17 Aralık 2014 Çarşamba

Daha Fazla İnsan Kebek Dışına Göçediyor

Kebek (Quebec) Eyaleti’nden Kanada’nın diğer eyaletlerine olan göç giderek devam ediyor. Salı günü eyalet tarafından yayınlanan istatistiklerinde doğruladığı gibi özellikle 2013 yılında daha önceki yıllara nazaran daha fazla insan eyaletin dışına taşınmış.

Eyaletin geçen sene kaybettiği 13.100 kişinin çoğunlukla Ontario ve Alberta’ya gittiği raporla doğrulanıyor. Kebek İstatistik Kurumu verilerine göre 7.100 Kebekli Ontario’ya ve 4.700 kişi de Alberta’ya göç etti.

Eyalete geçen sene dünyadan 52.000 yeni göçmen yerleşti. Bu sayının üçte birinden fazlası Afrika kıtasından geldi.   

Kebek eyaleti 1963 yılından beri vatandaşlarını diğer eyaletlere kaptırıyor. 2013 rakamları eyaletler içi göç kaybının 1995 referandum ve sonraki iki yılın kaybına eşit. Rapor eyaleti terk eden kişilerin niteliği ve neden terk ettikleri hakkında bilgi vermiyor.

Eyaletin göçmenlik bakanlığı sözcülüğü ofisinden yapılan bir açıklamada bakanlığın insanların neden eyaletten ayrıldıkları hakkında bilgilerinin olmadığı ve sebepler üzerinde araştırma yapılması gerektiği yorumunda bulundu.  

Kebek eyaletinden başka eyaletlere kaçışın en büyük sebeplerinden birisinin daha iyi şartlarda çalışmak olduğu belirtiliyor.

Özellikle son 10 yılda Kebek ve Ontario eyaletlerinin yanı sıra Alberta’nın da göçmenler için  popüler hale geldiği ortaya çıktı.

Yeni gelen göçmenlerin dışında gençlerde eyaletler arası göç yapıyorlar.

İş fırsatları, dil ve vergi oranları Kanada’da insanların eyaletler arası göçün ana sebepleri olarak gösteriliyor.

Murat Kandemir, 17 Aralık 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder