18 Eylül 2012 Salı

Binlerce Yeni Kanadalı Vatandaşlıklarını Kaybedebilir


Kanada Hükümeti Kanada’da zorunlu ikamet süresini geçirmeden yalan beyan, yanlış bilgi ve belgelerle başvurularında ikamet etmiş gibi göstererek Kanada vatandaşlığına geçmiş yaklaşık 3.139 kişinin vatandaşlıklarının geri alınması için yasal süreci başlattı. Şu ana kadar 19 kişinin vatandaşlığı iptal edildi. 11.000 kişinin vatandaşlık veya daimi ikamet statüsü başvuruları da mercek altında.

“Vatandaşlığını yasadışı yollardan edinenlere karşı Kanada kanunlarının tüm gücünü kullanıyoruz” diyen Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, “Kanada vatandaşlığı satılık değil. Kurallara uymayan, Kanada vatandaşı olmak için yalan beyanda bulunan ya da sahte evrak kullananların daimi ikamet ve vatandaşlıklarını geri almak için yasal yollara başvuruyoruz” diyerek Bakanlığın bu konudaki ciddiyeti üzerine ipuçları vermiş oldu.

Konuyla ilgili olarak daha önce 28 Ağustos 2011 tarihli Bakan Kenney’in ifadesi ile aynı Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir adlı bir makale yayınlamıştık. Bu makalemizde Bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucunda 1.800 kişinin vatandaşlıklarını sahte bilgi ve belgeler vasıtasıyla elde ettiklerinin belirlendiği ve hatta bunların bazılarının yetkili olmayan Kanada göçmenlik danışmanlarından yardım aldıklarının belirlendiğini ifade etmiştik.

Bu bir yıllık süre içerisinde konuyla ciddi olarak ilgilenen Kanada Vatandaşlığı Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, CIC (Citizenship and Immigration Canada) yetkilileri şu ana kadar 3.139 yeni Kanada vatandaşının vatandaşlık başvurularında usulsüzlük yaptıklarının tespit edildiğini ve bu kişilerin vatandaşlıklarının iptal edilmesi için yasal sürecin başlatıldığını bildirdi. Yalan beyan ve usulsüzlük ile elde edilen vatandaşlıklar konusunda geçen sene Bakan Kenney açıklama yapmış ve bu konuda gerekli yasal sürecin başlatılacağını duyurmuştu.

CIC başvurulardaki sahtekarlıkla mücadelede Kanada Sınır Güvenliği Departmanı, CBSA (Canadian Border Services Agency) yetkilileri, Kanada Kraliyet Polisi, RCMP (Royal Canadian Mounted Police) ve Kanada dış temsilcilikleri ile ortak çalışıyor.

Bakanlık aynı zamanda ikamet şartını yerine getirmeyen daimi ikamet sahiplerinin (permanent residents) dosyasıyla da ilgileniyor. Daimi ikamet kartları 5 yıl süreli veriliyor ve kartını uzatmak isteyen göçmenin son beş yılda en az 2 yıl Kanada’da yaşaması gerekiyor. Çeşitli sebeplerle Kanada’da yaşamayan fakat daimi ikamet statüsünü kaybetmek istemeyenler ise daimi ikamet kartlarının, PR (permanent residence card) yenilenmesi başvurularında yalan beyan yapabiliyor. Yaklaşık 5.000 daimi ikamet sahibinin aslında Kanada dışında yaşadıkları halde kendilerini Kanada’da yaşıyormuş gibi gösterdikleri saptandı. Bu 5.000 kişinin daimi ikamet yenileme veya Kanada vatandaşlık başvurusu yapmaları halinde başvuruları ile özel olarak ilgilenilecek.

Bilindiği üzere Kanada vatandaşı olmak için vatandaşlık başvurusu yapıldığı tarihten son 4 yıl içinde en az 3 sene Kanada’da daimi ikamet sahibi olarak yaşamış olmak gerekiyor. Daimi ikamet statüsünü korumak için de PR kartlarının süresi biten kişiler kartları yenilemek için son 5 yıl içinde en az 2 yıl Kanada içinde bulunmaları gerekiyor. 

Birçok daimi ikamet sahibi yasal statülerini korumak için kanuni yollara başvurabiliyorlar. Kanada dışında çalıştıkları halde Kanada’da yaşadıklarını beyan ediyor ve dolandırıcı birçok göçmenlik temsilcileri yardımıyla sahte kanıt ve belge sunabiliyorlar. 300 daimi ikamet sahibinin Kanada vatandaşlığı başvuru formunda Mississauga’daki bir göçmenlik danışmanının evi adres olarak gösterilmiş.

Vatandaşlık başvuruları ya da daimi ikamet kart yenileme başvurularında başvuran kişi Kanada’da göstereceği bir adreste yaşadığını telefon faturaları, kira kontratı vs. gibi evraklarla sağlayabiliyor. Bu tür belgeleri almak içinde Kanada içinde bulunmak gerekmiyor. Böyle yaparak daimi ikamet statülerini kanundışı olarak korumuş bu kişiler 3 yıl sonra da aynı yöntemle Kanada vatandaşlığına başvuruyor ve hak etmediği halde vatandaşlığı elde ediyorlar.

RCMP ve CBSA yetkililerinin araştırmaları sonucunda 5 kişilik bir ailenin 3-4 yıl Kanada içinde yaşamış gibi gösterilmesine karşılık 25.000 Kanada dolarına kadar fiyat biçildiği belirlendi.

CIC yetkilileri 2.500 kişinin dosyalarının –ki bu aile üyeleriyle birlikte 11.000 kişi demek– çeşitli sebeplerle mimlendiğini ve bu kişilerin PR kart yenileme veya Kanada vatandaşlık başvuruları yaptığında sıkı olarak inceleneceğinin bilgisini verdi. 

CIC şu ana kadar adı soruşturmaya karışmış 600 daimi ikamet sahibini Kanada’ya kabul etmedi. 500 vatandaşlık başvurusu başvuran kişinin ikamet şartlarını yerine getirmediği sebebiyle reddedildi. Soruşturmaların derinleştiği haberlerinin yayılmasından sonra adı soruşturmaya karışmış 1.800 kişi vatandaşlık başvurularını süreç tamamlanmadan geri çekti.

Bakanlık vatandaşlık başvurusu ve daimi ikamet kartlarının yenilenmesi başvurularında yapılan sahtekarlık olaylarına karşı çok ciddi yaklaşmakta. Hatta Bakanlık bünyesinde bu tür sahtekarlıkların rapor edileceği bir çağrı merkezini de hizmete soktu. CBSA’nın şüpheli sınır aktiviteleri, sahte evlilik, geçici & daimi göçmenlik başvurularında yalan beyan veya göçmenlik bakanlığınca aranan kişilerin ihbar edilmesi gibi birçok konuyla ilgilenen ihbar hattı da artık devrede.

Bakanlık bir çok devlet kurumu ile bilgi ve belge sahtekarlığına karşı savaş açmış durumda. Oyunu kuralına göre oynayın sonra pişman olmayın.

Murat Kandemir, 18 Eylül 2012, (Member of ICCRC)      



“Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir” adlı makalem,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder