15 Nisan 2013 Pazartesi

Kanada Yatırımcı Organizasyonları Girişimci Göçmen Adaylarını Kanada'ya Bekliyor


Kanada’da yeni iş kuracak girişimcilere destek veren tecrübeli özel sektör organizasyonları yeni oluşturulan start-up visa ile ülkeye gelmek isteyen girişimcilere hizmet verecek. Kendi potansiyellerinin farkında olan girişimciler start-up vizesine başvurabilmek için girişimcilere her türlü kaynak desteği veren organizasyonlarla işbirliği yapacak.

1 Nisan 2013’te başlatılan start-up visa programı pilot proje olarak 5 yıl sürecek ve sınırlı sayıda başvuru kabul edecek.

Girişimci adayları Kanada’da hayata geçirmeyi düşündükleri potansiyeli yüksek iş projeleri için gerekli sermayeyi Kanada’lı yatırımcılardan finanse ederek hayata geçirecek.  

Bu amaçla Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Kanada Girişim Sermayesi Derneği, CVCA (Canada’s Venture Capital and Private Equity Association) ve Ulusal Melek Sermaye Organizasyonu, NACO (National Angel Capital Organization) üst birliklerle işbirliğine giderek bu organizasyonlara start-up vize programında yer alacak ortak özel sektör organizasyonlarını belirleme yetkisi verdi.

Çatı örgütleri üyeleri venture capital, CV (girişim sermayesi) firmaları ve angel investor (melek yatırımcı) firmaları bu programın bel kemiğini oluşturuyor.

Girişim sermayesi şirketleri (venture captial firmaları) erken dönemde yüksek potansiyeli ve bununla birlikte yüksek riski olan başlangıç aşamasındaki firmalara destek sağlayan girişim sermayesi firmalarıdır. Melek yatırımcılar (angel investors) ise ışık gördüğü projelere bir sermaye fonu olmaksızın kendi bireysel birikiminden destek olan yatırımcılardır.

Bu üst kuruluşlar hangi üyelerinin venture capital ya da angel investor olarak start-up visa programına uygun olacağını çeşitli kriterlere göre belirleyecekler.

Kanada’ya gelecek girişimci adaylarına destek vermek üzere start-up visa programına dahil olmak isteyen partner firmalar girişim sermayesi şirketi, VC olmalı ve CVCA çatı örgütünün aktif üyesi olan olmalıdır. Bu kriterler uyan VC’lerin ayrıca 40 milyon dolarlık kapitali yönetmiş olması gerekiyor.

Diğer çatı örgütü olan NACO’ya tam üye olan melek yatırımcı grupları da start-up visa programında yer alabiliyorlar. NACO’ya tam üye olan bu yatırımcı gruplarının ayrıca tüm üyelerinin akredite olan yatırımcılardan oluşması gerekiyor.  Bu yatırımcıların yönettiği fon büyüklüğü ve geçen seneki faaliyetleri de start-up programı uygunluk kriterleri arasında değerlendirilir.

CVCA çatı örgütüne üye girişim sermayesi şirketinden en az 200.000 dolarlık bir yatırımı temin eden girişimci adayları start-up visa programına başvurabiliyor. Girişimci adayı bir venture capital firmasından sermaye sağlayarak kurmayı planladığı iş hakkında detaylı bilgi ile start-up visa programına başvurabiliyor.  

NACO’ya üye herhangi bir melek yatırımcı grubundan en az 75.000 dolarlık bir yatırım temin edebilen bireysel göçmen girişimciler start-up visa programına başvurabilirler. Bu süreçte göçmen adayının ayrıntılı olarak hazırlanmış iş planı, mali tabloları, şirket belgeleri ve referansları incelenir.  

Start-up visa programının ana şartı belli. Göçmen girişimci adayları start-up visa programı altında Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilmek için yukarıdaki çatı örgütlerine üye girişim sermayesi sağlayan firmalardan yatırım ortaklığı ve sermayesi sağlamalıdır.

Start-up visa programına başvuran kişi yatırım miktarını girişim sermayesi firmalarından sağlayacaksa en az 200.000 kanada dolar veya melek yatırımcıdan sağlayacaksa en az 75.000 dolarlık bir sermayeyi temin etmek durumundadır.

Ayrıca girişimci adayın orta derecede İngilizce/Fransızca dil bilgisine sahip olması ve yüksekokul mezunu olması da gerekiyor.  

Start-up visa programına dahil olan venture capital ve melek yatırımcı gruplarının listesi şöyledir.

Venture Capital Şirketleri
BDC Venture Capital
Blackberry Partners Fund II LP
Celtic House Venture Parters
DRI Capital Inc.
Golden Opportunities Fund Inc.
iNovia Capital Inc.
New Brunswick Innovation Foundation Inc.
Northwater Intellectual Property Fund
OMERS Ventures Management Inc.
Pangaea Ventures Fund III, LP
PRIVEQ Capital Funds
Quorum Group
Rho Canada Ventures
Summerhill Venture Partners Management Inc.
Tandem Expansion Management Inc.
Vanedge Capital Limited Partnership
Version One Ventures
Wellington Financial LP
Westcap Mgt. Ltd.
Yaletown Venture Partners Inc.

Melek Yatırımcı Grupları
Angel One Network Inc.
First Angel Network Association
Golden Triangle Angel Network

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 15 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder