12 Mart 2013 Salı

Kanada Tecrübe Sınıfı’ndan Rekor Sayıda Göçmen


Kanada’nın yeni oluşturulan ve en hızlı büyüyen göçmenlik programı Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) sayesinde 9.353 kişi 2012 yılı içinde daimi oturumlarını aldı.

Kanada CEC programı ile arzu edilen profesyonel bilgi ve becerilere sahip kişileri ülkeye çekiyor. Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilere özel olarak tasarlanan program ile okudukları süre içerisinde ülkeye adapte olmuş kişiler daimi göçmen olarak Kanada’da kalıyor ve hem işgücü piyasasına hem de ekonomiye katkıda bulunuyorlar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) 2012 yılı için CEC programından kabul edilecek göçmen sayısını 7.000 kişi olarak öngörmüştü. 2012 yılında CEC programından Kanada’ya göçmen olarak kabul edilen kişi sayısının öngörülen sayıdan yüzde 55,2 artarak 9.353 kişiye ulaşması programın ne kadar revaçta olduğunu gösteriyor.

2008’de uygulamaya başlanan CEC programı ülkede okuyan uluslararası öğrencilerin ya da çalışan kalifiye geçici yabancı işçilerin Kanada göçmenliği için başvurabilecekleri bir seçenek olarak hazırlanmıştı. Diğerlerinin aksine CEC programında başvuran kişinin Kanada içindeki iş tecrübesi programın asıl kriteri olarak değerlendiriliyor.

Programı daha etkin ve popüler yapmak isteyen Bakanlık önceden en az iki yıl olan çalışma kriterini Ocak 2013’den itibaren on iki aya indirdi. Okulunu bitiren mezunlar önce üç yıla varan çalışma izini almaktalar. Çalışma izni alan mezun göçmen adayı program tarafından belirlenmiş işlerin birinde en az bir yıl çalıştığında CEC programı altında Kanada’ya daimi ikamet başvurusu yapabiliyor.

2012 yılı içinde CEC programı sayesinde Kanada’da daimi ikamet sahibi olan yeni göçmenlerin büyük çoğunluğu Çin’den gelen öğrencilerden oluşuyor. CEC programından başvuru yapan diğer öğrenciler Hindistan, Filipinler, Hong Kong, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD’den gelenler oluşturuyor.

Türkiye’den Kanada’ya uluslararası öğrenci olarak gidip CEC programına başvuranların sayısı az. Türk öğrenciler Kanada’ya daha çok yabancı dil eğitimi (CEC programı için kabul edilmemekte) için gitmekte ve daha kısa süre eğitim için ülkede kalmakta.

Kanada’da en az iki yıllık bir diploma programını bitirirseniz ya da yüksek lisans eğitimi alırsanız Kanada Tecrübe Sınıfı ile ülkeye göçmen olarak yerleşebilirsiniz. CEC programı size bu imkanı sağlayacaktır.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 12 Mart 2013     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder