27 Şubat 2020 Perşembe

Kanada Göçmenlik Başvurusu Reddi ve Federal Mahkeme


Kanada vize, geçici oturum ya da çalışma izni başvurununz reddedildiyse ret kararına karşı aksiyon alabilirsiniz.

Mesela aldığınız ret kararını Kanada federal mahkemesine götürebilirsiniz.

Okumak, çalışmak ya da ziyaret etmek üzere Kanada’ya gitmeye karar verdiniz. Bütçenizi ve işyerinden izninizi ayarladınız ve Kanada’ya vize başvurusunu yaptınız.

Heyecanla sonucu beklerken başvurunuzun ret edildiğini öğrendiniz. Tüm planlarınız alt üst oldu. Yaptığınız rezervasyonlar iptal oldu ve tabiki büyük bir hayal kırıklığı yaşadınız.

Peki Kanada’ya yaptığınız başvurular reddedilmesine karşı ne yapılabilir? Ve büyükelçilikler ret kararını neye dayanarak veriyor?

Geçtiğimiz hafta Calgary’de Kanada federal mahkemede Gurtej Singh Sangha’nın davası görüldü. Sangha ve ailesi Kanada’daki akrabalarının evlilik yıldönümü kutlamasına katılmak için ziyaretçi vize başvurusu yapmış ve başvuruları yetersiz para miktarı sebebiyle reddedilmişti.  

Sangha vize ret kararını federal mahkemeye götürdü. Kanada’da sadece 11 gün kalmak isteyen Sangha kendine ait hem taşınır hem de taşınmaz malvarlıklarını göstermişti. Vize isteyen aile 235.437,00 Kanada doları karşılığı tüm malvarlıklarına ait belgeleri sunmuştu. Kendi malvarlıkları dışında Kanada’dan davetiye gönderen aile de maddi destek anlamında belli miktarda para göstermişti.

Elçilikten daha sonra istenen detaylı açıklamada ailenin vize başvurusunu ret eden elçilik kararında başvuruda sunulan tüm dokümanların incelediği ve başvuran kişilerin Hindistan’da yeteri kadar yerleşik olmadıkları ve bu yüzden bağlarının güçlü olmadığı kanısına varılarak reddedildiği belirtildi.

Ailenin itirazını değerlendiren federal mahkeme ise vize görevlisinin makul olmayan bir şekilde ailenin malvarlığını ve Hindistanla olan bağlarını görmezen geldiğine hükmederek verilen vize ret kararını yok saydı.

Kanada son yıllarda özellkle Trump etkisiyle birlikte birçok insanın yerleşmek istediği ülkelerin başında gelmeye başladı. Dünyanın bir çok yerinden insanlar Kanada’ya okumak, çalışmak ya da yerleşmek için gelmek istiyorlar.

Türkiye’den de yapılan başvurularda ret kararlarının iyice arttığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Vize başvurusunda vize memurunu ilgilendiren asıl nokta başvuran kişinin Kanada’dan geri döneceğine ikna olmasıdır. Yani vize memuru Kanada’ya ziyarete giden kişinin Türkiye’ye geri döneceğine ikna olmasıyla vizeyi onaylayacaktır.

Eğer geri döneceğinize dair belli kanıtlar (geride kalan aile üyeleri, iş, malvarlığı, sağlık durumları vs.) sunulmuşsa ve yine de ret alınmışsa bunun sebeplerinden birisi vize memurunun dosya üzerinde yeteri kadar vakit harcamaması olabilir.

Bir memurun vizede sunulan tüm evrkları gözden geçirmesi ve vize başvuru sahibinin yazdığı niyet mektubunu okuması gerekiyor. Oldukça meşgul olan görevlilerin başvurulara yeteri kadar vakit ayıramadığı bilinen bir gerçek. Başvuru sayılarının artmasına karşın başvurulara cevap verecek memur sayısı fazla değil. Bu yüzden vize memurunun yaklaşık 100 sayfadan oluşan bir başvurudaki tüm evrakların inceleyeceğini kimse beklemesin.   

Vize kararlarının artık yapay zeka ile verildiği de söyleniyor. Başvurularda kullanılacak yapay zeka (AI) karar verme sistemi yaklaşık bir buçuk yıldır önce Çin’de kullanıldı. Daha sonra Kanada’nın Ankara ve Delhi’deki elçiliklerinde AI karar verme sistemi kullanılmaya başlandı.

AI sisteminin başvurularda nasıl kullanıldığı tam bilinmiyor. AI’nin mi yoksa insan vize memurunun mu başvurları daha iyi değerlendireceği de tam kestirilemiyor.

Vize başvurularında kullanılması iyice yaygınlaşacak olan AI sistemi ilerde başımızı ağrıtacak gibi görünüyor. Vize başvuru süreçlerinde AI sisteminin insan vize memuruna göre başvuruları olumsuz bir cevapla sonuçlandıracağını söylemek istemiyorum ama ret kararlarının artık ülkelerce paylaşılması sonucunda ilerde örneğin ABD’ye ret alan birisininin Kanada için otomatik olarak ret edileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kısacası şunu özellikle söylemek isterim. Aile bağları, yetersiz para, seyahat geçmişi noksanlığı ve ziyaret sebebi gibi sebeplerle ret alanların ret aldığı temelleri üzerinde çalışarak tekrar başvuru yapmasını öneriyorum.

Yapılan yeni başvuruda yine ret alınırsa ret kararı federal mahkemeye götürülebilir. Federal mahkemede alınan bir karara göre vize memurları tarafından verilen ret kararının rasyonel olması ve kararın rasyonel bir analizide olması gerekiyor. Ret alanalara yazılan standart mektuplarda ret kararının rasyonel kararlar olmadıkları rahatça görülebilir.

Vize reddi alanların ne kadarı ret kararını federal mahkemeye götürüyor? Çok küçük bir kısmı. Hem zaman hem de dava açmanın maliyeti yüksek. Ama şunu da belirtelim ki federal mahkemede kazanma oranı yüksek.  

Ret almaktan korkma aksiyon almamaktan kork.  
         
Murat Kandemir, 27 Şubat 2020     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder