5 Haziran 2015 Cuma

Kanada’da Çocuklarınıza Özel Programlar

Her yıl dünyanın her bölgesi ve ülkesinden binlerce aile büyük umutlarla Kanada’ya göç ediyor. Ülkeye yeni yerleşen aileleri özellikle ilk aylarda oldukça hareketli günler bekliyor. Çeşitli evraklar çıkarttırılacak, ehliyet alınacak, ev kiralanacak, iş aranacak ve çocuklar okula yazdırılacak vs.

Bu yazıda Kanada’ya göç eden çocuklu ailelerin bilmesi gerekenleri özetlemek istedik. Kanada’da ailelere özel çeşitli program ve hizmetler vardır. Çocuğunuz ister bebek olsun isterse ilkokul çağında olsun mutlaka durumunuza özel bir program bulunabilir. Şimdi Kanada’ya varıldığında ivedilikle yapılması gereken bazı adımları ve çocuk eğitimi hakkında bilmeniz gerekenleri hatırlatalım.

Kanada’ya göç edenlerin ilk yapması gerekenin sosyal sigorta numarasına (SIN) başvurmak olduğunu söylemek herhalde abartılı olmaz. Devletin bazı sosyal haklarından ya da hizmetlerinden faydalanmak için SIN numarası alınması zorunludur. SIN sadece devlet hizmetleri için değil ayrıca herhangi bir işyerinde çalışabilmek için de gereklidir. Evdeki tüm aile bireyleriniz için birer SIN numarası almayı unutmayın.

Ebeveyn olarak yararlanabileceğiniz federal bazı maddi sosyal haklarınız vardır. Bazı haklar tüm ailelere verilirken bazı haklar çocuğun yaşına ya da ailenin gelir seviyesine göre tespit edilir.

Bunlardan en önemlisi Kanada çocuk vergisi ödemesidir (Canada child tax benefit). Bu hak vergisiz olarak tüm çocuk büyüten ailelere destek amacıyla verilmektedir. Her bir çocuk için yararlanılan bu hak çocuğun 18 inci yaşına basmasına kadar devam eder. Aylık çocuk için aileye ödenecek maddi tutar ebeveynlerin yıllık gelir vergisi beyannamesindeki (income tax return) bilgilere göre saptanır. Her ay verilen bu ödeme için başvuru yapmak ve bir hesap numarası vermek zorundasınız. İlk defa başvuran adaylar ortalama 7 ay bekletilir ve bu süre sonrasında toplam ödeme verildikten sonra aylık ödemeler düzenli olarak devam eder.

Çocuk sakatlık yardımı (child disability benefit) vergisiz olarak 18 yaş altı ciddi ve kalıcı fiziksel ya da zihinsel engelli çocuğu olan ailelere özel bir maddi yardımdır.

Evrensel çocuk bakım yardımı (universal child care benefit) ise vergilendirilen ve her ay 100 dolar olmak üzere altı yaş altı tüm çocuklar için çocuk bakımına destek olması amacıyla ailelere verilen bir yardımdır.

Çocuk sahibi olmak üzere olanlar işyerlerinden bir süre izin alabilir ve işsizlik sigortası doğum yardımı (employment insurance maternity and parental benefits) hakkına başvurabilirler. Federal hakların dışında ayrıca bazı eyalet ve bölgelerde ailelerin yararlanacağı diğer maddi yardımlarda vardır.

Kanada’da yüksek okul ve üniversite eğitimi ücretli olduğu için çocukların ileride eğitimlerinde kullanmak üzere para biriktirebilmeleri için bazı federal programlar tasarlanmış ve ailelere sunulmuştur.

Öğrencileri için kullanılacak ilk program kayıtlı eğitim tasarruf planı, RESP, (registered education savings plan) Kanada Hükümeti tarafından tanınan özel bir tasarruf fonunda çocuğun okula kayıt yaptırmasına kadar vergisiz olarak para biriktirebilme şansı vermektedir. Bu fona ebeveynler, aile büyükleri, akrabalar ve arkadaşlar katkıda bulunabilir.

Kanada eğitim tasarruf bursu (canada education savings grant) federal bir program olarak anne-babalara, aile büyüklerine ve diğer aile dostlarının bir çocuğun yüksekokul eğitimi için para biriktirmeye destek olarak sağlanmaktadır. Devlet çocuğun RESP hesabında ki kadar ek katkı yapmaktadır.  

Kanada eğitim katkısı (canada learning bond) programı çocuğun lise sonrası eğitimi için destek olarak hazırlanmış. Kanada eğitim katkısı ailelerin açtığı RESP hesabına yapılan 500 dolarlık katkıdan ibaret olmaktadır.

Kanada’da çocuk büyütmek oldukça zor ve maliyetli. Kanada’da kullanabileceğiniz federal ve eyalet programlarından yararlanmayı unutmayın.


Murat Kandemir, 5 Haziran 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder