18 Nisan 2018 Çarşamba

Kanada Federal Hükümet Engelli Göçmenlerin Önündeki Engeli Kaldırıyor


Kanada’nın federal hükümeti tam kırk yıl sonra entelektüel veya fiziksel engel sahibi göçmen adaylarının kabul edilmesini engelleyen medikal kabul edilmezlik kuralını kaldırıyor. (Foto Adrian Wyld/Canadian Press) 

Açıklamayı 16 Nisan’da bizzat göçmenlik bakanı Ahmed Hussen yaptı.

Hükümet artık ciddi sağlık durumları ya da engeli olanların göçmenlik başvurularını kolayca reddedemeyecek.

Bugüne kadar özellikle ciddi sağlık sorunları ya da engeli olan bir eşi ya da çocuğu olan ve Kanada’da çalışanların en çok etkilendiği bu kural artık gevşetiliyor.

Göçmenlik bakanı Hussen kırk yıldır uygulanan tıbbi kabul edilmezlik kuralının Kanada değerlerine ve hükümetlerinin sosyal birlik vizyonuna karşı olduğunu söyledi.

Son kırk yıldır tıbbi kabul edilmezlik kuralı uyarınca Kanada sosyal ve sağlık hizmetlerine yük getireceği düşünülen kişilerin göçmenlik başvuruları reddediliyor.

Geçen sene York Üniversitesi’nde çalışan ve daimi ikamet başvurusu yapan pofesörün başvurusu oğlunun Down sendromu olması sebebiyle reddedilmiş ve kamuoyunda oldukça tartışılmıştı. Benzer bir durumda da Kanada’ya gelen ve iş kurmak isteyen bir göçmen adayının başvurusu da oğlunun epilepsi hastası olması sebebiyle reddedilmişti.

Aslında şimdilik bu kural kaldırılmıyor fakat daimi ikamet başvurusunun tıbbi sebeplerle red edilmesinde kullanılan minimum eşik masraf seviyesi üç katına çıkarılıyor.

Tıbbi kabul edilmezlik kuralında kullanılan ve kişinin Kanada’ya yük getireceği düşünülen “özel eğitim, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri ve özel destek hizmetleri” gibi referanslar çıkartılarak “sosyal hizmetler” tanımı güncelleniyor.

Bu uygulamalar sonrasında sağlık ve sosyal hizmetlerde işitme veya görme engeli sahibi olarak daha az yük getirecek küçük sağlık sorunları olanların göçmenlik başvuruları kabul edilecek.

Her sene Kanada’ya kabul edilen 177.000 ekonomik göçmenden yaklaşık 1000 kişi tıbbi kabul edilmezlik politikasından etkileniyor. Bu değişiklikle bu sayının çoğunun kabul edileceği öngörülüyor.

Geçen sene bu politikanın tamamıyla iptal edilmesi çağrıları yapılmıştı.

Masraf seviyesinin yükseltilmesi dışında bu kuralın tamamıyla kaldırılması konusunda çağrılar yapıldı. Göçmenlik bakanı durumu yakından incelediklerini ve eyaletlerin de konuyu inceleyeceklerini ve gelecek bir ya da iki yıl içinde sonucu netleştireceklerini belirtiyor.

Sanırım hükümet bu değişikliğin etkisini görmek ve medikal kabul edilmezlik kuralını tam olarak kaldırmadan önce istatistikleri incelemek istiyor.

Hükümetin öngördüğü değişiklik 1 Haziran’da yürürlüğe giriyor.

Murat Kandemir, 18 Nisan 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder