27 Nisan 2016 Çarşamba

Kanada’da Şimdi Öğrenci Olmak Var

Bana Kanada’da eğitim almak için en iyi zaman ne zaman diye soru sorulsa kesinlikle “şimdi” derim.
Kanada’da okumak için en iyi zaman şimdi.
Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler isterlerse kendilerini Kanada göçmeni olarak bulabilirler. Kanada’nın yeni liberal hükümeti başbakanı Justin Trudeau ülkede yaşayan öğrencilere ilgisi büyük.
Nasıl olmasın ki! Kanada’da okuyan ve okuduğu süre içerisinde topluma entegre olmuş kalifiye gençlerden hangi ülke yararlanmak istemez?
Kanada’nın göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı John McCallum hükümetlerinin yabancı öğrenciler konusunda ellerindeki tüm seçenekleri değerlendirdiklerini teyit  etti. Bu seçenekler içinde nitelikli işçilere öncelik veren ekspres giriş sisteminde yabancı öğrencilere şu andakinden daha fazla puan vermek.
Şu sözler ona ait, “Bence Kanada için en iyi göçmen kaynağı uluslararası öğrencilerdir çünkü onlar Fransızca ve İngilizce biliyorlar, çünkü onlar Kanada’yı biliyorlar, çünkü eğitimliler ve gençler. Onları burda tutmalıyız, Onları buraya gelmeleri için teşvik etmeliyiz”.
Bence bu büyük bir paradigma değişikliği. Ülkede yüksek okul okuyan ve bu sürede ülkeye hem kültürel manada entegre olan hem de kalifiye olduğu için ülkede iş bulma şansı büyük olan kişilerden daha etkin bir şekilde yararlanma adımı.
Ekspres giriş sistemi altında ülkede okuyan öğrencilerin nasıl değerlendirileceği inceleniyor ve yakın zamanda bu konuda bir açıklama yapılacak.
Bakan düşünülen değişikliklerle ilgili bazı ipuçları da verdi. “Birinci aşamada, ki bu en kısa zamanda belirlenecek, öğrencilere ekspres giriş sisteminde daha fazla puan verilecek ve ikinci aşamada, ileride düşünülen ise ekspres giriş sisteminin daha da iyileştirilmesi olacaktır.”
Yani bakan diyor ki, “siz okulunuzu bitirin iyi haberler yolda.”        
Uluslararası öğrencilerin uymak zorunda oldukları yeni kuralların olduğunu da hatırlatalım. Bu kurallar Kanada’nın eğitim kalitesinin korunması ve öğrencilere sağlanan hizmetlerin geliştirilmesi amacını taşıyor.
Mesela yabancı öğrenciler uluslararası öğrenci olarak eyaletler ve/veya bölgeler tarafından belirlenen eğitim kurumlarında okumalıdırlar. Akredite eğitim kurumlarında (designated learning institution -DLI) yüksek okul eğitimlerini bitiren öğrencilere mezun olmaları halinde isterlerse çalışma izni hemen veriliyor.
Öğrenciler yüksek okullarda en az bir yıllık diploma programı okumalı ve eğitimlerini belirlenen sürelerde bitirmelidirler. Okudukları süre içerisinde kampüs içinde ya da kampüs dışında yarı zamanlı olarak çalışma izini olmadan çalışabildikleri gibi mezun olduktan sonra kendilerine tam zamanlı çalışabilmeleir için açık çalışma izni de verilmektedir.
Şimdi Kanada’da okumak zamanı.

Murat Kandemir, 27 Nisan 2016 

6 yorum:

  1. Murat bey dil eğitimi almak için Kanada'ya giden bir öğrenci 8 aylık dil eğitimini bitirdikten sonra orada üniversite okuyabiliyor mu?Maliyetleri nasıl üniversitelerin.Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba tam olarak aynı soruyu ben de merak ediyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba tam olarak aynı soruyu ben de merak ediyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba İngilizce seviyeniz çok iyi ise hazırlık kursu okumadan ielts sınavına girip üniversitenin istediği puanı almanız aynı zamanda lise diploma ortalamanızın en az 85 olması ve gerekli maddi yükümlülüğü karşılıyabiliyor olmanız gerekmektedir.

    İkinici seçenek ise college(2 yıllık üniversite) : Yine yeterli ingilizce seviyesi ile ielts sınavından puanınızı alıp lise diploma puanına bakılmaksızın kayıt olabilir 2 yıl sonunda diplomanızı alırsınız ve college diploma puanınıza göre 4 yıllık üniversitelere başvuru yapabilirsiniz.

    Eğer İngilizce seviyeniz düşük ise benimde şuan yaptığım gibi 9 aylık bir dil kursuna kayıt olup 9 ay sonra dil kursunun kendi içinde yaptığı sınavdan başarılı bir şekilde geçerseniz dil kursunun anlaşmalı oldğu college lara girebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Dil kursu süresince gelir elde etme imkanımız var mı en çok merak ettiğim soru bu

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil