28 Ocak 2013 Pazartesi

Kanada’ya Özel Girişimci Vizesi: Start-Up Visa

Kanada’da yeni iş sahası açacak ve istihdam yaratacak göçmen girişimcilere özel tasarlanan girişimci vizesi 1 Nisan 2013’te uygulamaya konacak.

Dünya girişimci adaylarını ülkeye çekmek amacı ile tasarlanan Start-Up Vizesi Kanada’yı yeni şirket kurmak için en çok tercih edilen bir ülke yapmanın dışında küresel ekonomide Kanada’nın yerini daha da sağlamlaştıracak.

Devletin böyle bir vize programı çalışması olduğuna 14 Haziran 2011 tarihli “Startup Visa Canada” Girişimi adlı makalemizde detaylı olarak değinmiştik. Üzerinde çok yol kat edilen programda bir çok detay şekillendi.    

Start-up vize programı göçmen girişimci adaylarını iş kurmak isteyenlere gerekli kaynak desteği verebilecek özel sektör organizasyonları ile buluşturacak. Program Kanada’nın tam da ihtiyacını hissettiği gelişen, daha hızlı, daha esnek ve daha güvenli bir göçmenlik sistemi oluşturulması çabalarının bir sonucu.

Girişimci adayları potansiyellerini açığa çıkarmak ve Kanada iş gücü piyasasına etkilerini garanti etmek için Kanada yatırımcı grubundan veya girişim sermayesi fonundan destek almak zorunda. Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) ilk olarak iki çatı örgütü ile çalışacak. Bu organizasyonlar Kanada Girişim Sermayesi Derneği, CVCA (Canada’s Venture Capital & Private Equity Association) ve Ulusal Sermaye Organizasyonu, NACO (National Angel Capital Organization). Bu gruplar Start-Up Vize programı için uygun olan kendilerine üye adayları belirleyecek. CIC aynı zamanda Kanada İş İnkubasyon Derneği, CABI (Canadian Association of Business Incubation) ile de program ortaklığı yapacak. Programda yetkili olan ortak partnerlerin listesi CIC tarafından en kısa zamanda yayınlanacak. 

CVCA ve NACO kurumları CIC ile Start-Up Vize programı için ortaklık yapmaktan son derece memnun. Her iki kurumda tüm dünyada kendisini kanıtlamış yetenekli girişimcileri Kanada’ya çekmeye çalışacaklar.

Türünün ilk örneği olarak Kanada’da uygulamaya konacak olan start-up vizesinde  ekonomiye katkısı açısından beklenti çok yüksek. Yeni iş istihdamı açması beklenen bu programla Kanada ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor.

Program göçmen girişimcilere daimi ikamet statüsü verecek ve yeni girişimci adaylarının Kanada’da işbirliği olanaklarına ulaşmasını sağlayacak. Böylelikle program sayesinde birçok başarılı ve tecrübeli girişimci yeni iş fırsatları için Kanada’yı seçecek. Alanında tecrübeli özel sektör organizasyonlarla işbirliğinin önünün açılması Kanada’da iş yapmak isteyen girişimci adaylarının başarıları için rol oynayacak.

Küresel arenada rekabet edebilecek etkin şirketleri kuracak dinamik ve yenilikçi girişimcileri Kanada’ya çekmek amacı ile oluşturulan Start-Up vizesi göçmen adayı girişimcileri yeni iş kurmada tecrübeli özel sektör kurumlarıyla bir araya getirecek. Pilot olarak uygulanacak program 5 yıl süreyle uygulamada olacak.

Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı programın özel ilgi alanı sebebiyle başvuru sayısını kısıtlayacak. Baştan sıkı tutulacak program başvuracak adayları ince bir elemeden geçirecek ve başarı şansı yüksek, girişimcilik alanında ciddi proje sahiplerine öncelik verecek.    

Program sayesinde göçmen girişimci adayları Kanada’da istihdam yaratacak ve küresel alanda rekabet edebilecek yeni iş fırsatları yaratacaklar. Program girişimci adaylarına yeni gelenlerin anlamakta zorluk çektiği Kanada iş çevresi hakkında çok değerli katkılarda bulunacak. Özel sektör firmaları program sayesinde geniş bir yelpazede girişimcilerle iletişimde bulunacak.

Şu an için CVCA ve NACO kurumları start-up vize program ortakları olarak seçildi. Canadian Association of Business Incubation derneği de programa yakında dahil edilecek. Bu çatı örgütleri CIC ile birlikte çalışacak ve Start-Up Vize programına uygunluğu onaylanan üyelerini belirleyecek. Kısacası programa başvuracak olan aday önce bu çatı örgütlerinden birisine üye olacak ve bu örgütlerin birisinden ön onay alacak.

Girişimci adaylarının programa başvurduktan sonra ön onay almasının yanı sıra minimum dil ve eğitim şartlarını da yerine getirmesi gerekiyor. Programın tüm şartları ve detayları önümüzdeki aylarda yayınlanacak. Programın başlangıç tarihi ise 1 Nisan 2013 olarak belirlendi.

Daha önce uygulamada olan Federal Girişimci Programı (Federal Entrepreneur Program) 1 Temmuz 2011’den itibaren geçerli olmak üzere durdurulmuştu. Programın tekrar başlatılması gündemde değil. Görülüyor ki Start-Up vize programı Kanada’da iş kurmak isteyen girişimci adayları için tek yol olarak görünüyor.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 28 Ocak 2013,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder