28 Temmuz 2017 Cuma

Kanada Geçici İşçi Programında (TFW) İş Eşleştirme Hizmeti Devrede

28 Ağustos’tan itibaren geçici işçi programından (TFWP) Kanada’ya işçi getirmek isteyen Kanadalı işverenlerin kullanacağı yeni bir adım devreye giriyor. Yeni derecelendirme sistemi Kanada federal istihdam bürosunda (Job Bank) kayıtlı iş arayanları, iş ilanlarını ve işverenleri bir araya getirecek.

Hükümetin bu yeni adımı iş eşleştirme (job match) olarak adlandırıldı. Job match hem yüksek gelir hem de düşük gelir kazandıran işler için iş yapılacak gücü pazarı etki değerlendirmesi (LMIA) başvurularını etkileceyek. LMIA belgesi yabancı işçinin çalıştırılacağı işi yapacak bir Kanada vatandaşının veya daimi ikamet sahibi göçmenin bulunamadığını kanıtlamak için kullanılıyor.

İş eşleştirme hizmeti sayesinde işverenler iş arayan profilleri inceleyebilecekler. Bu profiller işverenin iş ilanında aradığı mesleki becerilere sahip işçilerden oluşacak. Her bir eşleştirme beş yıldızlı puan sistemiyle yapılacak. Çok yıldız alanlar işe daha uygun olarak görülmüş olacak.

Tüm yabancı işçilerin LMIA belgesine ihtiyacı yok. Uluslararası mobilite programı (IMP) altında LMIA muafiyeti olunan durumlar var. Örneğin IMP altında uygulanan NAFTA ya da şirket içi transferler gibi başvurularda LMIA mecburiyeti yoktur.

İşverenlerin getirmek istedikleri işçi için yapcakları LMIA başvuruları öncesinde bazı ilan şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. İşverenlerin IMP altında başvuru yapması ya da bazı meslekler için LMIA başvuru sürecinde reklam verme işleminden muaf olması bu şartların dışındadır.

28 Ağustos’tan itibaren hangi bölgeden olduğuna bakılmaksızın tüm işverenler artık reklamlarını ulusal istihdam internet sitesi olan Job Bank’ta yapmak ve aradıkları işçiyi bulmak için pozisyona uygun olarak en az iki işçi bulma metodu daha uygulamaları gerekiyor. Eyaletlerdeki işverenler işçi ararken hem job bank hem de eyalet istihdam bürolarını kullanabilirler.

LMIA süreci işin yüksek ya da düşük kazanç getirip getirmediğine göre değişiyor. İşçiye eyalet ücret ortalamasının altında ödeme yapılacaksa düşük gelirli (low-wage) iş ve eğer eyalet ortalamasının üstünde ödeme yapılacaksa yüksek gelirli (high-wage) iş olarak tanımlanıyor.

28 Ağustos itibariyle yüksek gelirli iş senaryosunda işveren iş ilanından 30 gün içerisinde job bank tarafından iş ilanıyla eşleştirilen ve dört ve daha fazla yıldız alan tüm iş arayanları davet etmek zorunda.

Düşük gelirli işlerde ise işveren iş ilanından 30 gün içerisinde job bank tarafından iş ilanıyla eşleştirilen ve iki ve daha fazla yıldız alan tüm iş arayanları görüşmeye davet etmek zorunda.

LMIA başvurularını Service Canada departmanı inceliyor ve düzenliyor. Yeni sistemle birlikte yıldızla iş ilanlarına uygun görülen işçilerin işverenler tarafından iş görüşmelerine nasıl çağrılması gerektiği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bazı sektör işverenleri ve ülkenin bazı bölümleri LMIA ilan verme şartlarından muaftır. Örneğin öncek yazımızda değindiğimiz küresel yüksek kalifiye eleman programında (global talent stream) ilan verme zorunluluğu bulunmuyor ve işçi haftalar içinde Kanada’ya getiriliyor.

Bazı işçiler Kanada’ya “belirli bir sosyal ya da kültürel katkı” yapacak olması durumunda iş teklifi alabilirler.

Diğer çoğu iş pozisyonları için LMIA ilan şartları gereklidir. Birden fazla duruma uyan yabancı işçilerin başvurularında LMIA edinme sürecinde nasıl bir metod izleneceğine işverenler karar verecektir.


Murat Kandemir, 28 Temmuz 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder