30 Haziran 2017 Cuma

Ontario Ekspres Giriş Kategorisi Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Çalışanlarını Arıyor

26 Haziran’dan geçerli olmak üzere Kanada’nın ekspres giriş havuzunda bulunan ve bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) sektöründe iş tecrübesi bulunan adaylar Ontario göçmenlik programında öncelikli olarak değerlendiriliyorlar.

Bu kapsamda insan sermayesi öncelikleri (HCP) kapsamında göçmen kabul edecek olan Ontario göçmen aday programı (OINP) federal ekspres giriş göçmenlik seçme sistemiyle uyumlu hale getirildi.

Şu ana kadar Ontario, federal ekspres giriş havuzunda aday arayışında bulundu ve en az 400 puanı olan bir çok adaya ilgi beyanı (notification of interest-NOI) gönderdi. HCP kategorisinde değerlendirilen ve kendisine NOI gönderilen adayların ayrıca OINP sistemine başvurmaları gerekiyor.

OINP sisteminde seçilen adaylara daha sonra eyalet aday sertifikası (nomination certificate) gönderiliyor ve bu aday federal göçmenlik başvurusunu tamamlıyor.

Eyalet ICT sektöründe çalışan göçmenlere öncelik veriyor. Havuzda bulunan ve 400’ün altında  puanı olan bir ICT elemanının bile Ontario eyaletinde NOI alması artık çok muhtemel.

ICT sektörü çalışanları özellikle Toronto, Waterloo ve Hamilton gibi şehirlerde toplanmış. Ontario şu an Kanada’nın ICT sektörüne en çok katkı yapan bölgesi.

Sadece 2016 yılında Ontario eyaletinin aday gösterdiği göçmenlerin yüzde 25’i ICT sektörü işçileri oldu.

OINP’in, ekspres giriş havuzunda HCP kategorisine uygun ve ICT iş tecrübesine sahip aday arayayışı devam edecek.

HCP kategorisinden kabul edilmenin uygunluk kriteri şu şekildedir:

Ekspres giriş havuzunda en az 400 puan ile aktif olarak yerleşmiş bulunmak. Ontario eyalet aday gösterilme ve federal göçmenlik başvuru sürecinde de bu skor 400 ve üzerinde olmalıdır.
Aşağıda belirtilen şekilde minimum iş tecrübesi sahibi olunmalıdır:
FSW sınıfına göre değerlendirilmek isteyen adaylar için Kanada ulusal meslek sınıflandırmasında (NOC) 0, A veya B beceri kodlu olarak belirtilmiş mesleklerden birinde NOI alındığı tarihten önceki son beş yılda en az bir yıllık iş tecrübesi,
CEC sınıfına göre değerlendirilmek isteyen adaylar için NOI alındığı tarihten önceki son üç yılda NOC’ta 0, A veya B beceri kodlu olarak belirtilmiş mesleklerden birinde en az bir yıllık iş tecrübesi.
Kanada’da lisans, yüksek lisans veya Doktora eğitim derecesi YA DA eğitim denklik raporu (ECA) ile desteklenen, bu eğitimlere denk yabancı eğitim derecesi.
Tüm becerilerde (konuşma, okuma, yazma ve dinleme) Kanada dil standartları (CLB) 7 seviyesinde İngilizce veya Fransızca dil yeterliği.
Federal ekspres giriş profilinde belirtilmiş “Ontario” veya “tüm eyaletlerde yaşama niyeti”.
Ontario’ya yerleşmek için gerekli maddi kaynak ve
FSW ve CEC programlarının diğer şartlarına uygunluk.


Murat Kandemir, 30 Haziran 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder