27 Mart 2016 Pazar

Down Sendromlu Göçmenler Kanada’ya Yük mü?

Dünya Down Sendromu gününde Engelliler Bakanı Carla Qualtrough Pazartesi yayınladığı basın açıklamasında “Down Sendromluların Kanada toplumuna yaptıkları katkıyı kutluyoruz” dedi.

Down sendromlu çocuk babası Felipe Montoya benzer güzel bir mesajı Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’ndan alamadı.

York Ünversitesi profesörü ve ailesinin Kanada’ya yerleşme planı zora girdi. Profesörün oğlu Down Sendromlu ve bu durum tüm aileyi Kanada’ya sağlık sebeplerinden dolayı kabul edilemez yapıyor. Aile Kanada’ya göçmen olarak kabul edilemez çünkü profesörün oğlu göçmenlik bakanlığı tarafından ülkenin sağlık bakım sistemine muhtemel bir yük olarak görülüyor.

Çevre bilimlerinde kadrolu profesör olarak çalıan Montoya ve ailesi Kanada’ya Costa Rica’dan göçmüş.

Eşi ve üç çocuğu bulunan profesör üç sene önce Kanada’ya daimi oturum başvurusu yapmış.

Baba Montoya, Kanada göçmenlik bakanlığından aldığı mektupta göçmenlik başvurusunun sağlık bakımından kabul edilmez olduğu sebebiyle reddedildiğini öğrendi.

Gönderilen mektupta “Aile üyeniz Nicolas Montoya Kanada’nın sosyal hizmetlerinden aşırı faydalanmayı gerektirecek bir sağlık durumu olan birisidir. Beklenen aşırı talep seviyesi şu an için ortalama bir Kanadalının sağlık ve soysal hizmetleri masrafı olan 6,387 Kanada doları seviyesinin üzerinde olacağı tahmin edilen bir taleptir” dendi.

Global News hem göçmenlik bakanı John McCallum’a hem de Qualtrough’a yaşanan çelişkiyi sordu.

Qualtrough diğer hükümet organlarının düşüncelerinin aksine down sendromlular hakkında ki görüşlerinin arkasında olduğunu söyledi.

“Bizim açımızdan çok yetenekli, engelsiz ve topluma oldukça katkı yapan Down Sendromlu çok sayıda Kanadalıların olduğunu biliyoruz.”

Göçmenlik bakanı McCallum bakan Qualtrough’un mesajına katıldığını ve kendi bakanlıklarının down sendromlu çocuğun Kanada’ya sağlık sebeplerinden dolayı kabul edilemez olduğu mektubuna rağmen ilgili dosya hakkında henüz karar verilmediğini söyledi.

Göçmenlik bakanı dosyanın incelendiğini hatırlattı. Bakan McCallum, “Açıktır ki bu dosyada ailenin duygularını anlıyorum… Size belirtiyorum ki bu dosya özel olarak ele alınacaktır.”

İki bakan tarafından dile getirilen iki karşıt fikir. Bir taraftan Down Sendromlu çocuğun Kanada toplumuna son derece katkı yapacağına inanan birisi diğer taraftan evlat Nicolas’ın Kanada’nın sağlık ve sosyal sistemine bir yük olacağını düşünen birisi.

Down Sendromlu Nicolas’ın durumu Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından özel olarak ele alınır ve özel bir muafiyetle tüm aileye göçmenlik statüsü verilirse bu durum bundan sonraki benzer durumda olanlar için bir kazanım olacaktır.

Down sendrom gibi genetik farklılıklara sahip kişilerin Kanada toplumuna oldukça katkı yaptığı belli iken ve bu en yetkili ağız olan bir bakan tarafından dile getiriliyorken aynı zihinsel durumu Kanada’nın sağlık sistemine bir yük olarak görmek topluma katkı yapmanın maliyetini sadece sağlık giderleri ile ölçmek değil de nedir? Kaldı ki Kanada toplumuna yapılan katkının maddi karşılığı nasıl hesaplanacaktır?

Down sendromlu bireyleri Kanada’ya sağlık yükü olarak görmekten vazgeçmenin vakti geldi de geçiyor.

Aynı down sendromluların dediği gibi “Gerçek dostlar kromozom saymaz”.


Murat Kandemir, 27 Mart 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder