21 Eylül 2015 Pazartesi

Kanada Elektronik Seyahat İzni (eTA)

Kanada’ya gitmek isteyenler için 16 Mart 2016’dan sonra Elektronik Seyahat İzni (ETA) uygulaması başlıyor. 2016’ya aylar kala bu yazımızda ETA konusunda biraz daha bilgi verelim istedik.

15 Mart 2016’ya kadar yapılan ziyaretler için eTA gerekli değilken 16 Mart 2016 ve sonrası Kanada’ya  yapılacak tüm ziyaretlerde ziyaretçilerin eTA alması zorunlu olacak. eTA onayı almak birkaç dakika alan bir işlemdir. Kanada’ya giriş yapacak kişinin ciddi sağlık sorunları veya geçmişte suç unsurları varsa eTA’ya uçuşundan çok önceden başvurması Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) detaylı araştırması için gerekli olacaktır.

Yeni bir kayıt sistemi olan eTA 15 Mart 2016 günü zorunlu olacak ve kişi başı 7 dolarlık bir ücreti olacaktır. eTA Kanada’ya vize gerektirmeyen ülkelerden gelenlerden istenecek ve eTA onay belgesi sınırda yetkililere gösterilecektir. Yaşına bakılmaksızın her bir aile üyesi için eTA alınması zorunludur.

eTA programının ABD vatandaşları;  ABD’yi ziyaret ettikten sonra ellerindeki izin belgeleri süresi içerisinde tekrar Kanada’ya giriş yapmak isteyen ziyaretçiler, öğrenciler ve işçiler; ve diplomatik pasaport sahipleri gibi bazı muafiyetleri vardır.

Yabancı birisinin internetten alacağı eTA belgesi 5 yıl için geçerli olacaktır. eTA belgesi yabancı kişinin pasaportuyla ilişkili olacaktır ve pasaportunu kaybeden kişiler yeni bir eTA almak zorundadırlar.

İnternet sitesinden yapılacak başvuruyla eTA belgesi almak için geçerli bir pasaport, kredi kartı ve bir e-posta adresi yeterli olacaktır. eTA’ya başvuracak olan yabancı internet sitesinde kendisinden temel bilgiler isteyen (isim, doğum tarihi, pasaport detayları vs.) sorulara cevap verecek ve form daha sonra yabancıdan aşağıdaki sorulara da cevap vermesini isteyecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ile iletişimde tercih edilen dil (İngilizce veya Fransızca),
Medeni hali,
Yabancını başka bir ülkeden vatandaşlığı ya da göçmenlik statüsü olup olmadığı,
Yabancının yanında ne kadar bir para ile giriş yapacağı,
Yabancının mesleği, unvanı ve işverenin ismi ve adresi,
Yabancının daha önce Kanada’ya ya da herhangi bir ülkeye girişine izin verilip verilmediği,
Yabancının herhangi bir suçlamayla karşılaşıp herhangi bir suçtan dolayı hüküm giyip giymediği,
Sağlık durumu ile ilgili sorular,
Kanada’yı ziyaret etme sebebi.

eTA başvurularının birkaç dakika içinde onaylanması bekleniyor. Bazı durumlarda CIC’nin onay için biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda CIC, adaya başvurudan üç gün içinde sonraki adımlar ile ilgili olarak e-posta gönderecek. Program ilerledikçe eTA işlem süreci hakkında daha fazla bilgi CIC’nin internet adresinde yayınlanacak. Daha fazla bilgi için www.cic.gc.ca  
Kanada daimi göçmenlik kartı (PR) sahipleri Kanada’ya girişlerinde eTA’ya ihtiyaç duymayacaktır. Ayrıca Türkiye Kanada’nın vize istediği bir ülke olduğu için Türkiye’den gelenlerden eTA istenmeyecektir.

Murat Kandemir, 21 Eylül 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder