30 Eylül 2017 Cumartesi

Eşler İçin Kanada Açık Çalışma İzni Pilot Programı

Kanada’da evlenen kişiler yabancı eşleri için Kanada içi eş sponsorluğu programı  (SCLPC) vasıtasıyla oturum başvurusu yapabiliyorlar. Bu program kapsamında yine Kanada’da evlenen kişiler yabancı eşleri için Kanada içinde açık çalışma izni başvurusu da yapabiliyorlar.

Kanada vatandaşı ya da göçmeni bir kişiyle evlenen geçici oturum sahibi kişinin yasal statüsü burada çok önem kazanıyor. Eğer yabancı kişi örneğin Kanada’da okuma izni ile öğrenci olarak bulunuyorsa ve  çalışma izni sonuçlanana kadar yabancı kişinin öğrenci izni bitecek olsa bile bu durum herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Okuma izni bittiği esnada içerde süreci başlatılmış bir çalışma izni başvurusu olduğu için en azından çalışma izni başvurusu sonuçlanana kadar statüsüne herhangi bir zarar gelmeyecektir.

Bu pilot programı 22 Aralık 2014’de yürürlüğe kondu. Program kriterlerini taşıyan yabancılara aile sponsorluğu başvuru süreci devam ederken çalışma izni veriliyor. Bir yıllık olarak çıkarılan pilot program 16 Aralık 2015’te 21 Aralık 2017’ye kadar geçerli olmak üzere ikinci kez uzatıldı. Üçüncü kez daha uzatılması pek muhtemel.

Pilot programı vasıtasıyla açık çalışma izni alma isteyen yabancı eşin aşağıdaki kriterleri taşıması gerekiyor:
1-Kanada içi aile sponsorluğu (SCLPC) başvurusunun yapılmış olması,
2-Başvuru anında geçerli bir geçici oturum statüsünün (ziyaretçi, öğrenci ya da işçi gibi) olması,
3-Sponsorla birlikte aynı adreste yaşaması,
4-Açık çalışma izni başvurusu yapmış olması.

Burada önemli olan noktayı tekrar vurgulayalım. Kanada’da yaşayan ve kendisine sponsor edilen eşin çalışma izni başvurusunu aile sponsorluğu başvurusuyla birlikte ya da sonrasında yapması gerekiyor. Yani yabancı eşin çalışma izni başvurusu ya aile sponsorluğu başvurusu ile beraber yapılacak ya da aile sponsorluğu başvurusu yapıldıktan sonra yapılacak. Çalışma izninin onaylanması 3-4 ayı bulabiliyor.

Yabancı eş alacağı açık çalışma izni ile aslında geçici oturum müsaadesini uzatmış olacaktır. Kanada içi eş sponsorluğu (SCLPC) başvurusu yapılmadan kişi oturumunu uzatamaz. Sadece eş sponsorluğu da kişinin oturumunu uzatmış sayılmaz. Yabancı eşin çalışma izni başvurusundan sonra statüsü bitse bile (örneğin çalışma izni sona erse) içerdeki çalışma izni başvurusu sonuçlanana kadar statüsü korunmuş olmaktadır.

Yabancı eşin yasal statüsünün korunabilmesi için başvuruların eksiksiz yapılması da çok önemli bir noktadır. Yapılan eğş sponsorluğu ve açık çalışma izni başvurusu eksik olduğu sebebiyle geri gönderilirse ve o arada yabancı eşin öğrenci izni sona ermişse teknik olarak yabancı eş statüsünü kaybetmiş olacaktır. Statüsü olmayan birisi için eş sponsorluğu başvurusu yapabiliyor olsa da çalışma izni başvurusu yapılamayacaktır. Bu durumda çalışma iznine başvurabilmek için eş sponsorluğu başvurusunun prensipte onaylandığı aşamayı beklemek gerekir.


Murat Kandemir, 30 Eylül 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder