5 Aralık 2014 Cuma

Ekspres Giriş Göçmenlik Programı Nasıl Çalışacak?

1 Aralık 2014’te uzun zamandır beklenen ve Kanada göçmenlik sistemini derinden etkileyecek olan ekspres geçiş sistemiyle ilgili son detaylarda açıklandı. Geldi, geliyor, derken sona iyice yaklaştık. Ekspres giriş (express entry) olarak adlandırılan yeni göçmen seçme sistemi 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girecek. Ekspres giriş sistemi Kanada’ya göçmen olarak yerleşmek isteyen göçmen aday başvurularının değerlendirileceği elektronik bir sistem olarak tasarlandı.  

Bir havuzda biriken adaylar belirli periyotlarla çekilişe tabi olacak. İlk çekiliş programın start alacağı Ocak ayının son haftası yapılacak.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından ekspres giriş sisteminin kamuoyuna tanıtılmasından bu yana konu ile ilgili olarak defalarca yazı yazdık. Yeni sistem hakkında çıkan tüm haberlere ve yorumlara yer verdik. Sistemin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2015 tarihinin yaklaşmasıyla sistem hakkında daha fazla detaylar gün yüzüne çıkıyor ve bizde size buradan bilgi veriyoruz.

Ekspres giriş sistemi altında daimi ikamet başvurusu yapabilmek iki ayrı adımdan oluşacak. Göçmenlik seçim kriterlerini taşıyan adayların başvuru yapması şeklinde tasarlanan eski sistemin aksine yeni sistemde göçmenlik başvurusu yapması için adaylara ‘davetiye’ gönderilecek.

Sistem Nasıl Çalışacak?
Sistemin iki aşamadan oluştuğunu söylemiştik. Şimdi aşamaları inceleyelim.

1. Aşama: Federal Nitelikli İşgören Sınıfı (FSW), Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) ve Federal Kalifiye İşçi Sınıfı (FST) göçmenlik sınıflarından birine uygun olan adaylar önce belirlenen bir internet adresinde kendi profillerini oluşturarak kayıtlarını gerçekleştirecekler.

2. Aşama: Online profillerini oluşturan adaylar diğer adaylarla birlikte bir havuzda toplanacak ve çeşitli kriterlere göre birbirleriyle karşılaştırılacaklar. Diğerlerine göre daha iyi bulunan adaylar göçmenlik başvurusu yapmaları için davet edilecekler. Bir seçimde seçilmeyen adaylar bir sonraki dönemde seçilmeyi beklemek zorunda kalacaklar. İşgücü pazarı etki değerlendirmesi belgesi (LMIA) olan ve eyaletlerce aday gösterilen adaylara (PNP) öncelik tanınacak.

Kendi ekonomilerinin ihtiyacını hissettiği nitelikli işgücünü takviye etmek isteyen eyaletler hızlı geçiş göçmenlik programıyla istedikleri kalifiye elemanları eyalet aday programları (PNP) uyarınca seçebilecekler. Bilindiği gibi Kanada’da neredeyse her eyaletin kendi ihtiyaçlarına göre dizayn ettiği bir göçmenlik programı var. Hızlı geçiş sistemine başvuracak adaylar online profil oluşturabilir ve eyaletçe aday gösterilebilirler ya da önce eyaletçe aday gösterilip sonra ekspres geçiş sistemine başvurabilirler.

Göçmen adaylar ekspres geçiş sisteminin havuzunda en fazla bir sene bulunabilirler. Bu süre içerisinde daimi göçmen başvurusu yapmaları istenmezse, seçim kriterlerini taşıdıkları sürece yeni bir profil oluşturarak sisteme yeniden giriş yapmalarına izin verilecek.

Ekspres Giriş Seçim Kriteri
Ekspres giriş sisteminin seçim kriteri puanlama sistemine tabi olacak şekilde geliştirildi. Bu yönüyle eski sistem olan FSW sistemine benzerlik gösteriyor. Yeni sistemde çeşitli faktörler önem kazanıyor. Bu faktörleri insani temel faktörler (yaş, eğitim seviyesi, resmi dil yeterliliği ve Kanada iş tecrübesi), eş faktörleri (eşlerin dil yeteneği ve Kanada iş tecrübesi), transfer edilebilen meslek becerileri faktörleri (özellikle eğitim seviyesi, uluslararası iş tecrübesi ve belirli bir meslekte elde edinilmiş kalifiye uzmanlık belgesi) ve eyalet aday programı ya da iş teklifi faktörleri olarak sıralayabiliriz.

Bir adaya göçmenlik başvurusu yapma teklifi yapıldığında adayın Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na 60 gün içinde daimi ikamet başvurusu yapma mecburiyeti var. Aday tarafından yapılan göçmenlik başvurularının altı ay içerisinde sonuçlandırılarak adayın Kanada’ya gelebilmesi hedefleniyor. Bu yönüyle de eski FSW programına göre daha iyi bir sistem olacağı düşünülüyor.

İşveren irtibat ağı (Employer Liasion Network) ile işverenler Kanada’da aradıkları kalifiye işçileri bulacak ve Kanada’ya getirebilecekler.

Davetiyeler programın açılmasından birkaç hafta içinde yapılacak ve yıl boyunca periyodik olarak gönderilecek.


Murat Kandemir, 5 Aralık 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder