12 Mayıs 2011 Perşembe

Kanada Genel Seçim Sonuçları ve Kanada Göçmenlik


Bildiğimiz gibi 2 Mayıs 2011’de Kanada’da genel seçimler yapıldı ve bu seçimlerde Muhafazakarlar (Conservatives Party) konumlarını güçlendirirken seçimlerin sürprizleri sosyalist NDP’nin (National Democratic Party) aldığı muazzam oy sayısı –özellikle Quebec Eyaletinde- ve Liberal Partinin (Liberal Party) uğradığı hayal kırıklığı oldu. Liberallerin birçok oyu NDP’ye kayarken Liberal partisi başkanı Michael Ignatief başkanlık görevinden istifa etti.

Önce partilerin seçim öncesi vaatlerini hatırlayalım. Bu vaatler seçime katılan beş ana partinin seçim kampanyalarında verdiği sözlerden oluşuyor.

Partilerin Seçim Vaatleri Neydi?

Muhafazakarların vaatleri,
· insan kaçakçılığına karşı sıkı önlemler alma,
· Kanada’da yaşayan suça karışmış yabancıların sınır dışı edilmeleri,
· iki yıldan daha az bir ilişki yaşayıp evlenmeye karar veren adaylardan birisi eşini Kanada’ya sponsor etmek istediğinde Kanada’ya sponsor edilecek adaya uygulanacak iki yıllık geçici göçmenlik statüsü,
· Kanada dışında alınan eğitimin veya iş tecrübesinin Kanada içinde sorunsuz tanınmasını sağlamak olarak sıralanıyordu.

Liberallerin sözleri ise
· Göçmenlik başvuruları bekleme sürelerini minimuma indirmek ve hali hazırdaki göçmenlik sisteminin daha iyi çalışması için çalışmalar yapmak,
· Aile Sınıfı Kategorisinde kabul edilecek aday sayıları kotasını arttırmak,
· İngilizce veya Fransızca dil eğitimi almak isteyen yeni gelen göçmen adaylara verilecek dil eğitim programları için federal fon oluşturmak,
· Kanada dışındaki iş veya eğitim tecrübelerinin Kanada içinde tanınması için çalışmalar yapmak olarak şekillenmekteydi.

NDP’nin vaatleri
· göçmenlik başvuruları bekleme sürelerini indirmek ve aile birleşimi başvurularını hızlandırmak,
· vize ofislerindeki (dünyadaki Kanada elçilikleri veya konsoloslukları) yığılan vize dosyaları sayısını sonuçlandırarak azaltmak,
· ziyaretçi vize başvuruları için daha işlevsel bir prosedür ve vize red durumunda temyiz uygulamaları sistemi geliştirmek,
· özellikle Ontario’da kesintiye gidilen yeni gelen göçmenlerin adapte programlarını yeniden başlatmak ve programlara federal fon sağlamak,
· “Ömründe bir kez Yasası” (Once in a Lifetime Act) çıkararak Kanada’lılara aile üyelerinden olmayan herhangi bir yakınını Kanada’ya sponsor etme hakkı tanımak,
· yetki belgesi olmadan çalışan danışmanlara (Crooked Consultants) karşı uygulanacak sert yasalar ile özetleniyordu.

Yeşil parti (Green Party) sözleri de
· Kanada’da İngilizce ve Fransızca dil eğitimleri için fon ayırma,
· Kanada’da yaşayan kaçakların tam göçmen statüsü almalarına olanak sağlayacak bir program,
· Kanada’ya göçmen olarak gelenlerin Kanada toplumuna daha iyi entegre olmalarını sağlamak,
· Göçmenlik danışmanları için sert düzenlemeler yapma ve uygulama,
· Anti-Terörizm Yasası ve Halk Güvenliği Yasası’nda gerekli düzenlemeler yaparak gözaltındaki kişilerin yargılanmasının önünü açmaktı.

Quebec Bloku (Bloc Quebecois) seçim kampanyası süresince göçmenlik uygulamaları konusunda sessiz kaldılar. Seçilmeleri halinde Quebec Eyaleti için uygulayacakları bir dizi göçmenlik projelerinden bahsettiler ama Federal düzeyde bir göçmenlik politikalarının olmadığı gözlemlendi.

Şimdi ne olacak?
2011 yılı seçimlerini Muhafazakarlar kazandı. Sorunsuz hükümetlerini oluşturdular bile. Göçmenlik politikaları aynı devam edecek. Statüsü olmayan daha fazla insanın sınır dışı edilmesi, planladıkları geçici göçmenlik statüsünün halka tanıtılması ve Kanada dışında edinilen iş ve eğitim tecrübelerinin Kanada’da tanınması gibi uygulamalar beklenmektedir.

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, 25 Mart 2011 tarihinde yayınladığı bir basın bildirisiyle Nitelikli Elemanlar için Eğitim Programlarına ayrılacak Federal fonlardan bahsetmişti. “Bu program Ontario’daki nitelikli elemanların Kanada işigücü pazarına katılmalarını ve daha hızlı entegre olmalarını sağlayacak. Bu sürece işverenlerin de katılması çok önemli ve bu da bu programda var” diyerek programa inancına işaret etmişti. Başarılı olursa bu programa 2011 ve 2012 yılları için ayrılan paranın 12 milyon dolar olacağı ve 2012-2013 yılları içinse 10 milyon dolar ayrılacağını belirtti.

Geçici İşçi Programı (Temporary Foreign Worker Program)’nın da revize edilmesi de diğer uygulamalardan birisiyidi. Özellikle Kanada’dan iş tekliflerinin gerçekliğinin saptanması, program şartlarını ihlal eden işverenlerin yurtdışından işçi getirmelerinin engellenmesi ve geçici işçilerin Kanada’da çalışma sürelerinin bir defasında en fazla 4 yılla sınırlandırılması kuralları kondu.

Federal Nitelikli Eleman (Federal Skilled Worker) Programı 1 Temmuz 2011’de büyük bir ihtimalle revize edilecek. Kabul edilecek meslekler listesi ve her bir meslek için ayrılan kota sayısı revize edilecek konuların başında geliyor.

2011-2016 yılları ICT İşgücü Piyasası İnsan Kaynaklarına bir Bakış adlı bir rapor (Outlook for Human Resources in the ICT Labour Market 2011-2016) Kanada’da IT (Bilgi Teknolojisi) sektörü için önümüzdeki yıllarda nitelikli eleman sıkıntısı çekileceğini bildirdi. Rapor 2011-2016 yılları arasında IT sektöründe 160.000 işçilik bir istihdam alanının oluşacağına işaret etti. Bu işgücü sıkıntısının nasıl giderilebileceği konusunda tavsiyelerinde bulunduğu rapor umuyoruz ki Göçmenlik Departmanının da dikkatini çeker ve IT sektöründeki meslekleri de kabul edilen mesleklere dahil eder.

York Universitesinden Kanada’lı profesör Tony Fang’in yaptığı bir araştırma Kanada ekonomisinin canlanması ve konut inşaat yatırımlarının artması Kanada’ya gelen göçmen sayısının artmasına bağlı olduğunu gösterdi. Fang, Kanada’nın ekonomisinin güçlenmesine yardımcı olması için en az bir milyon göçmene ihtiyaç olduğunu belirtti. Kanada’ya her yıl gelecek 100.000 den fazal göçmenin Kanada gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarını % 2,3 oranla arttıracağını not eden Fang bu artışın aynı zamanda Kanada hükümetine 14 milyar dolarlık vergi olarak döneceğini de ekledi.

Bağımsız araştırmalar nüfusun daha da artması gerektiğini ve göçmenlik uygulamalarında daha fazla esnekliği çözüm olarak gösteriyor.

Muhafazakarların uygulamaları biraz daha kısıtlayıcı olduğu için onların da gözlerini açması gerekiyor. Önümüzdeki günler yeni gelişmelere gebe. Bekleyip göreceğiz.

Murat Kandemir 12 Mayıs 2011

Bakan Jason Kenney’nin basın açıklamaları,
1. Nitelikli Elemanlar için Eğitim Programlarına ayrılacak Federal fonlar
2. Geçici İşçi Programı için uygulanacak yeni kurallar;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder