13 Eylül 2012 Perşembe

Uluslararası Firmalar için İyi Bir Seçenek: Intra-Campany Transfers Programı


Uluslararası firmalar Intra-Company Transfer, ICT (Firma İçi Transfer) programı sayesinde Kanada’ya çalışanlarını getirebiliyorlar. ICT programı yurtdışındaki bir firmanın Kanada içindeki firmasına programa uygun olan çalışanlarını geçici bir süre için getirilmesine olanak tanıyor. Bu program sayesinde hem firmalar hem de Kanada iş gücü piyasası bir bütün olarak transfer olarak getirilen bu çalışanların becerilerinden ve iş tecrübelerinden faydalanma imkanı buluyor.

ICT Programı
Kanada hükümeti Kanada ekonomisine “katkı” sağlayacak olan geçici işçiler için özel programlar oluşturdu. Bu programların içinde ICT programı çok önemli bir yere sahip. Uluslararası firmaların Kanada’ya eleman getirebilmesi için Kanada’da bulunan operasyonları ana firma, şube, bağlı ortaklık veya alt firma şeklinde olmalıdır.

ICT programı sayesinde uygun olan firma çalışanları LMO (Labour Market Opinion –İşgücü Pazarı Fikri-) alınmadan Kanada’ya geçici işçi statüsünde getirilebiliyorlar. Normalde yurtdışından yabancı işçi getirmek isteyen Kanadalı firmalar getirmek istedikleri işçilerin Kanada’daki iş gücü piyasasına negatif bir etkisi olmayacağını alacakları LMO ile ispatlamak zorundalar. LMO prosedürünün olmaması ile işletmeler kendi personellerini Kanada’ya hızlı ve daha az masrafla getirebilmekteler.

LMO gerekli olmasa bile Intra-Company Transfer başvurusu yapacakların Kanada’da çalışabilmesi için geçici çalışma izni (Temporary Work Permit) almaları gerekmektedir. Hatta Kanada’nın vize uyguladığı ülke (Türkiye gibi) vatandaşları Kanada’ya varmadan önce geçici ikamet vizesi (Temporary Residence Visa) de almaları gerekmektedir. Tüm ICT başvuru sahipleri Kanada’ya giriş yapabilmek için gerekli olan tüm güvenlik ve sağlık prosedürlerini de bitirmek zorunda.

ICT kategorisinde aşağıdaki kişiler başvurularını yapabilirler.
1 Yöneticiler (executive): Bir organizasyon ya da kurumda üst düzey yöneticiler;
2 İdareciler (managerial: bir organizasyonda ya da kurumda idareci sınıfında olan çalışanlar ve
3 Uzmanlar (specialized knowledge): bir organizasyonda ya da kurumda çalışan ve bir işte yılların tecrübesini edinmiş ve işinde uzmanlaşmış olan çalışanlar (specialized knowledge). Bu alt kategorideki çalışanlar Kanada’da genel iş gücü piyasasında az bulunan kalifiye elemanlar olmalıdır.

ICT Programının Avantajları
Firma İçi Transfer programını kullanmak için birçok avantaj bulunmaktadır.

Hızlı Başvuru Süreci– Yukarıda da anlatıldığı üzere ICT başvurularından LMO istenmemektedir. Service Canada LMO başvurularını ortalama 3 ay içerisinde tamamlamaktadır. Tabii LMO başvuru öncesi harcanan zaman da cabası. Bu süreçte yabancı işçi Kanada’da çalışamamakta ve bu iş için büyük kayıp anlamına gelmekte. Bu yüzden ICT başvurularında LMO başvurusu olmadığı için başvuru onay süreci daha hızlı cevaplandırılmaktadır.

Uzun Süreli Çalışma İzni– Intra Company Transfer başvurusu yapacak olan kişiler normal yabancı işçi statüsünde başvuracak adaylardan daha uzun süreli çalışma izni alırlar. Standart çalışma izinleri en fazla 4 yıla kadar uzatılırken ICT çalışma izinleri uzmanlar için 5 yıl ve yönetici & idareciler için 7 yıl kadar uzatılabiliyor.

Daimi İkamet Statüsü– Kanada’ya getirilen firma elemanın eğer Kanada’da daha uzun süre kalması arzu ediliyorsa ICT programı ile çalışanın elde ettiği geçici ikamet statüsü daimi ikamete çevrilebiliyor.

Kanada Hükümeti bir şirket için önemli olan çalışanların Kanada’daki firmasına ve Kanada işgücü piyasasına katkısının farkında. ICT programı uygun olan firmalar için Kanada’da çalışma izni elde etmenin en popüler yöntemlerinden birisi olarak kalacaktır.

Murat Kandemir, 13 Eylül 2012, (Member of ICCRC)  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder