27 Mart 2017 Pazartesi

Kanada Parlamentosu İslamafobi Karşıtı Yasa Tasarısını Kabul Etti

Bağlayıcı olmayan yasa tasarısı Kanada’da İslamafobi ve dini ayrımcılığı kınıyor ve bir komite kurulmasını talep ediyor.

M-103 sayılı yasa tasarısı İslamafobiyi, her türlü dini ve ırkçı ayrımcılığı kınıyor.

Oylamada NDP ve Liberal parti milletvekilleri tasarıyı desteklerken Muhafazakar parti milletvekillerinin çoğunluğu tasarıya karşı çıktı. Tasarı 91’e karşı 201 oyla kabul edildi.  

Oylama tartışma yarattı ve ülkede karşıt görüş sahiplerinin protestolarına da sebep oldu. İslam karşıtlığını kınıyan tasarının ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve İslam’ın Kanada kanunlarında özel muamele göreceği eleştirileri yapılııyor.

Tasarı Mississauga-Erin Mills bölgesi Liberal milletvekili Iqra Khalid tarafından hazırlandı. Tasarısının kabul edilmesinden memnunluk duyan Iqra Khalid’in tasarısında hükümetten üç talep var.

İslamafobi, dinsel ayrımcılık ve her türlü sistemik ırkçılığı kına,
Gittikçe artan korku ve nefret iklimini dağıt,
İslamafobi dahil din ayrımcılığı ve her türlü sistemik ırkçılığı yok etmek amacıyla hükümet seviyesinde bir yaklaşım geliştirmek için Avam Kamarası’nda komite oluştur.

Komitenin nefret suçları raporlarından bilgi toplaması ve özellikle etkilenen toplumlar için bir ihtiyaç ölçümü yapması ve sonuçlarını sunması için sekiz ayı var.

Muhafazakar Parti milletvekili David Anderson’un tasarıdaki ‘İslamafobi’ kelimesini çıkarma talebi Liberaller tarafından reddedildi.

Kuzey Amerika’da İslamafobi yükselişte. 29 Ocak’ta Kebek şehrinde bir camiye düzenlenen ve 6 kişinin ölümüne yol açan olay sonrası İslamafobi Kanada gündemini oldukça meşgul etmişti. Geçtiğimiz günlerde Kanada vatandaşı Müslüman bir kadının ABD sınırından geri çevrilmesi de çok konuşulmuştu.

Kanada’nın gittikçe derinleşen İslamafobi üzerine birşeyler yapmasını şiddetle destekliyorum.


Murat Kandemir, 27 Mart 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder