15 Mart 2016 Salı

Uluslararası Öğrencilere Daha Kolay Kanada Vatandaşlığı

Kanada’nın yeni seçilen liberal hükümeti ülkenin vatandaşlık yasalarında yapacağı değişiklikler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Bir önceki hükümetin vatandaşlık kurallarında yaptığı olumsuz bulunan tüm değişiklikler geri alınırken bundan en çok uluslararası öğrenciler yararlanacak.

Önceki muhafazakar partinin yaptığı tüm vatandaşlık kuralları değişikliklerinin geri alınacağının işaretini hazırladıkları bir tasarıyla veren Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı McCallum’a göre önceki hükümetçe kurallarda yapılan en aptalca değişikliğin uluslararası öğrencilerin Kanada’daki ikamet sürelerinin vatandaşlıkta kullanamamaları uygulamasıydı.

Liberal hükümet yapacağı yeni düzenlemeyle Kanada ülkede okuyan uluslararası öğrencilere hak ettikleri değeri vermiş olacak.

Eskiden Kanada vatandaşı olmak isteyen uluslararası öğrenciler en çok bir yılı aşmamak şartıyla ülkede okudukları süreyi ikamet şartını yerine getirmek için kullanabiliyordu. Önceki muhafazakar hükümet vatandaş olabilme için gerekli olan ikamet süresini arttırmış ve uluslararası öğrencilerin okudukları süreyi ikamet şartında kullanabilmeleri hakkını iptal etmişti.

Liberal hükümetin yeni yasa tasarısında (Bill C-6) uluslararası öğrenciler okudukları sürenin en fazla yarısını fiziksel ikamet şartını yerine getirmek için kullanabilecekler.

Bakan McCallum ülkeye okumaya gelmiş uluslararası öğrencileri ilerde tam Kanada vatandaşı olacak adaylar olarak görüyor.

Yabancı öğrencileri misafir eden yüksekokul ve üniversiteler hükümetin bu adımını destekliyorlar. Bu adımla birlikte Kanada vatandaşlığının yabancı öğrenciler için kolay olacağı ve bunun dünyadaki uluslararası öğrencileri Kanada’da okumaya iteceğini düşünüyorlar.

Kanada’nın becerikli ve kalifiye yabancı öğrencileri kazanması gerekiyor. Onlara okuma, çalışma, ikamet hakkı ve sonrasında vatandaşlık hakkı vermek onları kazanmak anlamına geliyor.

CBIE tarafından yayınlanan A World of Learning raporu verilerine göre geçen sene Kanada’da okuyan yabancı öğrencileri yüzde 51’i Kanada’da daimi ikamet başvurusu yapmayı planlamış ve yüzde 37’si ise ileri eğitim için ülkede kalmayı planlamış.

Ülkenin eğitim kalitesi öğrencileri Kanada’ya çekiyor. Çekmeye de devam edecek.

Liberal hükümetin bu adımı ülkede okuyacak yabancı öğrencilerin daha kısa sürede Kanada vatandaşı olmaları anlamına geleceği için ülkede okumak isteyen ya da okuyan tüm yabancı öğrencilerce olumlu bir adım olarak görülecek.

Kanada’nın liberal başbakanı Justin Trudeau geçen seçimlerde zaferle çıktıktan sonra hükümeti kurdu ve sadece son beş aydır Kanada’yı yönetiyor. Önceki muhafazakar hükümet tarafından bir çok alanda olduğu gibi vatandaşlık ve göçmenlik alanında da yapılan ve tartışma yaratan bir çok karar ya geri alınıyor ya da revize ediliyor.

Trudeau bir konuşmasında yeni hükümetleriyle birlikte ülkenin yeni göçmen ve mültecilere kapılarının açık olduğunu söyledi.

Seçim kampanyalarında yaptıkları tüm vaatlerin yerine getiren liberal Trudeau hükümeti önceki hükümetin olumsuz gördükleri tüm kanun ve yönetmelikleri değiştiriyor.

Eğer Kanada’ya göçmen olma kriterlerini yerine getiremiyorsanız o zaman Kanada’da yabancı öğrenci olarak en az iki yıllık bir yüksekokul programı bitirin ve mezun olduktan sonra alacağınız çalışma izni ile ülkede çalışabilirsiniz. En az bir yıllık çalışma tecrübesi ile ilerde daimi ikamet başvurusu yapabilir ve sonrasında daha kısa sürede Kanada vatandaşı olabilirsiniz.


Murat Kandemir, 15 Mart 2016

1 yorum:

  1. Çok sevindirici bir haber. Yazınızda en az iki yıllık yükseköğretim demişsiniz, benim planım 1 yıllık bir master programına kayıt olmak , sizce sorun yaratır mı 1 yıllık olması? Express entry CRS puanım 450 nın altında şu an fakat 1 yıllık master yaparsam 450 nın üzerine çıkıyor.

    YanıtlaSil