26 Nisan 2018 Perşembe

Nova Scotia Eyaleti Yabancı Doktor Arayışında

Kanada Nova Scotia Eyaleti göçmenlik bakanı Lena Metlege Diab yabancı doktor bulmak için bu hafta İngiltere ve İrlanda’ya gidiyor.

Bakan Diab Nova Scotia Sağlık Otoritesi ve Nova Scotia Tabipler Birliği yetkilileri ile birlikte İngiltere ve İrlanda’ya resmi ziyarette bulunuyor.

Yapılan temaslarda eyaletin tabipler odası yetkilileri Nova Scotia’da çalışabilme hakkıyla ilgili sorulara cevap verecek. Nova Scotia Sağlık Otoritesi de eyaletteki işler ile ilgili bilgi paylaşımı yapacak. Katılımcılara ayrıca yabancı doktorların Nova Scotia eyalet aday göçmenlik programı (PNP) sayesinde nasıl Kanada’ya göç edebilecekleri de anlatılacak.

Hem Londra hem de Dublin’de çeşitli toplantılar düzenlenerek İngiltere, İrlanda, Avustralya ve ABD’den Kanada’ya daha fazla doktor çekmeye çalışılıyor. Bu ülkelerde doktor olanların meslek denkliği Kanada’da tanınıyor.

Eyalet geçtiğimiz şubat ayında özellikle doktorlara özel bir göçmenlik programı başlatmış ve Kanada’nın denklik verdiği yabancı doktorların göçmenlik başvurularını hızlandırmayı hedeflemişti. Şu ana kadar üç aile doktoru ve bir uzman doktor göçmenlik başvurusu yaptı. Bu dört doktor Cape Breton, Antigonish ve Halifax bölgelerinde çalışacak.

Nova Scotia Sağlık Otoritesi her sene özellikle aile doktoru ve uzmanlar olmak üzere en az 12 yabancı doktoru eyalete yerleştirmeyi amaçlıyor. Eyalet her sene en az ek 110 doktora ihtiyaç var.

Kanada’ya gitmek isteyen yabancı doktorların Nova Scotia PNP programını incelemelerini tavsiye ederim.

Bunun dışında Türkiye’de doktor olarak çalışanların Kanada’ya gidebilmek için birkaç farklı şansı bulunuyor.

1-Birincisi ve en hızlısı göçmenlik başvurusu yapmak. Tabi bunu yapabilmek için önce IELTS sınav sonucu almak ve tıp ve/veya uzmanlık eğitimlerinin kaynak teyidini yaparak denklik raporu (ECA) almak gerekiyor. Yalnız unutulmamalı. Bu sadece bir göçmenlik başvurusudur.

2-Yan dal araştırması yaparak en az 1 sene klinik eğitim yapmak. Uzman doktorların özellikle yapabileceği bir alternatif olan bu yöntemde uzman doktor Kanada’da kendi alanında bir konuda uzmanlık yan dal eğitimi yapıyor. Bu süreçte Kanada’ya çalışma izni ile gidiyor ve sonrasında iş teklifi alabilirse Kanada’da göçmen olunabiliyor.

3-Önlisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi yapmak. Herhangi bir yüksek okulda ya da ünviersitede en az sekiz aylık bir eğitim programı bitiren adaylara Kanada eğitim süresi kadar çalışma izni vermektedir. Bu izni sonrasında Kanada göçmenlik başvurusu yapılabilir.

Murat Kandemir 26 Nisan 2018     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder