5 Kasım 2016 Cumartesi

Kanada Bulgaristan ve Romanya’ya Vizeleri Kaldıracağını Teyit Etti

Kanada 1 Aralık 2017’den itibaren Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarından vize istemeyeceğini ilan etti.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı John McCallum 31 Ekim 2016’da yayınladığı bildiri ile 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına vize uygulamasını kaldıracağı niyetinde olduğunu teyit etti.
Tam  vize muafiyeti uygulanana kadar Kanada 1 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına kısmi vize muafiyeti getirecek. Daha önce Kanada vizesi olan ya da geçerli ABD vizesi olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşları ise Kanada’ya giriş yapabilmek için vize almalarına gerek olmayacak.
Vizelerin kaldırılması uygulaması iki ülkeden Kanada’ya düzensiz göçlerin artması durumunda iptal edilebilecek. Kanada’yı korkutan özellikle bu iki ülkeden gelebilecek ve düzensiz göçmenler olarak görülen siyasi sığınmacılar. Daha önce de Romanya’dan gelen ve siyasi sığınma talebinde bulunan Romanyalılar konusu Kanada’da oldukça konuşulmuştu.  
Öteden beri Kanada’nın Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına vize uygulaması sorun olmaya başlamıştı. Bu iki ülke AB vatandaşı ve AB vize politikasına göre Kanada için vize serbestisi almaları gerekiyor. Bu iki ülkenin baskısı sonucunda AB, tüm AB ülkelerine vize serbestisi getirilmesi konusunda Kanada’yı uyarmıştı.
Bulgaristan ve Romanya’nın vize pazarlığı AB ve Kanada arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret (KETA-CETA) anlaşmasında pazarlık konusu olmuş bu iki ülke Kanada ile ticaret anlaşmasının imzalanmasını veto etmişti.
Avrupa Birliği’de iki üye devletinin arkasında bulunmuş ve Kanada’nın topluluk üyesi tüm ülkelere vize serbestisi getirmemesi durumunda Kanada’yı karşı vize uygulamasıyla tehdit etmişti.  
Kanada hükümeti ile Romanya ve Bulgaristan hükümetleri arasında vize rejimi görüşmeleri devam ediyor. Son aylarda bu görüşmelerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Özellikle AB ve Kanada arası imzalanan ekonomik ve ticaret anlaşması Kanada’nın bu ülkelerle hem ticari hem kültürel ilişkilerini arttıracak.
Kanada Bulgaristan ve Romanya hükümetleri dışında Avrupa Komisyonu ile de vizesiz seyahat konusunda görüşmelerini sürdürüyor.
Sonuç: Bu iki ülke için tam bir vize serbestisi hemen zor görünüyor. Kanada pazarlığı sıkı tutarak tam vize serbestisini zamana yayarak uygulamayı düşünüyor. Vize verilmesi uygulamasının önce yumuşatılması ve sonrasında vize serbestisi verilmesinden yana olan Kanada bu iki ülkeden gelebilecek düzensiz göçmenlerin artmasıyla bu ülkelere verilen vize serbestisini iptal edecek.

Murat Kandemir, 05 Kasım 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder