29 Şubat 2020 Cumartesi

İşverenler LMIA Belgesine İnternetten Başvurabilecek


İşverenlerin sistemin iyileştirilmesi taleplerini dinleyen Kanada geçici işçi getirme sistemini daha da modernize etmek için birtakım adımlar attı.

Kanada’ya dışarıdan yabancı işçi getirmek isteyen işverenler artık işgücü pazarı etki değerlendirmesi (LMIA) belgesi başvurularını internetten yapabilecek.

İşverenlerin LMIA başvurusu sürecinin daha da geliştirilmesini amaçlayan değişiklik pilot proje olarak başlatıldı.

Kanada’ya yabancı işçi getirmek isteyen işverenler getirmek istediği işçi için işgücü pazarı etki değerlendirmesi belgesi almak zorunda. İşveren tarafından alınacak bu belge yurtdışından getirilmek istenen işçinin yapacağı işi Kanada’da yapacak bir işçi bulunamadığını kanıtlıyor. Alınan LMIA belgesi işçiye gönderiliyor ve sonrasında işçi çalışma izini başvurusu yapabiliyor.

Çevirim içi yapılacak olan başvuru geçici yabancı işçi programı (TFWP) sisteminde işverenlerin LMIA için online başvuru yapmasını ve süreci takip etmesine olanak verecek.

İşverenlerin erişimine açık olacak portal LMIA başvurusu için gerekli tüm adımları içerecek. Kullanıcılar LMIA başvurusunu online yapabilecekler ve süreci takip edecekler ve LMIA başvurusunun sonucunu görebilecekler.

Kanada iş çevreleri yıllardır yabancı işçi çalıştırma sürecinin iyileştirilmesi ve LMIA başvuru sürecinin kısaltılması için hükümete çağrı yapmaktaydı. Özellikle Kanada ticaret odası (Chamber) ve Kanada serbest iş federasyonu (CFIB) süreçlerin iyileştirilmesi için çeşitli tavsiyelerde bulunmuşlardı.

LMIA başvuru sürecinde bekleme süresi 3 ay ile 12 aya kadar sürüyor. Birçok işveren bu sürenin uzun olduğundan şikayetçi.

Online LMIA başvuru sistemiyle işverenlerin daha hızlı LMIA belgesi alması hedefleniyor.

Murat Kandemir, 29 Şubat 2020      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder