30 Nisan 2016 Cumartesi

ABD’li Chobani Şirketi Hisselerini İşçilerine Dağıttı

Photo: The New York Times 
ABD’deki Chobani yoğurt firması şirket hisselerinin yüzde 10’unu işçilerine dağıttı.
Ünlü yoğurt firması Chobani tüm şirket hisselerinin yüzde 10’unu toplamda 2.000 olan şirket çalışanına kıdemlerine göre dağıtılacağını açıkladı.
Türkiye’den 10 yıl önce ABD’ye göç eden ve 2005 yılında şu anda milyar dolarlık şirketi Chobani’yi kuran Chobani şirketi CEO’su ve kurucusu Hamdi Ulukaya işçileriyle 26 Nisan Salı günü şirketin New York eyaletindeki fabrikasında buluştu ve planını anlattı.
Ulukaya daha sonra tüm işçilere kıdemlerine göre aldıkları hisseleri olan beyaz hediye paketlerini takdim etti.
Şirket çalışanları çok şaşırdı ve duygusal anlar yaşadılar. Yıllardır Chobani’de çalışan Rich Lake bunun zam ya da ikramiyeden daha iyi olduğunu düşünüyor. Aldığı hisse yarattıkları şirketin bir parçasına sahip olduğunu söyledi.
Manhattan ofisinde New York Times gazetesine, “Bu kadar büyük başarı sağlayacağına inanmadığım bir şeyi inşa ettim fakat Chobani’nin bu işçiler olmadan ortaya çıktığını düşünemem” diye konuşan Ulukaya’nın hedefi varlığını şirketi beraber ortaya çıkartan işçileriyle birlikte paylaşmak.
Ulukaya hisse paylaşımının onları motive edeceğine inanıyor, “Şimdi şirketi daha da büyütmek ve gelecekleri için çalışacaklar.”   
Yoğurt sektöründe oldukça iyi bir marka olan Chobani son yıllarda sektördeki yoğun bir rekabetle uğraşıyor.
New York Times gazetesi haberine göre Chobani’nin piyasa değeri şuan 3-5 milyar dolar arası. Bu derecede değeri olan bir şirketin hisselerini alan işçilerin ortalama 150.000 dolarlık bir gelire sahip olması bekleniyor. Hisseler kıdeme göre verieceği için bazı işçilerin 1 milyon dolara kadar kazanacağı tahmin ediliyor.
Fakir ve zenginin arasının iyice açıldığı dünyamızda Amerikan şirket kültüründe olmayan bir durum bu aslında. Ayrıca büyük bir şirketteki adaletsiz gelir dağılımını biraz daha azaltan bu para transferi ortalama işçi ile üst düzey şirket yetkilierinin kazançları arasındaki astronomik fark tartışmasını da başlattı. ABD’de çok uluslu şirketlerin ve halka açılan şirketlerde işçilerle üst düzey çalışanların kazançları arasında bir uçurum var.
ABD’de gıda sektöründe benzer tek olay 2010’da yaşanmıştı. Bob’s Red Mill, mısır gevreği firması işçi hisse programı kapsamında şirketin kontrolünü işçilerine bırakmıştı.
Teknoloji alanında yeni açılan firmalar da kalifiye işçi çekmek için benzer adımlar atıyor ve işçilerine kısmen şirket hissesi devrediyorlar. Google ve Facebook’un ilk dönem çalışanları benzer ödemelerle bir gecede milyoner olmuşlardı.    
Duyuru Idaho’daki yeni fabrikasını işletmek isteyen Chobani’nin finansal problemlerini aşmak için TPG Capital’den borç alması sonrasında yapıldı. TPG şirketin yüzde 20’sini alma planı yapıyordu fakat bu yeni durum şirketin planını değiştirebilir.
İşçilerini düşünen şirketin bu adımını tüm gönlümle takdir ediyorum.

Murat Kandemir, 30 Nisan 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder