31 Ocak 2019 Perşembe

Kanada’nın Niagara Koleji Yabancı Öğrenciler için Kabul Şartlarını Gözden Geçiriyor

Ontario eyaletinin Niagara koleji Hindistan’dan başvuran yüzlerce yabancı öğrencinin İngilizce yeterlik değerlendirmesinin tekrar yapılmasını istedi. Kolej, kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin üçte birinden fazlasının okumak için ek dil desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Niagara koleji şu an yabancı öğrencilerin programlara başvuru dil kabul şartlarının uygunluğunu inceliyor.

Kolejin başkan yardımcısı Steve Hudson Toronto Star gazetesine verdiği mülakatta tekrar istenen sınav sonuçlarının İngilizce dil kabul kriterlerinin gözden geçirilmesinde kullanılacağını belirterek asıl amaçlarının öğrencilerin geldikten sonra başarılı olmaları olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz kış yapılan soruşturmada eylül ayında başlayan uluslararası öğrencilerin ilk yıl eğitimlerinde İngilizce seviyelerinin beklenenden düşük çıktığı tespit edilmişti. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu Hindistan’dan gelen ve ellerinde minimum IELTS sınav sonuç belgesi olan öğrencilerdi.

Dil yetkinliğinin gösterilmesinde IELTS İngilizce sınav sonucu Kanada’daki tüm kolej ve üniversitelerde kabul edilmektedir.

Kanada’nın Ontario eyaletinde Niagara-on-the-Lake ve Welland’da kampüsleri bulunun Niagara koleji dil yetkinliğindeki tutarsızlıkları farketti. Geçen kasım ayında ocak ayında başlayacak programlara başvurmuş ve Hindistan’dan gelen 428 öğrencinin tekrar sınava girmesini istedi. Okul Kanada’ya okumaya gelen yabancı öğrencilerin programa gerçekten hazır olmalarından emin olmak istedi.

Tekrar sınava girmesi istenen 428 öğrencinin yarısı öğrenci vizeleri almış olmaları ya da başka okulları seçmeleri yüzünden sınava girmeyi reddetti. 176 öğrenci tekrar test edildi ve 130 öğrencinin sınav sonuçları koleje verildi. 46 öğrencinin sınava tekrar girip sonuçları okula niye vermedikleri anlaşılamadı. Bu arada vize başvuruları red edilmiş olabilir.

130 öğrencinin dil sonuçlarına göre yaklaşık 13 öğrenci programa giriş için dil yeterlik eşik puanını alamadı. Başvuruları başka bir döneme bırakıldı ve bu öğrenciler İngilizce hazırlık programı bölümüne gönderildi.

Kalan öğrencilerin sınav sonuçları yeterliydi ve kaydoldukları programda okumaya başladılar. Fakat bu öğrencilerin üçte biri minimum dil puanı almalarına karşılık ek İngilizce dil desteğine ihtiyaç duydular.

Aralık ayında tekrar test edildiklerinde öğrenciler IELTS, the Pearson Test of English ya da Oxford Placement Test sınavlarından birisine girdiler.

Tekrar test için tüm masrafları kolej ödedi. Tekrar test edilen öğrencilerin hiçbirinin kaydı silinmedi. 130 öğrencinin hepsi ocak ayında programlarına başladılar.

Öğrencilerin özellikle ellisine programlarına zamanında başlasalar ve İngilizce dil şartını yerine getirseler bile ek dil desteği verildi. Kolej önümüzdeki aylarda ek dil desteği verilmesinin işe yarayıp yaramadığını analiz edecek.

Bu durumun Niagara kolejinin IELTS hakkında düşüncesini değiştirmediği fakat kolejin tüm programlarında dil yetenek kabul şartlarının tekrar incelenmesine sebebiyet verdiği belirtiliyor.

Örneğin gazetecilik ya da halkla ilişkiler gibi daha sözel ve dilin çok gerektiği bölümlerde minimum gerekli dil kabul puanı 7, 8 veya 9’a çıkarılabilir. Öte yandan marangozluk ve aşçılık gibi programlarda ise 6 seviyesi korunabilir.

Herhangi bir programa kabul için tek bir standard minimum dil puanı istemek programların farklılıkları karşısında gerçekçi olmayabilir. Aşçılık okurken ki gereken dil seviyesi gazetecilik programında sizi yarı yolda bırakabilir.  

IELTS İngilizce sınav testi bir marka olarak IDP Eğitim, British Council ve Cambridge Assessment English’in sahip olduğu bir dil ölçüm testidir. IELTS tüm dünyada 140 ülkede düzenlenmektedir. Üç saatlik sınavda öğrencinin dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerileri 1 ila 9 arası puan verilerek değerlendirilir. En yüksek olan 9 puanı dili oldukça etkin kullanma yeteneğini gösterir.

Kanada’da ki yüksek okul ve ünivesiteler minimum dil geçer sınav skoru belirler ve ona göre yabancı öğrenci alırlar. Dil yeterliğini ispat edemeyen öğrenciler okullara şartlı kabul edilirler ve İngilizce hazırlık dönemi sonunda istedikleri programa başlayabilirler.

Niagara koleji lise sonrası bölüm okumak isteyen yabancı öğrencilerden Kanada’daki diğer birçok okul gibi IELTS sınavından ortalama minimum 6 puan istemektedir. 6 puan seviyesi dili yeterince kullanma seviyesini göstermektedir.

Murat Kandemir, 31 Ocak 2019 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder