17 Ocak 2013 Perşembe

Kanada’da Doktora Öğrencileri Göçmen Oluyor


5 Kasım 2011’den beri doktora öğrencileri Kanada’da göçmenlik şansının keyfini çıkarıyor. Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, FSW (Federal Skilled Worker Class) kategorisi çerçevesinde değerlendirilen doktora öğrencileri Kanada hükümetinin yeni gözdesi. 

PhD mezunlarını ülkede tutmanın yollarını arayan Kanada doktora öğrencilerinin ekonomi için önemli bir rol oynadığına inanıyor. PhD göçmenlik programı sayesinde Kanada’da yaşamaya karar veren, araştırma yapan ve her türlü inovasyon girişimleri ile dikkat çeken PhD mezunları eğitimleri esnasında elde ettikleri bilgi birikimini öğreterek diğer kuşaklarla paylaşacak. 

Bu girişimle aslında Kanada’daki üniversiteler daha seçilen ve arzu edilen bir seviyeye taşınacak ve bu da uluslararası arenada en yetenekli öğrencileri Kanada’da doktora eğitimi yapmaya itecek.   

Kanada bu girişimle birlikte ülkede doktora eğitimi yapan 1000 kişiye daimi statü vereceğini ilan etmişti. 1 Aralık 2012 – 31 Ekim 2013 dönemi için bu haktan şu ana kadar yararlanan öğrenci sayısı (27 Aralık 2012 tarihi itibariyle) 42 kişi.  

Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, FSW kategorisi çerçevesinde oluşturulan PhD (Doktora) sınıfı ile Kanada’daki eğitim kurumlarında doktora eğitimlerini sürdüren uluslararası öğrenciler tüm şartlara uygun olduklarında daimi göçmenlik statüsüne başvurabilecek. 

PhD sınıfından başvurmak isteyen adaylar dil seviye test sonuçlarıyla birlikte aşağıdaki iki koşuldan birisine sahip olmalı.

Kanada’da eyalet veya bölge tarafından tanınan devlet ya da özel yüksek eğitim kurumlarında PhD programına kayıt olan ve:
En az 2 yıllık PhD eğitimini tamamlamış;
Başvuru esnasında akademik puan ortalaması iyi durumda olan;
Eğitimi sonunda kendi ülkesine dönmesini gerektiren burs ile okumuş olmayanlar;
YA DA
Kanada’da eyalet veya bölge tarafından tanınan devlet ya da özel yüksek eğitim kurumlarında PhD programına kayıt olan ve:
Göçmenlik başvurusu yaptığında en fazla 12 ay önce mezun olmuş olanlar;
Eğitimi sonunda kendi ülkesine dönmesini gerektiren burs ile okumuş olmayanlar; 

FSW kategorisi altında PhD sınıfından başvuru yapabilirler. PhD öğrencilerine duyurulur. 

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 17 Ocak 2013, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder