23 Mayıs 2011 Pazartesi

Suç Teşkil Eden Cürümlerden Ötürü Kanada’ya Kabul Edilmeme

Kanada’yı çalışmak, okumak veya turistik amaçla ziyaret etmek isteyen adayların Kanada’ya girişlerine Kanada içinde veya Kanada dışında geçmişte işledikleri suçtan dolayı hüküm giymeleri durumunda izin verilmeyebilir. Hüküm giymenin dışında sadece suçlanan kişiler de Kanada’ya alınmayabilir. Hatta küçük suçlar bile vizenin reddine sebep olabilir.

Kanada’ya kabul edilmemenize sebep olacak hüküm giyilen suçlardan bazıları yankesicilik, fiziksel saldırı veya esrar veya diğer sarhoşluk veren maddeleri bulundurmak sayılabilir. Hatta alkollüyken araç kullanma suçu da sizin Kanada’ya kabul edilmemenize yol açabilir.

Bununla birlikte geçmişte cezai hüküm giyilmiş olsa bile Kanada’ya giriş yöntemleri de vardır.

Ceza Rehabilitasyonu (Criminal Rehabilitation)

Bir kabahat suçundan hüküm giymek Kanada göçmenlik başvurusunda bir engel teşkil etmeyebilir. Eğer Kanada göçmenlik için başvuran kişi bir ya da daha fazla ciddi bir suçtan hüküm giymişse ve cezasını tamamlamasının ardından (hapis, gözaltı ve denetimli serbestlik şartlarının bitmesi de dahil) en az beş yıl geçmişse o zaman ceza rehabilitasyonu başvurabilir. Bu başvuru ile aday Kanada göçmenlik yetkililerine cürümü işledikten sonra cezasın çektiğini, kısacası rehabilite olduğunu ve bir daha suç işlemeyeceğini ispat etmek durumundadır.

Geçici İkamet İzni (Temporary Resident Permit TRP)

Eğer aday ciddi bir suçtan hüküm giymişse ve cezasını çekmesinin üzerinden beş yıl geçmemişse aday teknik olarak cezai cürümlerden ötürü Kanada’ya kabul edilemez durumdadır. Ama aday geçici ikamet iznine başvurarak Kanada’ya giriş yapma şansını yakalayabilir. Kanada’ya giriş yapması için güçlü sebepleri olmalıdır. Ayrıca adayın Kanada’ya kabulünün Kanada halkına bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı da ayrıca değerlendirilecektir.

Rehabilite olmuş sayılmak (Deemed Rehabilitated)

Eğer aday bir kez hüküm giyip hapis yatmışsa ve bu hüküm Kanada’da aynı suça verilecek ceza en fazla 10 yıllık bir süreyi kapsıyorsa ve bu hükmün tamamlanmasının üzerinden 10 yıl geçmişse aday otomatik olarak rehabilite olmuş sayılır. Rehabilite olmuş sayılan aday Kanada göçmenlik başvurusu esnasında işlediği suç için ayrıca herhangi bir başvuru yapma zorunluluğu olmamasına karşın cezasını çektiğini belge ile kanıtlamak zorundadır.

Hiç hüküm giymeme durumu

Şartlı salıverilme, mahkemeye verilme veya hakkında yapılan yasal suçlamalar veya yapılan suçlamaların mahkeme esnasında düşmesi Kanada göçmenlik uygulamaları açısından bir önem teşkil etmemektedir. Cezai işlemler ülkeden ülkeye değiştiği için her dava kendi içinde tek tek değerlendirilmelidir.

Herhangi bir ülkede işlenen suç ve karşılığında alınan mahkumiyetin Kanada’da tam karşılığının bulunması zor bir işlemdir. Kanada’ya ziyaret, okumak veya göçmenlik amacıyla gelmeye karar verdiğinizde geçmişte çarptırıldığınız ceza ve mahkumiyetinizin Kanada’ya girişinizi engelleyip engellemediğini ve girmeden önce yapmanız gereken ek işlemler olup olmadığını iyi araştırmak durumundasınız.

Kanada elçiliği Türkiye’den başvuran adaylardan ‘arşivli sabıka kaydı’ istemektedir. Bu tür sabıka kayıtlarında sabıka kaydı araştırması yapılan kişinin arşivlerde herhangi bir sabıkasının olup olmadığına da bakılıyor ve sonucu verilen sabıka kaydına işleniyor. Eğer kişinin eskiden bir sabıka kaydı varsa arşivli sabıka kaydında bu kayıtla ilgili dosya numarası çıkıyor. Gerektiğinde bu numara ile eski mahkumiyetiniz ile ilgili ek bilgiler (mahkeme kararı, iddianame vs) istenebiliyor.

Sabıkasız günler dileğiyle.

Murat Kandemir

1 yorum:

  1. İyi günler Murat Bey,

    Mahkeme kararı, iddianame vs istendiğinde bun belgelerin İngilizce çevirisaini yaptırmamızgerekir mi? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil