15 Mart 2017 Çarşamba

Kanada Vatandaşı Kadın ABD’ye Alınmadı

Kanada’da doğmuş Montrealli Kanada vatandaşı bir kadın ABD’ye alınmadı ve giriş yapabilmesi için vize başvurusunda bulunması istendi.

Geçtiğimiz günlerde yazdığımız bir yazıda hem ABD hem de Kanada sınırında giriş yapmak isteyenlerin çok sıkı kontrollerden geçirildiğini söylemiştik.

Hem ABD hem de Kanada sınır görevlileri bu ülkelere girmek isteyen yabancılara çok farklı sorular soruyor ve giriş kontorlleri artık daha sıkı olarak uygulanıyor.

İki ülke sınır geçişlerinin giderek zorlaştığını ispat eden bir olay geçen günlerde gerçekleşti. Kanada doğumlu Montrealli Müslüman bir kadının ABD’ye girişi engellendi ve sınırı geçebilmesi için ABD vizesi alması tavsiye edildi.

Monteralli Manpreet Kooner geçtiğimiz Pazar Kebek-Vermont sınırında altı saat bekletildi. Bu esnada parmak izi ve fotoğrafı alındı ve sorgulanmasının ardından ABD’ye giriş talebi reddedildi.

Kendisine geçerli ABD vizesi olmayan bir göçmen olarak görüldüğü söylendi. Kooner’e göre ABD’ye alınmamasının sebebi Müslüman olması.

Bu nokta çok önemli. ABD’nin şu anki durumunu da göz önüne aldığımızda Kooner ABD’li yetkililere yeteri kadar Kanadalı görünmemiş anlaşılan.

7 Mart tarihli Globe and Mail gazetesinin haberine göre Kooner’in yanında iki beyaz kadın bulunuyordu. Beyaz kadınlar değil ama kendisi Aralık ayında olan olaylardan dolayı sorgulanmış.

ABD sınır görevlileri konuyla ilgili bir açıklama yapmıyorlar.

Kanada’ya 60’lı yıllarda göç eden Hindistanlı bir ailenin kızı olan 30 yaşındaki Kooner Kanada doğumlu. Kanada vatandaşı olan Kooner’in herhangi bir sabıkası yok ve doğduğundan beri LaSalle bölgesinde yaşıyor.

ABD’ye alınmayan Kooner sınır görevlisinin kendisine verdiği tavsiye üzerine Ottawa’daki ABD elçiliğine gitmiş ve durumu anlatmış. Elçilik kendisine Kanadalıların ABD’ye vizesiz girebileceklerini söyleyerek yaşanan olayı garip olarak tanımlamış.   

Kanada vatandaşlarının ABD sınır geçişlerinde yaşadıkları sıkıntılarla ilgili çok çeşitli haberler var.

Kanadalıların sınırda ırkçı profillemeye maruz kaldıklarına dair iddialar NDP partisi tarafından Avam Kamarasında gündeme getirildi.

NDP lideri Tom Mulcair soru-cevap kısmında Başbakan Justin Trudeau’ya “Kanada’da doğmuş bir Kanada vatandaşı hakkında konuşuyoruz, yasal olarak ABD sınırından geri çevrilmiş ve buna karşı nasıl çıkacağını bilen bir başbakan istiyoruz” diye konuştu.

Evet artık elinizdeki pasaport yetmeyebilir. Teninizin ya da dininizin rengi pasaport renginizin önüne geçebilir.

Kanada vatandaşlarının dışında ABD başkanı Donald Trump’ın revize ederek onayladığı ve 6 Müslüman ülke vatandaşlarına seyahat yasağı getiren yasaktan Kanada daimi oturum sahipleri de etkileniyor.

Trump’ın imzaladığı yeni göçmenlik yasağı kararında İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarına ABD vizesi verilmesi şimdilik askıya alınmış durumda. Ayrıca yeni mülteci alımı da geçici olarak durduruldu.

İlk yasağın aksine bu yasak kararı bu ülkelerden olup ABD’de yaşayan oturum sahiplerini ve Irak vatandaşlarını kapsamıyor.   

Peki Kanadalı daimi oturum sahibi olan kişiler? Bu altı ülke vatandaşı olup ta Kanada’da daimi oturum sahibi olan kişilerin ABD’yi ziyaret edebilmeleri için özel muafiyet (waiver) başvurusu yapması gerekiyor.

Tabi bu muafiyet başvurularının nasıl olacağı ve Kanada’daki ABD konsolosluklarının bu izni kolay verip vermeyecekleri belli değil. Genel kanı çok zor verecekleri yönünde.

Kanada’da yaşayan daimi oturum sahibi göçmenlerin ABD’ye girebilmeleri için normalde vize başvurusu yapmaları gerekiyor. Bu seyahat yasağı ile altı Müslüman ülke vatandaşı olan Kanada daimi oturum sahiplerinin ABD’ye gidebilmek için normal vize başvurusu dışında ayrıca muafiyet başvurusu yapmaları da gerekiyor.

Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanlığı (IRCC) da ABD tarafından revize edilen seyahat yasağını inceliyor.

Trump’ın yasağı anayasaya aykırı olarak tanımlanırken Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği yasağı “Müslüman Yasağı” olarak niteliyor.

NDP lideri Tom Mulcair Avam Kamarasında yaptığı konuşmasında ABD’nin revize ettiği yasağı “ırkçı” bulduğunu ve Başbakan Justin Trudeau’ya ABD’yi hala mülteciler için güvenli bir ülke olarak görüp görmediğini sordu. NDP partisi ABD-Kanada arasında imzalanan Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşmasının askıya alınması için federal hükümete baskı yapıyor.

Şu anda hem Kuzey Amerika’da hem de Avrupa’da her türlü yabancı düşmanlığı iyice hortlamış durumda. Özgürlükler ve eşitlik anlamında dünden daha iyi değiliz gibi görünüyor.  


Murat Kandemir, 15 Mart 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder