15 Eylül 2015 Salı

Kanada Yabancı Ziyaretçiler İçin Negatif Takdir Yetkisi Kullanacak

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik bakanının takdir yetkisi ile ülkeye girmek isteyen bir yabancı halk güvenliği sebebiyle maksimum üç yıl bir süre için olmak üzere kendisine vize verilmeyebilir.

Bakanlık yeni hazırladığı talimatlarla konuyla ilgili detaylı bilgiyi kendi internet adresinde paylaştı.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nın (IRPA) ülkeye kabul edilmezlik maddeleri uyarınca ve IRPA’nın amaçları doğrultusunda göçmenlik bakanlığı Kanada’ya giriş yapmak isteyen ya da girmek için vize isteyen kişinin aşağıda listelenen davranış, etkinlik ve durumlarını göz önüne alacak ve yabancı kişiye izin verilecek.

Terörizmi, Şiddeti veya Suç Faaliyetini Övmek veya Teşvik Etmek
Bir yabancıya, kamuya açık olarak yaptığı yayın, yazı, materyal dağıtımı gibi yollarla bir internet sitesinde yapılacak yorumlarda dahil olmak üzere yaptığı paylaşımlarda aşağıdaki durumların oluşmasıyla vize verilmeyebilir. 

Terörist faaliyetleri teşvik etmiş, Kanada ya da BM’nin yasaklı grup ya da kurumlarını övmüş, diğer insanları terörist aktiviteye ya da şiddete yönlendirmeye çalışmış, belirli bir gruba karşı şiddet oluşturacak nefret oluşmasını sağlama ve ciddi suçları övecek ve destekleyecek demeçlerde bulunmuş olanların ülkeye girişleri engellenebilir.  

Ambargo Konan Ülkelerden ya da Yolsuzluk Yapan Yabancı Görevlilerden gelen Yabancılar
Kanada’nın ambargo koyduğu bir ülkeden gelecek olan bazı yabancılara da vize verilmeyebilir. Bu ülkelerden gelen üst düzey devlet görevlisi ya da devlet adına herhangi bir kurumu yöneten ya da sahibi olan yabancılar ve bunların yakınları ya da partnerlerine vize verilmeyebilir.

Kamu Sağlığına Tehdit Sebepleri
Kanada’ya vize almak isteyen yabancı, Kanada’ya sağlık tehlikesi ya da riski gösterebilir. Bu durum özellikle epidemik ve bulaşıcı ciddi hastalıkların görüldüğü ülkeler için geçerlidir. Bu durumda hastalığın uluslararası ölçekte yayılmasının engellenmesi ve Kanada halkının sağlık riskine atılmaması gibi sebeplerle yabancı ziyaretçiye Kanada giriş izni ya da vizesi verilmeyebilir.

Sonuç olarak sağlık sebepleri ve ambargo koyulan ülkelerden gelenlerin eskiden de birer tehdit unsuru olarak Kanada’ya girişlerine izin verilmezdi. Fakat şimdiki uygulamada artık nefret suçu ve terörizmi önleme tedbirlerini de gözlemliyoruz.

Kanada hem küresel terörizm hem de nefret suçuna karşı savaş açmış durumda.

Murat Kandemir, 15 Eylül 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder