29 Aralık 2017 Cuma

Kuralların Yumuşatılması Sonrası Kanada Vatandaşlığı Başvurularında Rekor Artış

Kanada vatandaşlık kurallarının revize edilmesi sonrasındaki haftada 17.500 vatandaşlık başvurusu yapıldı daha önce haftada ortalama 3.653 başvuru yapılıyordu.

Hükümetin Ekim ayında zorunlu ikamet ve minimum gerekli dil kurallarındaki esnetmesi sonrasında Kanada vatandaşlığı başvurularında rekor artış görülüyor.

Kuralların esnetildiği hafta sonrasında 17.500 yeni başvuru yapıldı. Sonraki hafta ise 12.530 başvuru yapıldı.

Kanada vatandaşlığında istenen zorunlu fiziksel ikamet süresinin kısalması başvuru yapmayı daha esnek hale getirdi ve daha çok göçmen Kanada vatandaşı olmayı seçti.

Son yıllara kadar her sene ortalama 200.000 vatandaşlık başvurusu yapıldı.

Vatandaşlık başvurularındaki artış yaşanırken vatandaşlık başvuru işlem süreci 12 ay sürüyor.

İşte başvuruların artmasına sebep olan yeni kurallar:

Kanada içinde gerekli olan minimum ikamet süresi son 6 yılda 4 yıl iken bu süre son 5 yılda 3 yıla düşürüldü. Başvuru yaptığı tarihten başlayarak önceki son 5 yılda en az 3 yıl Kanada’da daimi ikamet sahibi (PR) olarak ikamet edenler vatandaşlığa başvurabiliyor.

Kanada’da PR sahibi olmadan geçici ikamet süresiyle (öğrenci, işçi, mülteci vs.) geçirilen süreler vatandaşlık için gerekli zorunlu ikamet süresinde kullanılabiliyor.

Dil ve vatandaşlık bilgisi zorunluluğu 18-54 yaş aralığına düşürüldü. 18 yaşından küçük ya da 54’den büyük olanlar dil bilgisi ve vatandaşlık sınavından muaftırlar. Bu kural eskiden 14-64 yaş arasıyla sınırlıydı.

Kanada vatandaşlık başvuru işlem ücreti 630 dolara yükseltilmişti. Bu ücretin 100 doları vatandaşlık hakkı ücreti olarak sayılıyor. Bu miktar İngiltere, ABD ve Hollanda gibi ülkelerden düşük olmakla birlikte Yeni Zelanda, Almanya, Avustralya ve Fransa’dan yüksek.


Murat Kandemir 29 Aralık 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder