31 Mayıs 2016 Salı

Göçmenlik Kanada Vancouver Bölgesinde Konut Talebini Arttırıyor

Son yıllarda her sene 33.500 civarında göçmen Vancouver bölgesine yerleşti. Her göçmenin üç kişilik bir aile olduğu düşünülürse her sene 11.166, her ay 931 ve her hafta 214 konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Konuta olan bu devasa ihtiyaç kitle göçmenliğinin bir sonucu.
Bu aşırı talebin spekülatif bir biçimde yapılan konut yatırımlarından kaynaklanmadığı bir yana doğrum oranlarının düşük olması sebebiyle eyalette yaşayanlar tarafından da kaynaklanmadığı tahmin ediliyor.
Yani konuta olan aşırı talebin göçmenler tarafından yaratıldığı ve konutların yabancı spekülatörlerce yüksek fiyatlara sebep olduğunu anlamak zor olmasa gerek.
Konut yapabilmek öyle kolay iş değil. Önce toprak lazım -ki Vancouver bölgesi dağlık bir özellik taşıyor. Eyalet aynı zamanda okyanus ve ABD sınırı ile çevrili. Yani konut arzı ekilebilir toprağın öncelik taşımasına göre de değişiyor. Kısıtlı olan konut arzına aşırı talep olması genel fiyatları attırıyor.
Konut fiyatlarının artmasına bir diğer sebep te uygun olan arazilerin kullanımında uygulanan bina yüksekliği, güvenlik, çevre kirliliği ve nüfus sıkışıklığı ile ilgili yönetmelikler. Bu yönetmelikler Vancouver halkının talepleri doğrultusunda şekillenmiş ve yürürlükte bulunuyor.
Uygun olan toprağın kısıtlı olması yüzünden konut fiyatlarının en azından stabil seviyede tutulmabilmesi için fazla alternatif yok. Belki de önlem olarak önce yapı inşaat kurallarında esnemeye gitmek iyi bir fikir olabilir. Tabi ki bu adım halkın talepleri doğrultusunda yerel politikacıların adımları sayesinde olabilir.
Diğer bir alternatif kitle göçünün kısıtlanması olabilir -ki bu tamamen federal hükümetin sorumluluğu olan bir konu. Göçmenlik sayısının azaltılması kitle göçünden yarar sağlanması yüzünden şu an için mümkün görünmüyor. Kitle göçü inşaat endüstrisi için daha fazla iş, emlakçılar için daha fazla müşteri, işçi arayan işverenler için daha uygun fiyata çalışacak işçi ve perakende sektörü için daha fazla satış demek. Sadece bu kadar da değil. Avukatlar için daha fazla müşteri, İngilizce öğretmenleri için daha fazla öğrenci ve hükümet için daha fazla hizmet ve kaynak ayırmak ülkeye düzenli gelen göçmenler sayesinde oluyor. Düzenli göçmen akışı ülkenin ekonomik çarklarının dönmesi anlamına geliyor.
Tabi bunun yan etkisi de arzı kısıtlı olan konut ihtiyacını arttırması. İnşaat kuralları ve göçmenlik yönetmelikleri politikaları yüzünden Vancouer gençliği yüksek konut fiyatlarından yakınmaya devam edecek. Kalacak yer bulma sıkıntısını yaşayan gençlerin Vancouver’den ayrılması ya da anne-babalarının yanına taşınması da bulunacak çözümlerden olabilir.
Kitle göçmenliğin yukarıda bahsedildiği üzere bir çok alanda bölgenin yararına olduğunu söylemekle birlikte göçmen akışının aynı bölge için daha fazla vergi, daha düşük işçi ücretleri, çevre kirliliği, daha az aile doktoru ve hastane yatağı ve üniversite programlarında yer azlığı anlamına geldiğini de söylemeliyiz.
Göçmenliğin karı veya zararı konusunda kazan-kazan durumu yok gibi. Bence olay biraz denge kurmakla alakalı.

Murat Kandemir, 31 Mayıs 2016    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder