8 Temmuz 2017 Cumartesi

Kanada Aile Birleşimi Loto Sistemi Bekleneni Vermedi

Başkent Ottawa’nın Kanada aile birleşimi programı bekleneni vermedi. Başvuru yapamayan binlerce aile üyesi geride kalmış oldu.

95 bin kişi sadece 10 bin aile büyüğünün kabul edileceği yeni loto sistemine kayıt yaptırdı. Fakat program amacına ulaşamadı. Lotoya kayıt yaptıran ve kabul edildiği için başvurularını tamamlamaları istenen 10 bin kişiden sadece 700’ü başvurularını tamamladı. Göçmenlik bakanlığı hedeflenen kotanın doldurulması için ikinci bir loto yapılacağını ifade etti.

Aslında bakanlık loto sistemini anne-babalarını Kanada’ya sponsor etmek isteyen fakat belli bir kota sayısı olan aile büyükleri göçmenlik sponsorluğu programını herkese eşit şans vermesi amacıyla yürürlüğe koymuştu.

Yürürlüğe konan sistemde anne-babasını Kanada’ya getirmek isteyen adaylar ön kayıt yaptırıyor ve sonra kayıt yaptıranlar arasından kura çekilerek seçilen 10 bin adaya kabul mektubu gönerilerek başvurularını tamamlamaları isteniyor.

Aileler lotoya 2 Şubat tarihine kadar çevirimiçi basit bir form doldurarak katıldı. Kanada hükümeti bu süre zarfında 95 bin adet ön başvuru aldı. Nisan ayında rasgele seçilen 10 bin aileye Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) tarafından kabul mektubu ve seçilmeyen 85 bin aileye ise ret mektubu gönderildi.

Teoride sadece program kriterine uyanların ön başvuru yapmaları bekleniyordu. Kriterlerin başında minimum gelir göstermek gerekiyor. Görünüşe göre sponsorluk için gerekli tüm kriterlere uyan da uymayanda ön kayıt yaptırdı.

Lotodan seçilmeyen anne-babalar için süper vize seçeneği de var. Süper vizeler Kanada vatandaşlarının ya da göçmenlerin Kanada dışında yaşayan anne-babalarına 10 yıllık süre için düzenleniyor ve bir girişte en fazla iki seneye kadar oturum veriyor. Fakat bu vize ile gelenler Kanada’da çalışamıyor, okuyamıyor ve sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Online sistemi kafaları karıştırdı. Lotodan çıkan aileler Temmuz ayının sonuna kadar başvurularını bitirmek zorunda fakat IRCC temsilcisi kabul edilen 10 bin başvurudan şu ana kadar sadece 700 başvurunun tamamlandığını belirtti.

Oysa Kanada vatandaşları ve daimi oturum sahipleri anne-baba ya da dede-ninelerine sponsor olabiliyorlar fakat sponsorlar bazı gelir şartlarını taşımaları gerekiyor. Başvuru tarihinden önceki üç sene için gerekli minimum seviyede gelirleri olduğunu ispatlamaları gerekiyor. Gelir ispatında vergi belgeleri kullanılıyor.

Bir örnek vermek gerekirse. Evli ve iki çocuklu bir Kanadalı kadının anne-babasına sponsor olabilmesi için en az 75.174 Kanada doları yıllık geliri olması gerekiyor.
Programa başvurmanın diğer şartlarından birisi de sağlık kuralı. Yani sponsor edilmek istenen anne-baba ya da aile büyüklerinin Kanada’nın sağlık ve sosyal sisteminde aşırı bir yük getirmemesi gerekiyor. Yani sadece sağlıklı büyükler sponsor edilebiliyor.

Eski sistem biraz tuhaftı ama çalışıyordu. 2011 yılında aile büyükleri sponsorluk programı durduruldu. Bu zamana kadar birikmiş dosya sayısı 150 bin civarındaydı ve bekleme süresi sekiz yıla uzuyordu.

Sistem 2014 yılında tekrar açıldı ve 5 bin kota sayısı kondu. Önce başvuran ilk kabul edilecek şekilde beş bin kota sayısında başvuru aldı. 2016 yılında kota sayısı 10 bine çıkarıldı. 2 Ocak’ta başvurular alınmaya başlandı ve kota sayısının iki günde dolmasıyla tekrar kapandı.

Başkent Ottawa 2017 kotasını doldurabilmek için ikinci bir loto çekilişi yapacak.


Murat Kandemir, 08 Temmuz 2017      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder