31 Temmuz 2015 Cuma

Kanada Milyoner Göçmenlik Programına Sadece Altı Kişi Başvurdu

Kanada'nın milyonerler için tasarladığı pilot göçmenlik programına sadece altı kişi başvurdu. Çok tartışılan ve sadece zengin Çinlilerin Kanada’ya kapak attığı program olmakla eleştirilen eski yatırımcı göçmenlik programının askıya alınması sonrasında geliştirilen ve uygunluk kriterleri çok ağır olan milyoner göçmenlik programı da fazla ilgi çekmedi.

İlk ilan edildiği günden beri kamuoyunda milyoner göçmenlik programının ilgi görmeyeceği hakkında yorumlar yapılıyordu. Göçmenlik avukatları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından programın kriterlerinin çok sıkı olduğu, hızlıca ve düşünülmeden tasarlandığı yönünde eleştiriler yapılmıştı.

Kanada, önceki yatırımcı göçmenlik programına göre daha da zengin olanların başvurabileceği Yatırımcı Göçmen Programından (IIVC) en az 50 varlıklı yabancının yararlanacağını umuyordu.  

Başvurmak için katlanılması gereken yüksek maliyet ve yatırımcıların yaptıkları yatırım tutarının nerde kullanılacağı hakkında belirsizlik programın popüler olmasını engelledi.

Başvuru sayısının az olmasına karşın Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı programı gözden geçirerek revize etmeyi düşünmüyor.

IIVC pilot programının Kanada’ya olumlu katkısının olduğunu düşünen bakanlık programa olan talebi test etmeye devam edecek.

Yeni programda Kanada’ya yerleşmek isteyen yatırımcı göçmen adayı Kanada’da 15 yıllığına 2 milyon Kanada doları yatırım yapmak zorunda. Yatırım yapacak adayların net 10 milyon dolarlık malvarlıkları olduğunu da kanıtlamaları gerekiyor. Programda ayrıca başvuranların İngilizce veya Fransızca dil yeteneğinin gerekli olduğunu da belirtelim.

Yatırımcının ortaya koyduğu 2 milyon Kanada doları ülke içinde çeşitli yatırım projelerinde kullanılıyor. Dünyanın birçok bölgesinde benzer göçmenlik programları var fakat pahalı olan Kanada yatırımcı göçmenlik programına az adayın başvurması aslında kimseyi şaşırtmadı.   

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder