27 Mayıs 2015 Çarşamba

Süresi Geçmiş Kanada Göçmenlik Kartı Statünüzün İptal Edilmesine Sebep Olabilir

Her sene 6.000 civarında göçmen yenilenmemiş daimi oturum izni yüzünden Kanada’ya dönemiyor ve hatta göçmenlik statüsünü kaybediyor.

Kanada’dan belli bir süre uzak kalan göçmenler Ottawa tarafından verilen daimi oturum kartlarının (Maple Leaf ya da PR kartı olarakta bilinir) süresinin geçmesi ve yenilenmemesi yüzünden Kanada’ya geri dönemiyorlar.

İkamet kuralına göre Kanada’da yaşayan göçmenlerin Kanada dışında bulundukları süre son beş yıl içinde iki yıldan fazla olamaz. İki yıldan fazla olması göçmen statüsünün iptal edilmesine sebep olabilir.

Hükümet kaynakları sadece 2013’te 19.503 göçmenin Kanada’ya geri dönebilmek için seyahat belgesine başvurmak zorunda kaldığına işaret ediyor. Bu başvuruların sadece 13.211’i (yüzde 70’i) onaylandı. Seyahat belgesine başvuran 5.550 göçmenin başvurusu reddedilirken kalanların başvurularını geri çektiği belirtiliyor. 

Maple Leaf (PR) göçmenlik kimlik kartı 2002’de çıkarılmış ve göçmenlik kağıtlarının yerine kullanılmaya başlanmıştı. Kanada göçmeni yurt dışına çıktığında Kanada’ya tekrar giriş yapabilmek için süresi geçmemiş göçmenlik kartını sınırda göstermek zorundadır.

Cüzdan boyunda plastik olarak yapılan resimli göçmenlik kimlik kartı Kanada göçmenlerine beş yıllık bir süre için veriliyor. Yurtdışına çıkan göçmenlerin Kanada’ya dönüş yapabilmesi için göçmenlik kartlarının süresine dikkat etmeleri ve bitmek üzere olan kartların yenilenmesi önem arz ediyor. Göçmenlerin seyahat planlarını kartlarının süresine göre ayarlamaları,  bitmek üzere olan kartlarla seyahate çıkılmaması ve kartların yenilenmesi gerekiyor. 

PR kartı üzerindeki geçerlik tarihi bitiminde kişinin göçmenlik statüsü değil sadece kartı geçersiz oluyor. Göçmenler, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nı (CIC) sahip oldukları kartları üzerindeki geçerlik tarihi bitmeden kartlarını yenileyerek Kanada’da yaşamayı planladıklarını ispat etmek durumundadır. Göçmenlik statüsü Kanada’da yaşamayı gerektirdiği için kartların tarihlerine dikkat etmek zorunludur.

Çin’den 4.300, Hindistan’dan 1.800, Filipinler’den 1.545, Fransa’dan 880, İngiltere’den 850 ve Abu Dabi’den 740 göçmen Kanada’ya dönmek için belge talebinde bulundular.

Belge talebi reddedilen fakat Kanada’da ikametlerine devam etmek isteyen eski göçmenler aleyhte karar hakkında Göçmenlik ve Mülteci Kurulu’na (IRB) temyiz başvurusu yapabilirler.

2013’te IRB mahkemelerine 964 temyiz başvurusu yapılmış ve sadece 166 kişi davasını kazanmış.

Bazı Kanadalı göçmenler ağır hasta aile üyelerine bakmak gibi çeşitli sebepler yüzünden Kanada dışında uzun süre yaşamak zorunda kalıyorlar. Kartları kısa sürede bitecek olanlar acil durumlar yüzünden kartlarını yenilemeden ülkeden çıkmak durumunda kalıyorlar. Hatta bazı kişiler Kanada’da kart yenileme başvurusu yapıp kartları ellerine ulaşmadan ülke dışına çıkıyorlar.

Uzun süre Kanada dışında kalan ve bu esnada kartların geçerlik süresi biten kişiler Kanada’ya dönmek için seyahat belgesi başvurusu yaptıklarında ikamet zorunluluğu kriterini ihlal ettikleri gerekçesiyle seyahat belgesi verilmiyor ve statüleri iptal ediliyor.

Kanada dışında uzun süre yaşayanlar bir yana sadece son 12 ayda Kanada içinde yaşamış bulunanlara kolaylıkla seyahat belgesi verildiği vurgulanıyor.

Kanada dışında kamu ya da özel bir Kanada şirketi ya da kurumunda çalışanlar ikamet zorunluluğu kriterinden muaf tutulmaktadır.

Vize istenmeyen ülkelerden gelmiş Kanadalı göçmenler Kanada dışında PR kartları bitse bile Kanada’ya dönmede zorlanmayabilirler. Kanada’ya vize istenen ülkelerden gelen göçmenler ise Kanada dışında PR kartları bittiğinde geri dönmek için mutlaka seyahat belgesi başvurusu yapmak zorundadırlar.

PR kart yenileme başvurularının sonuçlandırılması uzun sürmektedir. O yüzden kart geçerlik tarihi ve kart yenileme başvuru süreci gibi durumlar seyahat planları yapılırken dikkat alınmalıdır.


Murat Kandemir, 27 Mayıs 2015    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder