1 Kasım 2012 Perşembe

Rus Gelinin Kanada’daki Sahte Evlilik Oyunu


82 yaşında emekli olan British Columbia (B.C.) sakini Heinz Munz Rus Polina Telyuk ile evlenerek hayatını kararttı. Evliliğin hemen ardından Kanada’da göçmen statüsü alan Rus gelin Polina Telyuk kocasını terk etti ve eski kocasından habersiz devlet yardımı almaya başladı. Bir süre sonra British Columbia devletinden gelen 24.899 Dolarlık ödeme emriyle şok olan koca karısının almış olduğu tüm devlet yardımını kanunlar gereğince devlete geri ödemesi gerektiğini öğrenince hayatının en büyük şokunu yaşamış oldu.

CBC televizyon kanalındaki Go Public  programının haberine göre Munz eski karsının kızıyla birlikte Kanada’da bir statü elde etmek için kendisini kullandıklarını söyledi. Bunu açıklama gereği duydu çünkü B.C. Hükümeti eski karısı tarafından alınan tüm sosyal yardımı kendisinden talep ediyor.

Emekli Munz’un kendine ait bir evi ve aylık 1.600 dolar emekli maaşı bulunmakta. Karısının sosyal yardıma başvurmasından haberi olmadığını da iddia eden koca gönderilen ilk fatura için ödeme yaptığını fakat geriye 17.000 dolarlık ödenmemiş bir faturanın olduğunu söyledi. Ayda 500 dolar düzenli ödeme yapmaya başlayan Munz’un en büyük korkusu borcu yüzünden evinin peşine düşülmesi ihtimali.

Kanada federal kanunlara göre Kanada vatandaşları bir yabancıyı evlenerek Kanada’ya sponsor ettiklerinde eşlerinin maddi durumundan eşlerinin daimi ikamet statüsünü almalarından itibaren 3 yıl süreyle sorumludurlar.

Daimi ikamet sahibi olan ve Kanada’ya sponsor olarak getirilen eş kendisini sponsor olarak getiren eşinden ayrılmış ve ya boşanmış dahi olsa bu 3 yıllık süre zarfında devlet yardımı alırsa hükümet ödenen tüm sosyal yardımı sponsor olan eşten istemekte. Bu durumda Munz eski karısının aldığı tüm sosyal yardım ödemelerini devlete geri ödemek durumunda.

“Nasıl olurda eski eşimin daimi ikamet statüsünü iptal edemezler” diyen Munz başına gelenlerden ötürü hayli dertli.

Mutlu bir dul iken kendisinden 10 yaş genç olan Polina Telyuk ile 2007’de bir internet arkadaşlık sitesinde tanıştı. Bayan Telyuk o zaman ziyaretçi vizesi ile Kanada’da British Columbia’da yaşayan kızının yanında kalıyordu.

Belgelere göre Telyuk’un kızı annesini Kanada’ya sponsor etmek için başvuruda da bulunmuştu. Ama anne-baba sponsorluğu çok uzun sürdüğü için (hatta Kanada Göçmenlik Bakanlığı bu klasmanı şu an için askıya aldı) Telyuk’un vizesi bitiminde Rusya’ya geri dönmesi gerekiyordu.

Telyuk’un kızı Elena Sinenko’nun da baskısıyla Munz, Telyuk ile evlenmeye karar verdi. Annesinin ziyaretçi vizesinin uzatılmayacağını ve Siberya’ya geri dönmek zorunda kalacağını düşünen Elena evlilik ile bu sorunun aşılacağını düşünmüş olmalı.

Munz Telyuk ile evlendi ve Kanada’ya sponsor başvurusunu yaptı. Munz yeni karısının Kanada daimi ikamet statüsü alana kadar her şeyin çok güzel gittiğini söyledi. “Herhangi bir şüphem yoktu, buna inanamayacağınız kadar kibar davranıyordu” diyen Munz göçmenlik kağıtlarının onaylanmasından sonra kızının gelip yeni karısıyla birlikte bir taksi ile gittiğini ve bir daha geri dönmediğini söyledi.

Munz durumu RCMP’ye (Kanada Kraliyet Polisi) ve Göçmenlik Bakanlığı’na şikayet etti.

Yeni karısıyla boşandıktan bir süre sonra da Eyalet Devleti’nden ödeme emri geldi.

Richmond’da yaşayan Telyuk’un kızı annesiyle kimseyi görüştürmedi. Annesine maddi olarak neden bakmadığı ya da annesinin neden devlet yardımı aldığı konusunda da yorum yapmadı. Elena Sinenko Go Public’in tüm sorularına, “Ne söyleyeceğimi bilmiyorum” diye cevap verdi.  

Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı, CBSA, 2008’den bu yana göçmenlik ve evlilik sahtekarlıkları konusunda en az 300’den fazla ihbar aldıklarını ve şu ana kadar 6 kişi ile ilgili yasal işlemin başlatıldığını ve hatta birkaç kişinin de ülkeden sınır dışı edildiklerini bildirdi.

İhbarların aslında bir kişiyi mahkemeye sevk etmeye yetmediğini söyleyen CBSA yetkilileri yasal prosedürün başlatılması için ellerinde yeterli kanıt olması gerektiğini ifade ettiler.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney bu tür şikayetlerin fazla takip edilememesinin sebepleri olarak Kanada’lı eşiyle evlenerek gelen kişinin evlilik birliğini istemediğini veya statü için evlendiğini ispat etmenin zorluğunu gösterdi.

“Bu tür davalarda hakkaniyetli bir mahkumiyeti sağlamak bizim için zordur,” diye konuştu Jason Kenney Go Public gazetesine verdiği demecinde.

Munz hakkında da “Bu kişi (koca) kesinlikle şikayetini vermeli ve CBSA’da soruşturmasını yapmalı. Fakat dürüst olmak gerekirse bu konuda bir mahkumiyet olacağı konusunda bu kişiyi fazla umutlandıramam” dedi.

Bakan Kenny Kanada göçmenliği evlilik başvurularında yeni değişikliklerin tasarlandığını bu yeni kurallar gereğince Telyuk gibi sponsor edilen eşlerin kendilerini sponsor eden eşleriyle Kanada’da en az 2 birlikte yaşamak zorunda kalacağını ifade etti. Bu süre zarfında da Kanada’ya sponsor olarak getirilen eşin göçmenlik statüsünün de geçici olacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Kenney, “Gerçek bir evlilik yapmak istemedikleri ve sadece göçmenlik sistemini kullanmak için evlilik yaptıkları açıkça anlaşılan kişilere göçmenlik statüsü vermeyeceğiz ve göçmenlik sistemini kötüye kullanan bu insanları o zaman Kanada’dan sınır dışı etmek bizim için daha kolay olacak.” diye konuşarak değişiklikleri özetlemiş oldu.

Munz’un durumu artık Eyaletin insafına kalmış. Sonuçta bir mağdur olduğu ortada ve Eyalet Hükümeti isterse borcu silebilir. Fakat Kanada Federal Hükümet’in bu konuda bir adım atması ve bu evlilikte kocanın maddi sorumluluğunun olmadığı hakkında bir karar alması gerekiyor aksi takdirde B.C. Eyalet Hükümeti’nin Munz’un borcunu affetmesi zor gibi.

Oldukça dertli olan Munz “Benim için adalet yok. Kesinlikle yok. İnanabiliyor musunuz? Her şeyi denedim. Bir cevap dahi gelmedi. Göçmenlik Bakanlığından bile? Çok üzülüyorum” diyerek bu olaydan sonra ne kadar kötü hissettiğini özetledi.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı evlilik başvurularını mercek altına alıyor. Bakanlık daha önce duyurusunu yaptığımız ve çokça eleştirilen Kanada’ya sponsor edilerek getirilen eş için düşünülen “geçici ikamet statüsü” ile hem evliliği hem de sponsor edilen eşi 2 yıl süreyle değerlendirmeye alacak.

Gerçek bir evlilik yapıyorsanız korkmayın fakat evliliğiniz Kanada’da statü için yapmışsanız vay halinize.

Murat Kandemir, (RCIC), 1 Kasım 2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder