31 Temmuz 2017 Pazartesi

Ontario’dan Göçmenlik Dolandırıcılığı Uyarısı

Ontario hükümeti Ontario göçmenlik aday programı (OINP) başvurusu yapacak göçmen adaylarını OINP tarafından gönderildiği iddia edilen bazı e-postalarla ilgili olarak uyardı. Başvuruda bulunan bazı adaylara gönderilen e-postalarda adayların Ontario aday sertifikası aldığı ve daimi ikamet ücreti (RPRF) ödemeleri gerektiği belirtildi.

Bu gönderilen maillerin gerçek olmadığı açıklamasında bulunuldu. Gönderilen sertifikalarda Ontario hükümeti logosu ve adres kısmında ise 400 University Avenue Toronto bilgisi yer alıyor. Ontario benzer e-postayı alanların durumu hükümet yetkililerine rapor etmelerini istedi.

OINP, Kanada’nın eyalet aday programlarından (PNP) birisi. PNP’ler sayesinde eyaletler kendi bölgelerine yerleşmesini arzu ettikleri kişileri göçmen aday gösteriyorlar ve kendilerine eyalet aday sertifikası düzenliyorlar. Eyalet aday sertifikası alan göçmenler daha sonra federal hükümete göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

OINP, programa başvurmayan kişilere eyalet aday sertifikası gönderilmeyeceği uyarısında bulundu.

Bir e-postanın dolandırıcılıkta kullanılıp kullanılmadığını anlamak için aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Aday sertifikası OINP tarafından e-posta ile gönderilmez. Aday sertifikalarının üzerinde 708 alan kodlu iletişim numarası olmaz. Bu alan kodu Ontario’da kullanılmıyor ve OINP ile herhangi bir bağlantısı yok. Sahte aday sertifikaları CIC ofisini gösteriyor. Oysa Kanada federal hükümeti Kanada göçmenlik işlerini yürüten bakanlığın adını değiştirdi. Eski kısaltma olan CIC yerine artık IRCC kullanılıyor. OINP hiçbir zaman sizden banka havalesiyle para ve ayrıca daimi ikamet ücreti istemez. OINP başvurularında başvuru sahibi başvuru yaparken önden program ücretini öder ve kendisine aday sertifikası düzenlendiğinde adaydan ikinci bir ödeme alınmaz.

Ayrıca OINP adaylarla telefonla ya da email ile kontak kurarak para istemez. Kendisinden para istenen adaylar durumu OINP’in programintegrityteam@ontario.ca adresine ihbar edebilirler.

Ontario eyaleti ayrıca hesap numaraları, anne kızlık soyadları ve şifreler gibi özel bilgileri e-posta yoluyla paylaşılmaması uyarısında da bulunuyor.

Her tülrü dolandırıcılık ihbarı için Kanada Anti Dolandırıcılık Merkezini 1-888-495-8501 numaradan arayabilir ya da www.antifraudcentre-centreantifraude.ca adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gözü dört açmakta fayda var.


Murat Kandemir, 31 Temmuz 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder