4 Mayıs 2016 Çarşamba

Kanada’ya Vize Baskısının Tam Zamanı

Ülkelerin ya da bölgelerin birbirine uyguladıkları vize muafiyeti çeşitli kriterler çerçevesinde değerlendiriliyor ve uygulamaya konuyor. Ülkeler çeşitli sebepleri göz önüne alarak başka ülke vatandaşlarından vize istiyor ya da vizesiz seyahat hakkı tanıyor.
Türkiye son yıllarda yaptığı atılımlarla dünyanın bir çok ülkesine vize uygulamasını kaldırırken Türk vatandaşları AB üye ülkelere ve gelişmiş diğer ülkelere vizesiz seyahat edemiyor.
Kanada’da uzun yıllardır seyahat motivasyonu ne olursa olsun Türkiye vatandaşlarından vize istiyor.
AB ile vize pazarlığı yapan Türkiye’nin Kanada’ya benzer bir baskı yapması için tam şu an tam zamanı bence.   
Kanada federal hükümetine AB ile birlikte Ukrayna’ya vize uygulamasını kaldırması çağrısı yapıldı.
Kanada’nın en büyük ve etkili Ukrayna lobi grubu Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı John McCallum ile görüşmelerinde Ukraynalılar için istenen vize uygulamasının kaldırılması çağrısında bulunarak vize serbestisinin ülkenin ekonomik ve siyasi gelişimindeki önemine işaret ettiler.
Ukrayna Kanada Kongresi (UCC), AB’nin artık Şengen bölgesi için Ukraynalılara vize kuralını kaldırmayı düşündüğünü hatırlattılar. AB’nin adımını doğrulayan üst düzey göçmenlik yetkilisi vize kaldırılması teklifinin Avrupa Parlamentosu’nda teyit edilmesi gerektiğini belirtti.
“Bu hukuk ve adalet gibi zor reformları gerçekleştirdiği için Ukrayna hükümetinin başarısıdır” diyen AB Göçmenlik Komiseri Dimitris Avramopoulos, “Ukrayna’nın gösterdiği ilerleme başarısından dolayı memnunum” diye konuştu.
Kanada göçmenlik bakanlığı Ukrayna!nın vizesiz seyahat için hazır olmadığını düşünüyor.
Bakanlığın sözcüsü Nancy Chan bir gazeteye gönderdiği mesajında “Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı Ukrayna’daki durumu kontrol etmeyi sürdürmekle birlikte Ukrayna’nın vize muafiyeti alma kriterlerini taşımamaktadır” diye konuştu.
“Çok girişli vize vermek gibi Ukraynalıların Kanada’ya seyahat etmelerini daha da kolaylaştıracak hizmetlerimize devam etmekteyiz.”
Kanada ve Ukrayna arası vize muafiyeti özellikle Kanada’da yaşayan ve ülkeleri ile bağlarını koparmayan 1.2 milyon Ukrayna kökenli Kanadalılar için çok büyük bir gelişme olacak. Liberal hükümetin bu konuda kamuoyu baskısı yaşayacağını tahmin ediyoruz.
Rusya ile sorun yaşayan, bazı bölgeleri özgürlüğünü ilan edip defakto bir parçalanma yaşayan ve Kırım’ı kaybeden Ukrayna’nın AB ile vize muafiyeti çalışmalarını yürütüp Kanada’ya da vize muafiyeti baskısı yapması bir dış politika başarısı değil de nedir?
Ülkedeki Ukrayna lobisinin Kanada devletinden beklediği açık: Vizelerin kaldırılması konusunda bir yol haritası oluşturulması ve bunun için kendisinden istenen kriterlerin belirlenmesini. Vize muafiyeti almak isteyen Ukrayna kendi ödevini yapmak istiyor ve bunun için Kanada Hükümeti ve Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı ile vizesiz seyahat rejimi oluşturulması için işbirliği yapmak istiyorlar.
Üç ülkeye karşı vize kuralından vazgeçmesi için baskı gören Liberal hükümete Meksika’da vize baskısı yapıyor. Liberal hükümet seçim kampanyasında bazı ülkelerden artık vize istemeyeceği sözü vermişti.
AB, Kanada’ya Romanya ve Bulgaristanlılara uygulanan vizenin kaldırılması için bastırıyor. AB, imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının tehlikeye gireceği uyarısı yaparak Kanada’dan Romanya ve Bulgaristan dahil tüm AB üye ülke vatandaşlarına Kanada vizesinin kaldırılmasını istiyor.
Benzer bir atılım Türkiye için ne zaman yapılacak? Şu an AB ile vize pazarlığı yapan Türkiye’nin Kanada’ya benzer bir baskı yapması için tam zamanı bence.
Etkin bir lobi faaliyetiyle Ukrayna, Meksika ve AB’nin vize serbestisi için baskı yaptığı bir zamanda Türkiye kendi vatandaşları için Kanada ile vize muafiyeti pazarlığına oturabilir.
Tam vize muafiyeti hemen elde edilemese bile Kanada ile vize süreci başlatılarak bunun bir adı konulabilir.
Kanada’nın bir ülkeye vizeyi kaldırması için gerekli şartlar diploomatik bir atılımla öğrenilebilir ve bu konuda bir yol haritasi belirlenebilir. AB vize muafiyeti konusunda ilerleme sağlayan Türkiye’yi konuşuyoruz da neden benzer adımları Kuzey Amerika gibi ülkelerle başlatmıyoruz?
Türk dışişlerini göreve çağırıyorum.

Murat Kandemir, 4 Mayıs 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder