30 Haziran 2013 Pazar

Bakan Kenny: Anne-babanızı Kanada’ya Sosyal Yardım İçin Getirmeyin

Anne-baba ve aile büyükleri sponsor programının detaylarını açıklayan Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Kanada’ya getirilen yaşlı göçmenlerin bir süre sonra sosyal yardıma ve devlet evine muhtaç olmalarını istemiyor.

Yeni kriterleri açıklayan Bakan Kenney Kanada’nın cömertliğinin suistimal edildiğini düşünüyor.

“Eğer anne-babanız Kanada’da sosyal yardıma (welfare) ihtiyaçları olacaksa lütfen onları buraya sponsor etmeyin” diyor Bakan Kenny.

Anne-baba sponsorluk programında yapılan değişiklikler aile birleşimi göçmenlik programının ikinci aşamasını oluşturuyor. Başvuru süresi neredeyse sekiz yılı bulan program biriken dosyaların eritilmesi çalışmalarının rahatça yürütülmesi için 2011 yılı Kasım ayından itibaren durdurulmuştu.

Yeni yapılacak başvuruların da uzun sürede sonuçlandırılması beklenirken bu yılın sonuna kadar anne-baba sponsorluğunda biriken dosya sayısının 80.000’e indirilmesi hedefleniyor.

Bakanlığa göre 2013 yılında Kanada’ya göçmen olarak kabul edilecek anne-baba ve dede-nine sayısı 25.000 civarında olacak ve bundan sonraki yıllarda aynı seviyede devam edecek.

Yaşlı insanların Kanada’ya göçmen olarak kabul edilmelerine aslında Bakanlık sıcak bakmıyor ve bu yüzden sayılarının sınırlandırılmasından yana. Çalışmayan yaşlı göçmenlerin Kanada’nın ücretsiz sağlık sistemine ve sosyal kaynaklarına yük olduğunu düşünen Bakan Kenney bir anne-babanın kendilerine maliyetinin 400.000 dolara ulaşacağını söyledi.

“Maddi olarak altından kalkabileceğimiz sayıda aile birleşimine izini vermeliyiz”  

Sağlık bakımı masrafları bir yana Kenney’e göre Kanada’ya sponsor edilmiş birçok yaşlı göçmen welfare almakta ve bu devletin sorunu haline gelmekte. Sponsor eden kişiler on yıl için sponsor ettikleri aile büyüklerine bakmak zorundalar. Bu süre sonunda ise sponsor edilen aile büyüklerinin yüzde 25’i devlet yardımına başvuruyor.

Bu trend hakkında Bakan Kenney, “Bu doğru değil. Bu Kanada’nın cömertliğinin suistimalidir” diyor.

Ayrıca belediye sosyal evler müdürlüğünden de kendisine devlet evlerinde kalmak isteyen yaşlı göçmen nüfusunun arttığı hakkında bilgi geldiğini de söyledi.

Devletin bu ve buna benzer sorunlar ışığında gözden geçirilen anne-baba sponsorluk programı yeni kriterlerle 1 Ocak 2014’te açıldı fakat yıllık 5.000 başvuruyla sınırlandırılan programda yeni şartlar çok ağır. 

Sponsor eden kişinin göstermesi gereken minimum gelir seviyesi & 30 arttırıldı,
Sponsor eden kişinin son üç yıl içinde minimum gelir seviyesine sahip olması gerekecek,
Gelir ispatı için sadece Kanada Maliyesi’nden (CRA) alınan belgeler (notice of assesment) kabul edilecek,
Sponsorluk maddi sorumluluğu 10 yıldan 20 yıla çıkarılacak,
Bakmakla yükümlü olunan çocukların yaş sınırı 18’e çekilecek

Bakanlık yeni düzenlemelerle ülkeye getirilen yaşlı göçmenlerin Kanadalı mükelleflerin üzerine yük olmayacağını garanti edeceğini düşünüyor.

Ayrıca Bakanlık banka hesaplarında yeteri kadar para olmasına karşın bakmakla yükümlü oldukları aile büyüklerine bakmayarak onları devlet yardımı almalarına yönelttiği kişilerden de haberdar olduğunu açıkladı.

Daha önce aile büyüklerini sponsor etmek isteyen kişi gelir ispatı için herhangi bir belgeyi kullanabiliyor ve bu belgelerin gerçekliği tespit edilemiyordu. Şimdi ise sadece CRA ofisinden alınan belgeler kullanılabilecek ve kolaylıkla teyit edilebilecek.

Aslında yeni sistemin vergisini veren ve anne-babasının tüm sağlık bakımlarının altından kalkabilecek maddi durumu iyi kimselere yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Sponsorluk maddi sorumluluğun 20 yıla çıkarılması sponsor edilenlerin welfare başvurusu yapmasını engellemeye yönelik.

Hükümet 2011 Aralık ayında anne-baba sponsorluğunun askıya alınmasının ardından süper vize uygulamasını yürürlüğe koymuştu. Geçici olarak uygulamaya konan bu vize ile aile büyükleri Kanada’da yaşayan ve belli kriterleri taşıyan çocukları sayesinde Kanada’ya çok girişli ve maksimum 10 yıllık vize alabiliyorlar. Bu vize ile Kanada’ya gelen kişiler bir defasında iki yıla kadar Kanada’da kalabiliyorlar.

Hükümet geçici olarak uygulanan süper-vize uygulamasının daimi olarak yürürlükte kalmasına karar verdi.

İlk uygulamaya konduğu 2011 yılından bu yana 15.000 süper vize verilmiş.

Hükümet tüm bu değişiklikleri aile birleşimlerinin hızlandırılması amacıyla yaptığını söylüyor. Anne-baba sponsorluk programı şartları ağırlaştırılmış olduğu için herkesin başvurabileceği bir program olmaktan çok uzak. Yani anne-babayı Kanada’ya göçmen olarak getirmek bir “haktan” çok “lüks bir ayrıcalık” haline geldi.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 30 Haziran 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder