16 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Mülteci Mahkemelerinde İptaller Var

Kanada’ya siyasi sığınma başvurusu yapan kişiler davaların görüldüğü ve Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) bünyesinde faaliyet gösteren Mülteci Koruma Şubesi (RPD) bünyesinde mahkemeye çıkmaktadır. Duruşmada mülteci adayının sunduğu dosya inceleniyor ve siyasi sığnma başvurusu kabul ya da ret ediliyor.

Eğer sığınma başvurusu 15 Aralık 2012’den sonra yapıldıysa duruşma için bekleme süreleri artık normalden biraz daha uzun olabiliyor.

Kanada Mülteci Koruma Şubesi (IRB) 12 Eylül 2017 tarihinde resmi internet sayfasından konuyla ilgili bir duyuru yaptı.

Yapılan duyuruda RPD departmanına şu an çok yoğun mülteci başvurularının yapıldığı bu durumun dosya birikmelerine yol açtığı bilgisine yer verildi. RPD’de 120’den fazla hakimin görev yaptığı ve bu hakimlerin bekleyen 30 binden fazla siyasi sığınma başvurusuyla ilgilenmek zorunda olduğu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Daha önce mahkeme günü alıpta duruşma günün ertelenebileceği ve ertelenmesi durumunda yeni bir duruşma gününün verilmesinin aylar alabileceği ifade edildi.

Eğer sizin de mahkemeniz ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

IRB sadece duruşma yapılmaya hazır davaları mahkemede görmektedir ve dava duruşmaya hazır değilse mutlaka ertelenecektir. Tercüman ya da karar verici hakimin bulunamaması veya gerekli olan belge veya formların tamamlanması gibi sebepler duruşmanızın ertelenmesine yol açacaktır.

Son dönemlerde özellikle ABD sınırından kaçak olarak gelen çok sayıda kişinin de siyasi sığınma başvurusu yaptığı göz önüne alındığında IRB’nin bugünlerde çok meşgul olduğunu söyleyebiliriz.

Duruşma gününüz herhangi bir sebepten dolayı iptal edilirse size yeni bir gün verilmesi ayları bulabilir. Duruşma gününüzün iptal edilmesi durumunda avukatınız size bilgi verecektir. Hem avukatla hem de IRB ile iletişim bilgilerinizi sürekli güncel tutunuz.

Eğer sizde ABD’den kaçak olarak Kanada’ya giriş yaparak siyasi sığınma başvurusu yapmışsanız mahkemeye çıkabilmeniz için dosyanızın önce IRB’ye gönderilmesi gerekiyor. Sürecin başlaması için dosyanızın Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) ya da Kanada Göçmenlik Bakanlığı (IRCC) yetkilileri tarafından IRB’ye gönderilmesi gerekmektedir. Eğer IRCC ya da CBSA yetkilileri ile siyasi sığınma başvurusu uygunluk mülakatına girmediyseniz dosyanız IRB’ye gönderilmemiş demektir. Bu durumda davanızla ilgili olarak IRCC ya da CBSA ile görüşmeniz gereklidir.

Davanızla ilgili olarak daha fazla gecikmeleri önlemek için sizden istenen belgeri ilgili ofise sunmanız yeterlidir. Bunun dışında yapacağınız bir şey yok. Sadece acil durumların varlığı durumunda avukatınız daha erken duruşma günü verilmesi talebinde bulunabilir. Duruşmanın erkene alınması talebiniz IRB tarafından değerlendirilir ve ona göre karar verilir.

Bazı sığınma talepleri hızlandırılmış bir şekilde işleniyor ve dava daha kısa duruşmalarda görülüyor ve karara bağlanıyor. Dosyanızın hızlandırılmış şekilden ele alınması kararı her bir dosya ve içeriğine göre değerlendiriliyor. Dosyanızın daha hızlı şekilde ya da daha kısa duruşmada ele alınması talebinde bulunamazsınız.

Bazı ülkelerden gelen başvurular daha hızlı değerlendiriliyor ve karara bağlanıyor. Hatta bazı durumlarda herhangi bir duruşma bile yapılmıyor.  

Bazı davalar ise kısa süreli duruşmalarda karara bağlanıyor. Duruşmada sadece birkaç soru soruluyor ve duruşmayı yöneten hakim davayı karara bağlıyor.

Davanızın hızlandırılacağı ve/veya kısa süreli duruşmada ele alınacağına IRB karar veriyor. Eğer davanız ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

Kısacası siyasi sığınma başvurularında size sadece beklemek düşüyor.


Murat Kandemir, 16 Eylül 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder