23 Kasım 2012 Cuma

Kanada’da Eyaletler Daha Fazla Göçmen İstiyor


Jason Kenney Eyalet Bakanları ile
Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Toronto’da tüm Eyaletlerin ilgili göçmenlik bakanları ile bir araya geldi. Her yıl düzenlenen ve bu yıl Toronto’da 16 Kasım 2012’de yapılan Federal-Eyalet Göçmenlik Konferansı’nda Eyalet Aday Programları (PNP) ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu ve eyaletlerin göçmenlik programları, iş gücü ihtiyaçları ve göçmenlik politikaları hakkında görüşleri ele alındı.

Bilindiği gibi her eyaletin kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bir Eyalet Aday Programı (PNP) ve Federal Hükümet tarafından kabul edilmiş bir kota sayısı mevcut. Eyaletler PNP programı altında kendi eyaletlerine kabul edeceği göçmen sayısı federal hükümetin onayladığı sayı kadar olmakta. Bu sayı yıllık bazda tüm eyaletler için toplam 20.000 kişi ile sınırlandırılmış iken Bakanlığın 2013 yılı planlarında PNP programlarından kabul edeceği göçmen sayısı 42.000 olarak öngörülüyor.

PNP programları ülkenin belirli bir eyaletinde eksikliği hissedilen bir meslek erbabının Kanada’ya daimi oturum sahibi olarak bir yıl içinde gelmesi amacıyla tasarlanmıştı. Önceleri Atlantik Kanada ve diğer Eyaletlere göçmen gönderme amacı taşıyan PNP programı şimdilerde birçok Eyalet tarafından uygulamaya kondu.

Bazı eyaletler bu sene federal hükümetten PNP programı kapsamında kabul edilecek minimum göçmen sayı kotalarının arttırılmasını istedi. Hatta bazı Eyaletler PNP programlarında daha fazla kontrol ve aday göçmen eleme serbestisi de talep etti.

Ontario Göçmenlik Bakanı Michael Chan daha fazla göçmen ihtiyacı hissettiklerini ifade ederek geçen senelere göre bu sene PNP programı ile kabul edeceği göçmen kotasının ikiye katlanmasını talep etti.

Saskatchewan Eyaleti’de bölgesindeki ihtiyacı hissedilen iş gücü dengesini koruyabilmek için PNP göçmenlik kategorisinden kabul edilecek göçmen kotalarının %50 oranında arttırılmasını istedi.

Ekonomik olarak oldukça parlak görünen Eyalet daha fazla göçmen istediğini açıkça ifade etti. Toplantıda hazır olarak bulunanlardan Alberta Girişimcilik Bakanı Stephen Khan diğer eyaletler gibi kendi eyaletinde de daha fazla yeni göçmene ihtiyaç duyduklarını hem federal hükümetle hem de diğer eyalet hükümetleri ile bu konuda işbirliğine açık olduklarını belirtti. 

Eyaletlerin daha fazla göçmen istemesi ve kotalarının arttırılması talebi karşısında Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney hükümetlerinin böyle bir artışı önceden tahmin ettiklerini vurguladı. Göçmenliğin bölgesel kalifiye iş gücü ihtiyacının karşılanması değil de bir ülkeyi yaratmak olduğuna inandığını söyledi.

Bakan Kenney eyaletlerin kotalarının arttırılması gerektiğini düşünmüyor. Bakan sadece eyaletlerin kendi kotalarında kabul edilen göçmenlerin iyi değerlendirilmesi ve yerleştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Kanada göçmenlik avukatı Richard Kurland’a göre göçmenlik başvurularında bekleme süresi azalıyor ve ilk başvuranın önce hizmet aldığı, tüm eğitimlerinin değerlendirildiği ve zamanında sonuçlanan bir göçmenlik sistemine doğru gidiyor.

Avukat Kurland’ın analizine göre PNP programlarından başvuru yapan geçici işçi sınıfında olan ya da öğrenci olarak Kanada içinde bulunanların başvuru sonrası bekleme süreleri üç yılı bulacak gibi. Ülke dışında Londra, HongKong, İslamabad, Şam ve Nairobi gibi Kanada büyükelçilerden yapılan PNP başvurularında standart bekleme süresi 11 aydan 16 aya çıkmış durumda.

Expression of Interest (EOI) Sistemi
Tüm eyalet bakanları tasarım aşamasında bulunan ve toplantıda tanıtımı yapılan Niyet Beyanı (Expression of Interest) sistemine gönülden destek veriyor.

Yeni Zelanda ve Avustralya’da uygulanan benzer sistemden esinlenerek üzerinde çalışılan bu sistemde tüm nitelikli elemanların bir havuz da toplanması ve istenilen kalifiye işçiye iş teklifinin yapılması anlamına geliyor. Bu sistemde asıl amacın iş gücü piyasasının ihtiyacını hissettiği elemanların hızlıca bulunabildiği bir havuz oluşturmak ve istendiğinde kendisiyle ilgilenilen işçiyi Kanada’ya geçici işçi statüsünde getirmek olarak tanımlanıyor.

Tüm eyaletlerle görüş birliğine varıldı. Varılan konsensüse göre 2014 yılının sonuna doğru uygulamaya geçilecek Niyet Beyanı sisteminde nitelikli eleman havuzu oluşturulacak ve eyaletler istedikleri kalifikasyona sahip kişileri bu havuzda seçebilecek. Niyet Beyanı sisteminde işçi eleme ve bulma işini işverenler yapacak. 

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 23 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder