16 Kasım 2012 Cuma

Süper Vizelerde Süper Artış


Sadece Anne-Baba ve Dede-Ninelere özel olarak tasarlanan vize programı, PGP (Parent and Grandparent Program) kapsamında 2011 Aralık ayından beri 10.000 adet Süper Vizenin verildiği ve vize onay oranının % 87 olduğu belirtildi.

Süper vize ile Kanada’ya gelen anne-baba veya dede-nineler 2 yıla kadar ülkede kalabiliyorken Daimi Oturum (Permanent Resident) sahibi gibi sağlık ve sosyal yardım kapsamından yararlanamıyorlar. 

Süper Vize Programı daha önce ortalama sekiz yıl süren anne-baba ve dede-nine sponsorluğu programının askıya alınması sonrasında Aralık 2011 yılında yürürlüğe kondu. Harper Hükümeti anne-babaya daimi oturum statüsü veren sponsorluk programını askıya alarak Süper Vize programını geliştirmesiyle Süper Vize programı oldukça popüler oldu. 

Şu ana kadar 25.000 aile büyüğünün Kanada’da evlatlarıyla buluştuğu ve önümüzdeki yıl bu sayının 35.000 olarak hedeflendiği de belirtildi. 

Mart 2012’de Hükümet toplantılar düzenleyerek PGP programı konusunda tüm paydaşların, ilgili dernek, kurum ve kuruluşların ve halkın görüş ve önerilerini dinledi. Hatta görüş ve önerilerini belirtmek isteyenler 25 Mayıs 2012’ye kadar online olarak da Bakanlığa düşüncelerini iletebildi. PGP programının işlerliğini garantilemek isteyen Hükümet bugüne kadar konuyla ilgili 6.444 görüş aldığını ve özet bir raporun yakında yayınlanacağı da bildirdi.

PGP programında planlanan değişikliklerle dosyaların işlem için uzun zaman beklemesinin önüne geçmek ve vize süresinin daha da basitleştirilmesi olarak anlaşılırken Hükümet Süper Vize sahiplerini daha önce olduğu gibi sağlık ve sosyal yardım kapsamından yine uzak tutacak. 

Revize edilen PGP programının önümüzdeki yıl başvuru sahiplerinin hizmetine sunulacağı ve işlem süresinin pürüzsüz olarak gerçekleştirilmesine imkan vereceği iddia ediliyor.

Kanada’da yaşayan vatandaş veya daimi oturum sahibi olanların ülke dışında yaşayan anne-baba veya dede-nineleri süper vize başvurusunda bulunabilirler. Kanada’da yaşayanlar başvuru sahibine Kanada içerisinde bulunduğu süre içerisinde kendilerine maddi olarak bakacaklarına dair yazılı teminat vermeleri gerekmektedir. 

Kanada’ya gelecek olan anne-baba veya dede-nine için özel sağlık sigortası da yapılması gerekiyor. Ayrıca Kanada’da yaşayanların gerekli olan minimum gelir düzeyine de ulaşılması gerekiyor. 

Süper vizeye başvurmak istiyorsanız ve Kanada’da yaşayan tek çocuğunuz ya da torununuz varsa onun minimum yıllık 22.637 Kanada doları geliri olmalıdır. Eğer çocuğunuz ya da torununuz iki kişilik bir aile ise minimum gelirleri yıllık 28.182 dolar olmalıdır. 3 kişilik ailenin geliri 34.646 Dolar olması gerekirken bu rakam 4 kişilik için minimum 42.065 Dolara çıkmaktadır. 5 kişilik aile büyüklüğüne sahip olan çocuğunuz veya torununuz yıllık minimum 47.710 Dolar gelir göstermelidir. Bu rakam 6 kişilik aile için 53.808 Dolar iken 7 kişilik aile için 59.907 Dolar gelir demektir. 7’den daha büyük aile büyüklüğü durumunda her kişi için 6.099 dolar ekleyerek ailenin ne kadarlık minimum gelir gerektiği bulunabilir.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 16 Kasım 2012,   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder