15 Ocak 2016 Cuma

Kanada Aile Büyükleri Sponsorluk Programı Açıldığı Gibi Kapandı

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) 4 Ocak 2016’da açılan anne-baba ve aile büyükleri sponsorluk programı (PGP) için 14.000’den fazla başvuru yapıldı.

Program açıldığından üç gün sonra başvuru sayısı yüzünden tekrar kapatıldı. Kabul edilecek başvuru sayısı 5.000 adetle sınırlandırıldığı için eksiksiz yapılmış olan ilk beş bin başvurunun kabul edileceği açıklandı.

7 Ocak ve sonrasında kapatılan programa yapılan başvuru dosyaları hiçbir işlem yapılmadan sahiplerine iade edilecek.

4 Ocak’taki duyurusunda sadece 5.000 başvuru alınacağı belirtilmişken IRCC’in internet sitesinde yapılan sonraki duyurusunda ise Kanada ailelerin birleşiminde yaptığı vaatleri yerine getirmek için kabul edilecek başvuru sayısını 5.000’den 10.000’e çıkarılacağının planlandığı ve bu hedefe ulaşmak için programa eksiksiz ve tam olarak yapılan ilk 10.000 başvuru sonuçlandırılacağı açıklandı.

Liberal parti seçimlerde önceki hükümetin uygulaması olan 5.000 başvuru kotasının iki katına çıkarılacağı vaadinde bulunmuştu.  

Başvurular Mississauga (CPC-M) Ontario dosya işlem merkezinde sonuçlandırılacak. Başvuruları sadece posta yoluyla alan CPC-M ofisi halka açık bir merkez değil. Adaylar başvuru süreçlerini bakanlığın internet sitesinde takip edebilecekler.

Aile büyükleri göçmenlik sponsorluk programı oldukça ağır yürüyen bir süreç. Önceki muhafazakar hükümet başvuruları 5 yılda sonuçlandırdığı için oldukça eleştirilmişti. Kanada’nın yeni liberal parti hükümetinin bu başvuruları ne kadar süre içinde sonuçlandıracağı şimdiden merak konusu.

Anne-babasını ya da dede-ninesini Kanada’ya getirmek isteyen adaylar onları PGP programına başvurmadan süper vize ile getirebilirler. Süper vize Kanadalıların aile büyüklerine özel tasarlanan ve Kanada’ya gelebilmelerine olanak veren ve bir defasında iki seneye kadar oturum hakkı veren özel bir vize.

PGP başvuru yapan ve başvurusu kabul edilen adaylara sabırlar diliyorum.


Murat Kandemir, 15 Ocak 2016 

1 yorum:

  1. Kanada'ya göç etmek gerekir, ben Mersin Tarsus'ta düzenlenen Suriyeli mültecilere yardım etmek istiyorum

    YanıtlaSil