kaçmakla federal harcamaların hepsini eyalet sağlık sistemine yıktınız dedi.  

Eyaletlerin içinde federal hükümetin artık karşılamadığı sağlık hizmetleri harcamalarını karşılayacağını bildiren ilk eyalet Quebec oldu.

Mültecilerin sağlık harcamalarını iyice kısıtlamada herhangi bir mantık görmeyenler sadece bazı siyasetçiler değil. Doktorlar birliği kararı masrafları azaltmak yerine sadece “sağlık bakım sorumluluğun federal hükümetten eyaletlere devri olarak görüyor.

Doktorların görüşü hastaların tam tedavi edilmemesi ile sorunun daha da büyüyeceği ve ihtiyacı olanların önceden bakımının yapılmamasının kimseye yararının olmayacağında.

İlticacılara hizmet veren birçok sağlık kurumuda karardan oldukça etkilenmiş durumda. Mültecilere hizmet vermeye devam etmek isteyen ve bunun için çaba harcayan kurumlar bazı ilaç firmalarına başvurarak bazı hastaları için en azından insani nedenlerle ücretsiz ilaç temini etmeleri ricasında bulunuyorlar.

Kararın birçok sağlık kurumunun sığınma talebinde bulunan birçok ilticacıya hizmet vermesini engelleyecek ve bu karar bir çok kişiye kötü etkide bulunacak.

Sonuç: Muhafazakar hükümetin icraatları sürüyor. İlticacılar için Kanada artık zor bir ülke.

Murat Kandemir, (RCIC) 7 Temmuz 2012   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder